Trappers krijgt zware kluif aan EV Landshut in jacht op vierde titel


Banner Tilburg Trappers

Vier seizoenen Oberliga. Drie kampioenschappen en nu in de finale voor vier-op- een-rij. Tilburg Trappers zal dan wel in een best-of-five EV Landshut moeten verslaan. Barend Hoogteijling keek terug en blikt vooruit.

Eerdere ontmoeting

Ondanks dat Trappers in Oberliga Nord speelt en Landshut uitkomt in Oberliga Süd, zijn het geen vreemden van elkaar in competitieverband. Op weg naar de eerste Oberliga titel kwamen de Brabanders de ploeg uit Beieren ook tegen. Toen in de kwart-finale. De uitslagen toen:

Tilburg Trappers – EV Landshut 5-2
EV Landshut – Tilburg Trappers 1-5
Tilburg Trappers – EV Landshut 1-2 (OT)
EV Landshut – Tilburg Trappers 1-6

Van de huidige Tilburgse selectie scoorde Ivy van de Heuvel destijds drie keer. Danny Stempher en Mitch Bruijsten wisten twee keer het net te vinden. Ook de in dat seizoen voor de blauw-gele formatie uitkomende Maarten Brekelmans en Kyle Just scoorden drie goals in de serie.

De resultaten van toen staan in de geschiedenisboeken. Trappers en Landshut zullen nu samen een nieuw hoofdstuk moeten gaan schrijven. Trappers werd, dit seizoen, eerste in Nord en Landshut ‘slechts’ tweede in Süd. En daarom heeft, net als in 2016, de ploeg van Bo Subr het thuisvoordeel.

Landshut in Oberliga Süd

In Süd behaalde de ploeg van coach Axel Kammerer 109 punten uit 50 wedstrijden en moest Peiting (113 punten) voor zich dulden. Maximilian Forster, die op een kleine onderbreking na al zijn hele carrière voor Landshut speelt, was de topscorer met 62 punten (25G, 37A). De 36-jarige Tsjechische import Miloslav Hořava had 56 punten (23G, 33A) in de door hem 42 gespeelde wedstrijden in de hoofdronde. In de play-offs staat de teller voor de Tsjech in negen wedstrijden op acht punten (3G, 5A).

Een team met veel ervaring

Landshut heeft nog twee andere imports. De Canadees Julien Pelletier (vorig seizoen Moskitos Essen) speelde in Süd 38 wedstrijden (22G, 20A), maar kwam in de play-offs maar één keer in actie. De derde import is Tomáš Plíhal. Een Tsjech van 36, die tussen 2006 en 2009 in 93 wedstrijden uitkwam voor San Jose Sharks. In Süd speelde de routinier dit seizoen achttien keer voor Landshut (6G, 21A). In de play-offs was Plíhal goed voor zeven goals en acht assist in tien wedstrijden.

Tomáš Plíhal - San Jose Sharks
Tomáš Plíhal – San Jose Sharks (Foto: Rinkrat)

Als je de cijfers van Landshut bekijkt qua ervaring in andere competities, zie je dat er veel ervaring  is op hoger niveau. Natuurlijk zitten daar, zoals bij bijna alle Oberliga teams, veel DEL-wedstrijden bij. Het grootste deel van deze ervaring wordt gedragen door vier spelers. Buiten de twee Tsjechische imports zijn dat Peter Abstreiter (38 jaar) en Elia Ostwald (31 jaar).

Aantal wedstrijd in ander competities:

Totaal Plíhal Horava Abstreiter Ostwald
NHL 93 93
SHL (Zweden) 130 130
Liiga (Finland) 278 278
KHL 91 91
Czech 527 97 430
AHL 262 262
DEL 848 401 244

Landshut in de play-offs

De eerste ronde van de play-offs won de Zuid-Duitse ploeg met overmacht van Rostock Piranha’s. In drie wedstrijden werd de ploeg van de Oostzee kust opzij gezet (5-2, 2-3 en 11-1). In de kwartfinale had het vier wedstrijden nodig tegen Saale Bulls Halle. De eerste wedstrijd in de eigen Eisstadion am Gutenbergweg, dat plaats biedt aan 6750 toeschouwers, werd met 3-7 verloren. De drie daaropvolgende wedstrijden werden wel gewonnen (1-6, 6-3 en 3-4) waardoor het zich plaatse voor de halve finale.

