Historische zege St. Louis Blues bij Boston Bruins; stand 1-1


Stanley Cup Final

Op deze Hemelvaartsnacht stond het tweede duel tussen Boston Bruins en St. Louis Blues op het programma. De Blues staan voor de vierde keer in de Stanley Cup Finale, maar wonnen nog nooit een duel. Vannacht lukte dat wel; na dertien nederlagen op rij pakte St. Louis zijn eerste zege in een finale. Ed Versteeve praat je bij.

BLUES GEVEN NIET OP

In het eerste deel van de wedstrijd spatten de vonken er direct vanaf. De Bruins pakten op de power play de eerste voorsprong van de avond, na een kleine vijf minuten spelen. Charlie Coyle rondde af na een prima assist van Jake DeBrusk. Goalie Binnington kon de legguards niet op tijd sluiten en werd five hole geklopt.

St. Louis heeft dit seizoen een ongekende knokkersmentaliteit en dat liet de ploeg ook dit duel weer zien. De thuisploeg kwam niet onder de druk van de Blues uit. Robert Botuzzo haalde uit en via de knie van Matt Grzelcyk verdween de puck in het dak van het doel. 40 tellen later zette Joakim Nordstrom de Bruins weer op voorsprong. Sean Kuraly werkte -opnieuw five hole- binnen voor de hernieuwde voorsprong. St. Louis gaf niet op en kwam na een kwartier spelen op gelijke hoogte. Tuukka Rask keerde twee schoten, maar was op de rebound van Vladimir Tarasenko kansloos. De tiende goal van ‘Tara’ in de playoffs betekende een 2-2 eerste ruststand.

BLUES ZETTEN AAN

Waar de eerste vier goals rap in de wedstrijd vielen, kwamen deze in het restant van de wedstrijd niet meer. De bezoekers waren dit keer de betere partij, maar vonden keer op keer Rask op hun weg. St. Louis was dichtbij de zege toen Gunnarsson keihard op de paal schoot.

Alhoewel de Bruins niet vaak voor Binnington opdoken, kreeg het een paar uitstekende kansen om op voorsprong te komen. Ook de Blues-goalie stond zijn mannetje en behoedde zijn ploeg in de slotminuut voor een nederlaag na een kans van Brad Marchand.

HISTORISCH

Overtime moest de beslissing brengen en daarin werd Carl Gunnarsson de held voor St. Louis. Met een man meer op het ijs voor een delayed penalty, haalde hij verwoestend uit. Na een kleine vier minuten stond de 2-3 op het bord en pakte St. Louis voor het eerst een zege in de Stanley Cup finale. Na de drie eerdere sweeps in de finales van 1968, 1969 en 1970, was de eerste zege ooit een feit. Een zege die verdiend was. Vrijdagnacht gaan we verder in St. Louis met een 1-1 stand.

Previous Jan Van Beveren naar Leuven Chiefs
Next Powerplay unit Boston Bruins sloopt St. Louis Blues; 2-7