St. Louis Blues op één zege van de Stanley Cup


Stanley Cup Final

Vannacht was het cruciale vijfde duel in de Stanley Cup Finale. Daarin boekte St. Louis Blues een 2-1 zege en heeft het nu nog één winstpartij nodig in de laatste twee duels om voor het eerst de Stanley Cup te pakken. Ed Versteeve praat jou bij.

BLUES HOUDEN STAND

Zdeno Chara brak in het vierde duel zijn kaak, maar verscheen met een vissenkom op ‘gewoon’ aan de start van de wedstrijd. Het leverde de captain van Boston een staande ovatie op.

Na een minuut moest Blues-goalie Binnington al aan het werk om zijn doel schoon te houden. Boston was de bovenliggende partij, speelde snel en prima fysiek ijshockey, maar had ook nog eens pech toen Brad Marchand de paal raakte. Aan de andere kant moest ook Tuukka Rask aan de bak en deed dat met verve. Met de brilstand op het bord verliet men het ijs na 20 minuten.

BLUES STRIKE FIRST

Zoals zo vaak in deze serie lag de eerste treffer vroeg in één van de eerste periodes tegen de touwen. En ook dit keer was dat het geval en de treffer was prachtig. Zach Sanford bediende Ryan O’Reilly met een schitterende pass van achter het doel; laatstgenoemde rondde net zo schitterend af: 1-0 Blues.

Het spelbeeld veranderde niet; Boston was de bovenliggende partij, maar de Blues bleven levensgevaarlijk in de tegenstoot. Vlak voor de tweede pauze leek St. Louis de tweede treffer te maken. De inzet van Alex Pietrangelo werd op spectaculaire wijze gekeerd door David Krejci. Rask was al geklopt.

DRUK VAN BOSTON

In de slotperiode voerde Boston de druk op, maar de bezoekers gaven geen krimp en konden vertrouwen op het keeperswerk van Jordan Binnington. In de 51e minuut verdubbelden de Blues de marge naar twee, al was die controversieel. Noel Acciari leek getript te worden door Tyler Bozak, maar het spel mocht verder. Uit de play die volgde schoof David Perron de puck tussen de benen van Rask door. Al zal hij zijn schot als assist hebben bedoeld, de Blues hadden er maling aan; 0-2.

Vier minuten later was de spanning weer volledig terug; Krug bediende Jason DeBrusk op maat en die haalde heerlijk uit in de verre hoek. 2-1 met nog zes minuten op de klok, men ging er eens lekker voor zitten. De storm kwam en waar Rask in het tweede deel hulp kreeg van Krejci, was het nu Binnington die op hulp kon rekenen. Twee minuten voor tijd voorkwam Jay Bouwmeester de gelijkmaker met een prachtig block, toen zijn goalie al gepasseerd was.

De Blues trokken de zege over de streep in een wedstrijd waarin het opnieuw liet zien heel effectief te zijn. Boston liet 39 schoten op doel los, St. Louis ‘slechts’ 21. Na een 2-1 achterstand, staat het nu op een 3-2 voorsprong en is het één zege verwijderd van de eerste Stanley Cup in de historie van de club. Zondag- op maandagnacht kan de beslissing vallen tijdens Game 6 in St. Louis.

Previous Face-Off zoekt versterking: samen maken wij het verschil!
Next Face-Off zoekt versterking: Grafische en IT creatievelingen