Coach caroussel in de NHL: zeven nieuwe gezichten


Face-Off IJshockey NHL

Terwijl de draft net is geweest en de Free Agencies zijn gestart, zullen zeven teams in de NHL het nieuwe seizoen aanvangen met een nieuwe coach. Cor Machielsen zet die zeven coaches even voor jullie in de spotlights.

Anaheim Ducks

Anaheim Ducks gaat het seizoen beginnen met Dallas Eakins als eindverantwoordelijke. Verrassend daarnaast was dat op 3 juli bekend werd dat als special advisor is toegevoegd aan de coaching staf Darryl Sutter. Vindt het management, al voordat het seizoen begint, Eakins misschien te licht voor de job? Aangezien de Ducks het team van Daniel Sprong is, hebben we aan Dallas Eakins al een item gewijd.

photo - Lenny Ignelzi/Associated Press/File

Buffalo Sabres

De Buffalo Sabres vervingen Phil Housley na twee seizoenen voor Ralph Krueger. Op zich een verrassende move, want Krueger was de voorzitter van voetbalclub Southampton en derhalve al een tijdje uit het beeld van het ijshockey. De Canadees met Zwitsers paspoort speelde zijn hockey in de Deutsche Eishockey Liga, waarna hij zijn coaching carrière begon in 1992 bij EV Duisburg. Hij werd hoofdcoach van het Zwitserse ijshockeyteam en leidde hen naar de Olympische spelen van 2002, 2006 en 2010. In die tijd was hij ook al Europese scout voor Carolina Hurricanes. De enige ervaring in de NHL als coach, was in het seizoen 2012-2013 bij de Edmonton Oilers. Daar kon hij na een seizoen al vertrekken.

Edmonton Oilers

De Edmonton Oilers zijn inmiddels aan hun negende coach toe in tien jaar tijd. Vooral sinds 2015 is de druk daar erg hoog met de komst van, volgens velen, één van de beste spelers ter wereld in hun gelederen: Connor McDavid. Alleen in het seizoen 2017 werden de playoffs gehaald. Afgelopen seizoen lukte het net niet, ondanks dat McDavid en Leon Draisatl beiden meer dan 100 punten scoorden. Todd McLellan kon al vroeg in het seizoen vertrekken waarna Ken Hitchcock het overnam. Die begon uitstekend met acht overwinningen in tien wedstrijden. Maar na een blessure van Oscar Klefbom stortte het weer in. Er werd een nieuwe General Manager aangetrokken in de persoon Detroit Wings veteraan Ken Holland en die koos voor Dave Tippett als coach. Tippett is geen onbekende in de NHL. Als speler heeft hij er 721 wedstrijden op zitten, waarvan de meeste bij de Hartford Whalers. Als coach kwam hij inmiddels tot 1.114 wedstrijden in actie, verdeeld over zes jaar Dallas en acht jaar Arizona. In 2010 won hij de Jack Adams Award. Benieuwd of hij naast het ‘Dynamic duo McDavid en Draisatl’ de overige forwards ook kan gaan laten scoren.

photo: (Ross D. Franklin/AP)

Florida Panthers

De meest ervaren coach van de NHL, met 1.636 wedstrijden op zijn conto, komt naar Florida Panthers. Joel Quenneville werd aan vele clubs gelinkt na zijn ontslag bij de Chicago Blackhawks, maar begint het nieuwe seizoen dus in de Sunshine State. Hij heeft drie Stanley Cups op zijn naam staan. Alle drie gewonnen met de Chicago Blackhawks, in 2010, 2013 en 2015. Al 23 jaar staat hij achter de spelersbank. De linkshandige verdediger heeft daarnaast ook nog veertien jaren in de NHL gespeeld, waaronder zeven jaren bij de Hartford Whalers tegelijk met Dave Tippett. Benieuwd of hij het BB&T Center wel voller kan krijgen qua bezoekersaantallen, want die zijn al jaren niet echt goed te noemen. Het management heeft in ieder geval al wat ervaren spelers richting Sunrise gehaald. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen met coach Q, zoals hij genoemd wordt in hockey kringen.

Photo: Patrick Gorski-USA TODAY Sports

Los Angeles Kings

De L.A. Kings kozen dit seizoen voor Todd McLellan, die afgelopen seizoen ontslagen werd als coach bij de Edmonton Oilers. Daarvoor was hij nog coach van San Jose Sharks. Hoewel hij bij de Sharks de coach is met de meeste overwinningen, moest hij na zeven jaar toch vertrekken. Bij de Oilers lukte het hem niet, ondanks de aanwezigheid van Connor McDavid, zijn stempel op het team te drukken. Al kreeg na het vertrek van McLellan de General Manager Peter Chiarelli ook zijn congé, want eerlijk is eerlijk: de spelers die Chiarelli heeft gehaald bleken vaker niet dan wel te voldoen. McLellan kan zijn blazoen weer oppoetsen als hij van de ‘oudere’ spelers een team kan vormen, want het is wel een gegeven dat L.A. Kings het team is met de oudste spelers in de NHL.

Photo: Sergei Belski-USA TODAY Sports

Ottawa Senators

De Sens kiezen ervoor om de assistent van de Toronto Maple Leafs te promoveren naar hoofdcoach. D.J. Smith heeft als linkshandige verdediger 45 wedstrijden in de NHL als bagage, waarvan 34 bij Colorado Avalanche. Het meeste speelde hij in de AHL voor St. Johns Maple Leafs. Als coach begon hij in de OHL, waar hij met de Oshawa Generals in 2015 de Memorial Cup won. In 2014 werd hij in de OHL gekozen tot coach van het jaar. In 2015 begon hij als assistent bij Toronto. Benieuwd wat hij met de jeugd van Ottawa teweeg kan brengen in de NHL.

Photo: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Philadelphia Flyers

De Flyers kozen, net als Florida, voor een zeer ervaren coach. De bij New York Rangers ontslagen Alan Vigneault. Hij volgt de in december 2018 ontslagen Dave Hakstol op. Vigneault heeft als speler niet veel ervaring in de NHL: 42 wedstrijden bij de St. Louis Blues. Als coach heeft hij een stuk beter curriculum vitae: Maar liefst 1.216 wedstrijden stond hij als coach in de banken, met twee Stanley Cup finales. De eerste was in 2011 met de Vancouver Canucks tegen de Boston Bruins (3-4). De tweede was in zijn eerste jaar (2014) met de New York Rangers tegen de L.A. Kings. Daar delfde men het onderspit met 1-4. Onlangs haalde hij nog zilver binnen met het Canadese team op het WK ijshockey. Hij verloor met Canada de finale van Finland. Kan hij de Flyers weer richting de playoffs stuwen?

photo: nhl.com
Previous Goalie Tom Barendregt naar CAIROX HIJS Hokij
Next Anton Johansson tweede import Antwerp Phantoms