Daarin kwam het uit tegen Hannover Scorpions. Net als tegen Rostock won de Beierse ploeg de serie in drie wedstrijden (8-4, 1-4 en 5-2) en werd Scorpions op zomervakantie gestuurd.

Drie wedstrijd op rij winnen

Landshut won alle series door drie wedstrijden achter elkaar te winnen. Het was daar niet de enige in, want ook Tilburg Trappers deed dat. In de eerste ronde werd de eerste wedstrijd tegen Lindau Islanders verloren en maakte Trappers dat in de drie volgende wedstrijden weer goed. In de kwartfinale werd Selber Wölfe in drie wedstrijden op zij gezet en in de halve finale tegen Herner EV werden de eerste twee wedstrijden verloren. Trappers vocht terug en zoals assistent-coach Josh Mizerek na de vierde wedstrijd in Herne zei: “we might bend, but we won’t break” werden de overige drie wedstrijden in de serie gewonnen.

Beide teams maakten het dus af na, de door hen gewonnen, eerste wedstrijd. Mocht dat in de finale ook zo zijn, dan is de eerste wedstrijd cruciaal.

Wie zijn de topscorers

Op de topscorers lijst van de play-offs heeft Landshut, mede door de 11-1 tegen Rostock, drie spelers in de top-tien staan.

Games Points Goals Assist
Alexander Ehl 10 17 6 11
Marc Schmidpeter 10 16 6 10
Tomáš Plíhal 10 15 7 8

Aan Tilburgse kant is Mitch Bruijsten in de twaalf gespeelde wedstrijd het productiefst met 3 goals en 15 assists. Ook Ivy van den Heuvel (14 punten – 5G, 9A), Nardo Nagtzaam (13 punten – 8G, 5A) en Kevin Bruijsten (13 punten – 7G, 6A) behoren tot de top van de topscorerslijst.

De goalies

Met gemiddeld 2,27 tegengoals is Ian Meierdres dé beste goalie in de play-offs. De Trappers goalie doet dat niet alleen. Zijn medespelers spelen daar ook een belangrijke rol in door schoten te blokken en makkelijke schoten te verhinderen, zoals hij zelf in bijna ieder interview aangeeft. Toch is een savepercentage van 91,0%, op de schoten die dan toch doorkomen, niet slecht.

Ian Meierdres
Ian Meierdres in actie tegen Herner EV (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Bij Landshut verdedigt de 21-jarige Patrick Berger het doel. In de reguliere competitie stond ook Maximilian Englbrecht nog wel eens (twaalf keer) tussen de palen. Met 118 tegengoals was Landshut de ploeg met de beste verdediging. In de play-offs is Berger de vaste goalie en speelde alle wedstrijden. Met een GAA van 2.53 en een savepercentage van 90,7% deed hij het daarin niet slecht.

Goede penalty-kill en powerplay units

Met een penalty-kill van 93,2% in de play-offs is de Tilburgse formatie de beste in de Oberliga. Landshut zet daar een powerplay tegenover met inmiddels al twintig goals. In ruim één op de drie man meer situaties weten zij te scoren (34,5%). Maximilian Forster schoot al vijf powerplay goals binnen.

Zelf heeft Landshut een penalty-kill van 86,1%. Trappers zet daar een powerplay van 29,6% tegenover met in totaal 13 goals. Drie daarvan kwamen van de stick van Jordy Verkiel.

Jordy Verkiel halve Finale
Jordy Verkiel in actie in de halve finale tegen Herner EV (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Verwachting van de finale

Tilburg is de afgelopen jaren gewend om een lang seizoen tot aan het einde toe scherp te blijven en er het maximale uit te halen. Steeds werd de finale tegen een team uit Süd gespeeld dat al zeker was van promotie naar de DEL2. Een groot deel van de buit was daarmee voor de Zuid-Duitsers dus al binnen. Of dat meespeelt…? Ieder sporter wil uiteraard kampioen worden in de competitie waarin hij (of zij) uitkomt. Voor Trappers is het kampioenschap de enige prijs die zij kunnen behalen. Zij zullen en met de volle 100% voor gaan. Voor de supporters zou het mooi zijn als het kampioenschap in het eigen Stappegoor zal worden behaald. Met de statistieken (voor wat die waard zijn) uit de vorige series van beide teams ga ik voor een clean sweep.

Previous Winnipeg Jets neergehaald door St. Louis Blues, Capitals razen langs Hurricanes
Next Boston en San Jose houden hoop levend na spectaculaire uitoverwinningen