Nederland boekt cruciale 3-2 zege op Japan, maar moet afwachten


Nederland WK Division 1B Estland

Nederland heeft vanmiddag in een nagelbijter van een wedstrijd met 3-2 gewonnen van Japan. Daarmee boekte Oranje de eerste, en o zo belangrijke, zege op het WK Division IB. Treffers van Reno de Hondt, Giovanni Vogelaar en Danny Stempher waren de Aziaten te machtig. De mannen van Doug Mason moeten vooralsnog de wachtkamer in en weten vanavond na de duels van Roemenië vs Oekraïne en Estland vs Polen, wat de opdracht van zaterdag wordt.

STRIJDBAAR NEDERLAND

Net als de eerste drie duels legde Oranje voldoende strijdlust in het spel en kwam het een aantal keren goed voor de goal bij de Japanners. De Aziaten leken overdonderd en hadden wellicht op voorhand, op basis van de eerste drie wedstrijden, minder tegenstand verwacht. Na een kleine tien minuten spelen pakte Nederland de 1-0 voorsprong. Met een man meer op het ijs liet Giovanni Vogelaar een schot los, de goalie moest lossen en daar was Reno de Hondt om binnen te werken. De Japanners combineerden wel soepel, maar zoals wel vaker dit toernooi wist het de combinaties niet om te zetten in goals.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

In het middenstuk was het eenzelfde laken een pak, alleen pakte Oranje nu steeds meer het initiatief naar zich toe. Op het moment dat Japan dacht aan de gelijkmaker sloegen de rood-wit-blauwe manschappen toe. Nadat een 5-on-3 gekilld was, vloog Danny Stempher er (nog steeds met een man minder op het ijs) vandoor op rechts. Hij vond de klaarstaande Vogelaar die hard uithaalde en goalie Hata voor een tweede keer liet vissen. Voor het eerst dit toernooi had Nederland een marge van twee.

BILLEN KNIJPEN

In de derde periode moest Japan komen en als door een bij gestoken kwam de Aziatische storm opzetten. Oranje moest achteruit en de voorsprong consolideren. Daar slaagde het prima in en lang zag het eruit dat Martijn Oosterwijk zelfs een shutout over de streep zou trekken. Die ging in de 55e minuut de mist in, toen Hiromichi Terao verwoestend uithaalde van de blauwe lijn. Nederland voelde de druk en met het eigen doel leeg had Japan de 2-2 op de stick, maar miste de reuzenkans.

Nederland WK Division 1B Estland

Uit de volgende aanval scoorde Oranje de derde treffer, toen Giovanni Vogelaar de aangever was op Stempher die in het lege goal mikte; 1-3. Toch kwam Japan nog één maal dichtbij. 30 tellen voor het einde, met opnieuw een extra aanvaller op het ijs, ramde Yushi Nakayashiki vanaf rechts tegen de touwen. Tot vreugde van alles en iedereen in het Oranje kamp bleef het daarbij en klonk voor het eerst dit WK het Wilhelmus uit de speakers.

Tekst gaat onder de video verder

Welke opdracht er nu klaarligt voor Oranje is even afwachten, dat hangt van de resultaten van Estland en Oekraïne af. Het onderlinge voordeel tegen Japan is nu in ieder geval in het voordeel van Nederland. Het uigangspunt voor zaterdag blijft hetzelfde; die wedstrijd winnen is het allerbelangrijkste!

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Roemenië 4 3 1 0 0 10 +7
2 Polen 4 3 0 1 0 10 +11
3 Japan 4 2 0 0 2 6 +2
4 Estland 4 1 0 1 2 4 -2
5 Oekraïne 4 1 0 0 3 3 -2
6 Nederland 4 1 0 0 3 3 -16

DE SAMENVATTING

Previous Carolina raast voor derde keer langs New York, Dallas op karakter langs St. Louis
Next Dean Versteeg maakt overstap van Amsterdam Tigers naar Zoetermeer Panters