Antwerp Phantoms keert tevreden terug van EuroChem Cup in Rusland


Antwerp Phantoms
Antwerp Phantoms op het Rode Plein

Een selectiejeugdteam van IJshockeyclub Antwerp Phantoms verbleef van 25 tot 30 mei jl. voor de zevende keer op rij in de Russische stad Novomoskovsk in de Tula provincie, zo’n 200 km ten zuiden van Moskou. Daar nam de club met een U12-selectie deel aan het prestigieuze jeugdtoernooi ‘EuroChem Cup’ van het gelijknamige bedrijf. De Antwerpse delegatie bestond uit veertien spelers en zes begeleiders. Voor de Antwerpse club reeds de zevende deelname aangezien Phantoms reeds sinds de eerste editie in 2013 telkens opnieuw wordt uitgenodigd.

ANTWERP IN GOED GEZELSCHAP

Het toernooi zelf ging door van 26 tot 29 mei en bracht veertien teams uit tien landen naar Novomoskovsk, m.n. België, Estland, Finland, Duitsland, Litouwen, Zwitserland, de Verenigde Staten, China, Italië en gastland Rusland. De EuroChem Group heeft in al deze landen immers een fabriek.

Antwerp Phantoms vs. Kunlun Red Star Beijing

De teams waren verdeeld in twee poules van telkens zeven teams. Antwerp Phantoms nam het in de eerste ronde op tegen het Russische Yurmati en vervolgens tegen het Zwitserse Leysin. Het Litouwse Klaipeda en Russische Severstal waren de tegenstanders van dag twee. Dag drie speelde Phantoms tegen het Chinese Kunlun Red Star uit Beijing en het Russische Sever. Het team verloor alle wedstrijden in de voorronde maar bood wel veel weerwerk. In de plaatsingsronde voor de 13de en 14de plaats versloeg Phantoms het Estse Narva om als voorlaatste te eindigen. Dit na een thriller van formaat waarbij een achterstand werd weggewerkt naar een overwinning.

Leerschool

Antwerp Phantoms vs. Sevestal

De deelname van de Antwerps Phantoms selectie is volgens het Olympische principe van ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. “Het toernooi is voor onze ijshockeyers vooral een leermoment want zij treden daar immers in het krijt tegen teams uit A-landen, terwijl België op wereldvlak slechts een C-land is. Normaal ook, gezien de Belgische norm van 2 tot 3 trainingen per week, terwijl de Russische spelertjes vlot twee keer per dag trainen … vòòr en na school. Een andere wereld dus, maar wel leerzaam”, aldus delegatieleider Sieg Van den Bosch.

Coach Gert Peeters praat strategie

“Het scorebord vertelt nooit alles”, stelt coach Gert Peeters. “We zijn doorheen dit toernooi gegroeid en hebben getoond dat we op toernooien van dit niveau duidelijk een plek verdienen. Een uitschuiver tegen het team dat uiteindelijk de finale speelt, is geen schande. Het sportieve resultaat dat we elke wedstrijd hebben neergezet ongeacht de score bewijst dat je een team bouwt met afspraken, respect en zelfvertrouwen. Met visualisatie hebben we de spelers in zichzelf laten geloven en laten zien hoe we een wedstrijd kunnen winnen, maar vooral om sterk genoeg te zijn om fouten recht te zetten, zoals we in de laatste wedstrijd om de 13de en 14de plaats een 3-1 achterstand ombuigen tot een 3-4 overwinning in een thriller van een wedstrijd. Ik ben zeer tevreden en met de ganse staf blikken we terug op een zeer geslaagd toernooi. We kijken reeds uit naar een volgende editie”, aldus nog de coach.

Legends Game

Vince en Maxime met Larianov a.k.a. ‘The Professor’

Traditiegetrouw sluit het jeugdtoernooi af met de ‘Legends Game’. Een selectie van drie jeugdspelers per deelnemend team neemt het dan op tegen een team van ‘legendarische’ ijshockeyers. Olympische en Wereldkampioenen en Stanley Cup winnaars van het CCCP-tijdperk tot op heden met namen zoals Fetisov, Kasatonov, Larianov, Morosov … gecoacht door Yakushev die vorig jaar toetrad tot de Hockey Hall of Fame.

Rode Plein

Naast sport was de trip toch ook een beetje cultuur snuiven. Ter plaatse in Novomoskovsk kreeg elke team een school toegewezen die supporters leverde voor het team wat uiteraard voor heel wat sfeer zorgde en fijne uitwisselingen tussen de jongeren. Op de terugreis werd in Moskou het iconische Rode Plein bezocht alsook een ritje door de wondermooie metro van de kosmopolitische stad. Een fijn ijshockey-avontuur voor de kids.

 

Previous St. Louis Blues wint eerste Stanley Cup in clubhistorie
Next UNIS Flyers Heerenveen trekt Jord Smit aan