Preview play-offs: Capitals favoriet, vorm Murray bepalend voor succes Penguins tegen Islanders


Alex Ovechkin (Washington Capitals) krijgt de Stanley Cup uit handen van Gary Bettman, foto: Sportsnet.ca

Woensdag gaan de Stanley Cup Play-offs van start, ook in de zwaarbevochten Metropolitan Division. De strijd was zelfs zo spannend dat één ploeg, Columbus Blue Jackets, naar de andere divisie is geknikkerd als vijfde team. De bovenste vier ploegen eindigden binnen vijf punten. Dat betekent dat eigenlijk alles nog open ligt. Maar er zijn wel favorieten aan te wijzen. Tim Gerth volgde dit seizoen de ‘Metro’ voor Face-Off en blikt nu ook vooruit op de play-off series.

Weet jij wie er dit jaar met de Stanley Cup vandoor gaat? Vul dan de Face-Off Bracket in!

Washington Capitals – Carolina Hurricanes

Afbeelding: NHL.com

Eerder dit seizoen

Washington is natuurlijk de favoriet op basis van het reguliere seizoen, maar veel ontloopt het elkaar niet in de Metropolitan Division. Washington werd eerste met 101 punten, Carolina vierde met 99 punten. Kortom, het kan eigenlijk nog alle kanten op. Wel wonnen de Capitals alle vier de onderlinge duels tussen de twee ploegen, dus zullen de Caps waarschijnlijk wel blij zijn met Carolina als tegenstander.

Wat je moet weten over Washington Capitals

De verdedigend kampioen en dit seizoen er echt niet minder op geworden. Sinds de komts van Carl Hagelin staat de penalty kill er een stuk beter bij. Met Alex Ovechkin heeft Washington de topscorer in huis met 51 goals. Daarachter is het gat overigens wel groot. Michal Kempny zal vermoedelijk niet in actie komen tijdens de play-offs vanwege een blessure.

Wat je moet weten over Carolina Hurricanes

Voor het eerst sinds 2008/09 plaatst Carolina zich voor de play-offs. Nooit eerder ontmoette Carolina de Caps in de slotfase van het seizoen. Vanuit achterin heeft de ploeg enorm veel schotkracht met Dougie HamiltonJustin Faulk en Jacob Slavin.

Één van de zaken om in de gaten te houden is de onderlinge strijd tussen Micheal Ferland en Tom Wilson. Ferland is eigenlijk één van de weinige spelers die qua type een beetje in de buurt komt bij Wilson: technisch goed, fysiek sterk en niet vies van een gevecht.

Voorspelling

Toch zal het vermoedelijk niet een hele lastige serie worden voor de Caps. Uiteindelijk hebben zoveel wapens dat het teveel zal zijn voor Carolina. Met zeven spelers die meer dan twintig goals maakten (Alex Ovechkin (51), TJ Oshie (25), Jakub Vrana (24), Tom Wilson (22), Nicklas Backstrom (22), Brett Connolly (22) en Evgeny Kuznetsov (21)). Ik verwacht een 4-1 zege voor Washington en twee gevechten tussen Wilson en Ferland, in de tweede en in de laatste wedstrijd.

Schema

 1. 11 april – 01.30 uur – Hurricanes @ Capitals
 2. 13 april – 21.00 uur – Hurricanes @ Capitals
 3. 15 april – 01.00 uur – Capitals @ Hurricanes
 4. 18 april – 01.00 uur – Capitals @ Hurricanes
 5. 20 april – Hurricanes @ Capitals
 6. 22 april – Capitals @ Hurricanes
 7. 24 april – Hurricanes @ Capitals

New York Islanders – Pittsburgh Penguins

Afbeelding: NHL.com

Eerder dit seizoen

Waarschijnlijk de spannendste tweestrijd in het oosten, samen met Toronto – Boston. Beide ploegen scheelden na 82 wedstrijden slechts drie puntjes. Ook onderling ging het gelijk op: de Penguins en Islanders wonnen allebei twee wedstrijden: eentje binnen zestig minuten en eentje na shootouts. In 2012/13 ontmoetten de ploegen elkaar voor het laatst in de play-offs. Destijds ook in de eerste ronde. Toen ging de zege met 4-2 naar de Pens.

Wat je moet weten over de Islanders

Defensief is New York één van de sterkste teams dit jaar, mede dankzij coach Barry Trotz. Ondanks het vertrek van John Tavares haalden de Islanders dit jaar dus weer de play-offs, met grote dank aan goalies Thomas Greiss en Robin Lehner. Door de afwezigheid van Tavares is Matthew Barzal nu de grote man aan de kant van de Islanders. Met 62 punten houdt het nog niet over, maar de kracht van de Islanders zit hem echt in het collectief. Van de eerste tot en met de vierde lijn hebben ze spelers die kunnen scoren. En zoals gezegd: ze kregen dit seizoen de minste goals tegen van iedere ploeg.

Wat je moet weten over de Penguins

Een sleutel in het succes van de Islanders zal, zeker tegen de Penguins, het stadion moeten zijn. Zoals in de gehele tweede helft van het seizoen, speelt de ploeg in Nassau Coliseum, het stadion dat de thuishaven was voordat de eilandbewoners naar Brooklyn vertrokken. Zal het echter genoeg zijn om de Penguins te verslaan? Alles valt of staat bij de vorm van de sterren van Pens, die een zeer wisselvallig seizoen kenden. Wel scoorde Jake Guentzel voor het eerst in zijn carrière 40 goals en haalde Sidney Crosby voor het eerst sinds 2013/14 weer eens de honderd punten. De aanvoerder is bovendien altijd goed tegen de Islanders. Ook Phil Kessel lijkt weer in vorm te raken. Evegeni Malkin en Kris Letang zijn weer terug van blessures en ook Matt Murray steekt in goede vorm. De vraag is nog wel of Brian Dumoulin, leider qua plusminus bij de Pens, op tijd fit zal zijn.

Voorspelling

Het is bijzonder lastig om te voorspellen hoe deze serie verloopt. De hierboven genoemde factoren zijn belangrijk, maar uiteindelijk zal het denk ik gaan om welke goalie het beste speelt. Ik verwacht dat het constante presteren van de Islanders de doorslag geeft. Pittsburgh is tot het einde van het seizoen wisselvallig gebleven en bovendien defensief kwetsbaar. Ik denk dat New York met 4-2 wint, al sluit ik zeker niet uit dat het andersom kan gaan. Het zal, hoe dan ook, erg spannend worden.

Schema

 1. 10 april – 01.30 uur – Penguins @ Islanders
 2. 12 april – 01.30 uur – Penguins @ Islanders
 3. 14 april – 18.00 uur – Islanders @ Penguins
 4. 16 april – 01.30 uur – Islanders @ Penguins
 5. 18 april – Penguins @ Islanders
 6. 20 april – Islanders @ Penguins
 7. 22 april – Penguins @Islanders
Previous Cold Play Lady Sharks winnen Duitse "Zweite Liga Nord" Beker
Next Preview play-offs; Tampa Bay Lightning is de grote favoriet van de Atlantic Division