Bartek Bison, fysiek sterke aanwinst Tilburg Trappers


Bartek-Bison-Clark-Cup
Bartek Bison met de Clark Cup

Tilburg Trappers heeft een tweede nieuwe speler aan zich gebonden voor komend seizoen. De Tilburgers halen de 21-jarige Bartek Bison weer terug naar Nederland. Eerder werd Diego Hofland al door Trappers vastgelegd.

Al vroeg naar Duitsland

De in Amsterdam geboren Bison heeft zijn jeugdopleiding gehad bij Amstel Tijgers maar is al jong begonnen aan zijn buitenlands avontuur. Bison speelde eerst twee jaar in de jeugd van Krefeld en ging later spelen in Mannheim, waar hij voor drie verschillende jeugdteams uitkwam. De inmiddels 1.94m lange forward deed dat niet zonder succes. Met de U18 JungAdler Mannheim werd hij in 2014 kampioen van Duitsland. Vanuit dat kampioensteam zal Bartek overigens enkele bekenden tegen gaan komen in de Oberliga. Enrico Salvarani was vorig jaar back-up goalie bij Hannover Scorpions en speelt daar dit seizoen ook. Ook met Yannis Walch (ex-Duisburg en Essen), die dit jaar voor Crocodiles Hamburg speelt, heeft Bison samen gespeeld bij Mannheim.

De WHL in Canada

Na vijf jaar Duitsland maakte Bartek de overstap naar Noord-Amerika. Bison ging in seizoen 2015/2016 spelen voor Prince George Cougars dat uitkomt in de WHL, één van de drie leagues die samen CHL vormen. De CHL is het hoogste jeugdniveau in Canada en bestaat verder uit de Ontario Hockey League (OHL) en Quebec Major Junior Hockey League (QMJHL). De Western Hockey League heeft teams in west Canada en het noordwesten van de VS. Zijn tweede seizoen in de WHL startte Bison bij de Cougars maar hij maakte tijdens het seizoen de overstap naar Vancouver Giants.

Bartek Bison
Bartek Bison (Vancouver Giants)

Spelen in de VS

Het seizoen 2017/2018 verhuisde de jonge Amsterdammer naar de USHL. De USHL is de top league voor junioren (spelers tussen 16 en 21 jaar) in de VS. Met Fargo Force (North Dakota) werd Bison dat seizoen kampioen. Onder andere Mitch Bruijsten (Sioux City Musketeers) en Diederik Hagemeijer (Tri-City Storm) speelden ook in de USHL.

Het afgelopen seizoen startte Bison weer in Fargo. Hij eindigde het seizoen bij Bismarck Bobcats, dat uitkomt in de NAHL (North American Hockey League). De NAHL is officieel het tweede jeugdniveau in de VS maar wordt gezien als prima alternatief voor de USHL. In de eerste ronde van de play-offs werden de Bobcats uitgeschakeld.

Bartek Bison
Bartek Bison (Bismarck Bobcats)

Bartek, international

Mede door deze vroege uitschakeling kon Bison met het Nederlands team naar Tallinn om uit te komen op het WK. In vijf wedstrijd tekende hij daar voor één assist in de wedstrijd tegen thuisland Estland.

De lange Bison, die dus op het hoogste jeugdniveau in Canada en de VS uitkwam heeft een goed schot en speelt behoorlijk fysiek ijshockey. Hierbij gaat hij een hit hier en daar zeker niet uit de weg.

Bartek Bison in de WHL

 

Previous Kim Miettinen versterkt Golden Sharks Defensie
Next Villem-Henrik Koitmaa naar Mechelen Golden Sharks