Preview: Thialf Icehockey Cup 2019


Team NL Krefeld Thialf IceHockey Cup
Foto: Arie Leeuwesteijn

Komend weekend zal voor de tweede keer om de Thialf Icehockey Cup gestreden gaan worden. Deze keer geven Tilburg Trappers, Iserlohn Roosters, Krefeld Pinguine en Fishtown Pinguins Bremerhaven acte de présence. Die laatste won de eerste editie van vorig jaar. Cor Machielsen neemt eerst de teams en daarna zijn verwachtingen met jullie door.

Kunnen de Trappers de vertrokken c.q. gestopte spelers opvangen met twee aankopen en de jeugd?

De mannen van Bo Subr kunnen hun borst nat maken. De Brabanders zijn net twee weken in training en de Duitse tegenstanders zijn al wat langer bezig, aangezien over twee weken de DEL al van start gaat. Tevens moet Trappers het vertrek van Giovanni Vogelaar, Nardo Nagtzaam en de gestopte Ivy van den Heuvel en Nick de Ruijter opvangen. Dat is gedeeltelijk gebeurd met de komst van Diego Hofland (DEL en DEL2 ervaring) en Bartek Bison. Ook zal er geen gebruik meer worden gemaakt van imports en krijgt de jeugd meer kans. Leuk feit: Adam Bezak, normaal spelend bij UNIS Flyers Heerenveen, speelt mee in het shirt van de Brabanders.

Diego Hofland Krefeld Pinguine Tilburg Trappers

Gaan de Fishtown Pinguins weer met de eer strijken in Thialf?

Het zou zomaar kunnen dat de mannen uit Bremerhaven opnieuw met de eer gaan strijken. Als enige van de Duitse deelnemers aan de Icehockey Cup sloten zij het afgelopen seizoen namelijk af met een play-off plaats. De groep is versterkt met twee aanvallers. De Canadees Christian Hilbrich en de Tsjech Tomás Sykora. Verdedigend zijn er ook twee versterkingen bij gekomen. De Noorse international Stefan Espeland en de Tsjech Stanislav Dietz. Met de ervaren goalie Tomas Pöpperle staat er een zeer goede goalie in het team.

Krefeld Pinguine heeft zich versterkt met NHL, AHL en DEL-ervaring

Krefeld is de boer op gegaan. Er werden maar liefst twaalf nieuwe spelers aangetrokken. De zeer ervaren Finse goalie Jussi Rynnäs, met NHL, AHL en KHL-ervaring zal hij gaan strijden met Dimitrij Pätzold wie de eerste keeper gaat worden. Achterin komt Mark Cundari de troepen versterken. De ex-Calgary Flames speler heeft aardig wat ervaring met 8 NHL, 334 AHL-wedstrijden.

Voorin zijn er acht nieuwe aanvallers aangetrokken, vooral spelers met zeer ruime ervaring in de DEL. De drie ervaren DEL-spelers zijn Laurin Braun, (461 DEL-wedstrijden bij Ingolstadt), Jeremy Welsch (117 DEL-wedstrijden bij Bremerhaven, Düsseldorf en Wolfsburg) en Kai Hospelt (881! DEL-wedstrijden bij Köln, Bremerhaven en Wolfsburg). Daarnaast kwam de Canadees Jacob Lagacé (met 150 wedstrijden SHL-ervaring en een seizoen in de Noorse competitie) over van het Noorse Stavanger Oilers, waarin hij afgelopen seizoen in 54 wedstrijden 57 punten scoorde. Justin Hodgman, eveneens Canadees, brengt vier jaar KHL en vijf wedstrijden NHL bij Arizona Coyotes mee in de ijshockeytas. De Amerikaan Grant-William Besse is een jong talent dat indruk heeft gemaakt in de AHL, maar vooral in de EHCL met 126 wedstrijden en 124 punten.

Grant-William Besse
Photo: Bruce Bisping, Star Tribune

Iserlohn Roosters heeft driekwart van de selectie vervangen

Iserlohn eindigde voorlaatste afgelopen seizoen en besloot daarna om bijna de gehele selectie te vervangen. Maar liefst zeventien nieuwe gezichten zijn er te vinden bij de Roosters. Twee nieuwe goalies waaronder de in de DEL ervaren Andreas Jenike, met 360 wedstrijden in zijn bagage bij Nürnberg. Van de baby Penguins (AHL) komt de Canadese goalie Anthony Peters. Daniel Sprong heeft nog met hem samengespeeld in Wilkes-Barre.

Achterin kwam oud Iserlohn speler Bobby Raymond terug na drie seizoenen Red Bull Salzburg in de Oostenrijkse Liga. Van Bremerhaven komt Christopher Rumble over met 90 DEL-wedstrijden achter zijn kiezen. Met 860! DEL-wedstrijden (13 seizoenen) komt Jens Baxmann uit Berlijn nu de lakens uitdelen in de verdediging van Iserlohn.

Voorin maar liefst negen nieuwe gezichten: vier Canadezen, drie Duitsers, een Amerikaan en een Wit Rus. Daniel Weiß komt over van Nürnberg, maar heeft zijn sporen vooral verdiend in Berlijn bij de Eisbären. Hij brengt 584 DEL-wedstrijden aan ervaring mee. Net daaronder staat Alexej Dmitriev, begonnen bij Iserlohn in 2005 met inmiddels 469 DEL-wedstrijden achter de kiezen en nu dus weer terug bij de Roosters. De laatste met DEL-ervaring is Michael Hoeffel, hij komt ook over van Bremerhaven en heeft 135 wedstrijden aan DEL-ervaring. Daarnaast nog dik 250 wedstrijden in de AHL. Zonder DEL-ervaring kwamen Brett Findley, Alexander Petan, Michael Halmo en Brody Sutter. Ze brengen met zijn vieren 32 NHL, 253 ECHL en 739 AHL-ervaring aan wedstrijden mee.

Brody Sutter
Photo: Springfield Thunderbirds Media

Verwachtingen

Iserlohn Roosters – Tilburg Trappers

Zaterdagmiddag om 17:00 uur beginnen de Roosters tegen de Trappers. Dankzij de vele nieuwe gezichten van de Roosters zullen ze misschien aan het begin van de wedstrijd wat moeite hebben met de Trappers. Daarna zal de ruime ervaring van Iserlohn uiteindelijk de doorslag geven. Iserlohn Roosters naar de finale.

Fishtown Pinguins Bremerhaven – Krefeld Pinguine

Dat is ietwat lastiger te voorspellen. Krefeld lijkt de wat betere spelers aan zich te hebben gebonden. Zijn zij al in staat om als een geoliede machine te kunnen presteren? Bremerhaven heeft de minste wijzigingen ondergaan, dus de spelers zijn al beter aan elkaar gewend. Ik ga ervan uit dat Krefeld de wedstrijd over de streep gaat trekken.

In ieder geval zijn we verzekerd van vier leuke wedstrijden ijshockey in Thialf aankomend weekeinde!

Previous Wie worden de (nieuwe) bestuurders van IJshockey Nederland?
Next Problemen in Turnhout: Tigers moet op zoek naar ijs