Giovanni Vogelaar gaat buitenlands avontuur aan in Alps Hockey League


Giovanni Vogelaar
Giovanni Vogelaar (Foto: Arie Leeuwesteijn)

Giovanni Vogelaar verlaat Tilburg Trappers en de Oberliga. De Hagenees gaat naar Oostenrijk om voor EHC Bregenzerwald, dat in de Alps Hockey League (AlpsHL) uitkomt, te gaan spelen.

Als beste talent van het jaar binnengehaald

Vogelaar kwam vier seizoenen geleden vanuit Heerenveen de verdediging van de Tilburgse club versterken. Dat seizoen bij Heerenveen maakte Vogelaar zoveel indruk dat hij, samen met Jordy Verkiel, de Bennie Tijnagel Troffee won als beste talent van het jaar. Met de overgang naar Trappers maakte Vogelaar ook deel uit van een nieuw avontuur voor de Tilburgse ploeg; de Oberliga.

Na vier jaar Oberliga een gevestigde waarde

In vier seizoenen in het shirt van Trappers kwam hij tot 237 wedstrijden in de Oberliga. Ook speelde Vogelaar afgelopen seizoen ook nog een wedstrijd mee met het Toekomst Team in de BeNe-League. De verdediger met het snoeiharde schot, kwam in de hoofdmacht tot 146 punten (37G, 109A). Vooral het afgelopen seizoen was de 22-jarige Vogelaar productief in aanvallend opzicht. In 65 wedstrijden scoorde hij 13 keer en vertrokken er 43 assists van zijn stick. Met 56 punten was hij de meest scorende verdediger. Hij bezette de zevende plek op de topscorers lijst van Trappers.

Giovanni Vogelaar
Giovanni Vogelaar (Foto: Arie Leeuwesteijn)

EC Bregenzerwald een nieuwe uitdaging voor Vogelaar

Alps-Hockey-League
Alps Hockey League

Vogelaar maakt nu dus de overstap naar EC Bregenzerwald. De ploeg uit de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg komt uit in de AlpsHL. Een vrij nieuwe competitie. In 2016 werden de Serie A (Italië) en de Inter-National League (Oostenrijk en Slovenië) samengevoegd. Het komende seizoen bestaat de AlpsHL uit negentien teams. Enkele Oostenrijkse topteams uit de EBEL hebben een tweede team in de AlpsHL spelen.

Afgelopen seizoen werd het nieuwe team van Vogelaar veertiende. Het nam daardoor niet deel aan de (pre) play-offs. In veertig wedstrijden behaalde EC Bregenzerwald 30 punten (8-1-4-27).

Clubnaam Plaats Land Resultaat seizoen 2018/2019
HK Olimpija Ljubljana Slovenië Kampioen
HC Pustertal Wölfe Brunico / Bruneck Italië Finale
EHC Lustenau Lustenau Oostenrijk Halve finale
HDD Jesenice Jesenice Slovenië Halve finale
Asiago Hockey Asiago Italië Kwart finale
Red Bull Hockey Juniors Salzburg Oostenrijk Kwart finale
Rittner Buam Ritten Italië Kwart finale
SG Cortina Cortina d’Ampezzo Italië Kwart finale
EC Kitzbühel Kitzbühel Oostenrijk Pre-Playoffs
HC Gherdëina Gherdëina / Gröden Italië Pre-Playoffs
VEU Feldkirch Feldkirch Oostenrijk Pre-Playoffs
WSV Sterzing Broncos Vipiteno / Sterzing Italië Pre-Playoffs
EK Zell am See Zell am See Oostenrijk 13de
EC Bregenzerwald Dornbirn Oostenrijk 14de
EC KAC II Klagenfurt Oostenrijk 15de
Hockey Club Milano Bears Milaan Italië 16de
SHC Fassa Canazei Italië 17de
Vienna Capitals Silver Wenen Oostenrijk Speelde in Erste Liga
Steel Wings Linz Linz Oostenrijk Speelde in ÖAHL

EC Bregenzerwald speelt zijn thuiswedstrijden in de Messestadion Dornbirn, dat een capaciteit heeft van 4270 toeschouwers. De streek is voor Vogelaar niet geheel onbekend want, Lindau Islanders, tegenstander van Tilburg Trappers in de eerste ronde van de play-offs dit jaar, ligt op een kleine veertig kilometer.

EC Bregenzerwald door de jaren heen

EC Bregenzerwald Logo
Het logo van EC Bregenzerwald

EC Bregenzerwald is in 1985 opgericht en vanaf seizoen 2000-2001 speelt het op het tweede niveau in Oostenrijk. Het beste seizoen draaide men in 2002-2003. Toen werd de halve finale van de play-offs behaald. De club uit Dornbirn ging in 2012-2013 over naar de nieuw opgerichte Inter-National League.  Het kwam daarin uit tegen Oostenrijkse en Sloveense teams. In het eerste seizoen werd Bregenzerwald meteen kampioen. Ook in het laatste seizoen van de INL werd de club kampioen. In 2016-2017 werd de competitie uitgebreid met Italiaanse teams en veranderde de naam in AlpsHL. De afgelopen drie seizoenen heeft EC Bregenzerwald daarin de play-offs niet weten te behalen. De zeven Oostenrijkse teams vochten ook nog een onderlinge strijd uit binnen deze competitie. Hierin behaalde de nieuwe ploeg van Vogelaar afgelopen seizoen de halve finale.

Ivy van den Heuvel en Giovanni Vogelaar
Na o.a. Ivy van den Heuvel verliest Tilburg Trappers nu ook Giovanni Vogelaar (Foto: Romy Mullens – Tilburg Trappers Fan)
Previous Boston raast voorbij St. Louis in slotperiode; Game 7 komt eraan!
Next Guus van Nes naar San Jose Sharks Development Camp