ERA Renomar HYC kampioen BeNe League en winnaar triple


ERA Renomar HYC BeNe League
Foto: Kurt Tops

Gisteravond stond in Herentals duel nummer vier in de Finalereeks om het BeNe League kampioenschap 2018/2019 geprogrammeerd in het Netepark. Een Netepark dat volliep; twee bussen vol met Flyers-fans omringd door een duizendtal rood-witten. Absolute topsfeer. Nadat beide teams hun eerste thuiswedstrijd wonnen, verraste HYC eerder deze week met een puike uitzege op Thialf en stond zo één stap dichter bij de titel. Hamvraag was dan ook of Unis Flyers Heerenveen de mentale veerkracht zou kunnen opbrengen om op verplaatsing de stand weer gelijk te kunnen trekken.

Sterk counterend HYC

En veerkracht toonden de troepen van coach Mike Nason. Vanaf de eerste puck-drop schaatsten de Friezen vol voorwaarts en zochten de weg naar doel. Ook de thuisploeg, ERA Renomar HYC, trok dadelijk alle registers open om zo de Flyers snel weer een mentale tik te geven. Kansjes aan beide kanten, scoren lukte nog niet. Tot Herentals na precies negen minuten snel uitbrak, Kyle Brothers aanvalsmaatje Vincent Morgan lanceerde en Morgan, jawel hij weer, met een puike treffer de Kempenaars op voorsprong knalde. Heerenveen bleef drukken en knalde op doel zodra mogelijk maar de HYC-defensie stond sterk. In de absolute eindfase van de openingsperiode moest Jasper Nordemann de strafbank op en het Belgisch special team verdubbelde vijf seconden voor de buzzer de voorsprong. Emiel Goris passeerde lateraal naar Vinnie Morgan en die fusilleerde met een laag schot goalie Sjoerd Idzenga voor een tweede maal. Wat een opdoffer voor de bezoekers, wat een opsteker voor HYC.

ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

Veerkrachtig Flyers

Na de dweilpauze deed Heerenveen wat het moest; verder werken, verder druk zetten. Kansjes waren er zeker, maar de Belgische goalie, Kevin Van Looveren, showde zijn topvorm meesterlijk en pareerde probleemloos. Een Flyers aanval werd door Peter Bartek onderschept, die lanceerde Mitch Morgan. De Belgische Captain spurtte het aanvalsvak in, schaatste plots weg van doel en trok quasi drie Friese verdedigers mee. Met een simpele pass speelde hij Preston Shupe aan, die aan de andere zijde van het doel de vrijstaande Ben Coolen bediende. De 19-jarige Coolen aarzelde niet en schoot de 3-0 voorsprong voor rood-wit op het scoreboard. Dolle taferelen bij het rode supporterslegioen; nagelbijten op de Flyers spelersbank.

ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

UNIS Flyers Heerenveen, met Captain Tony Demelinne op kop, liet het tempo niet zakken en bleef het doel van de Belgen bestoken. Goed twee minuten voor het einde van het middenstuk werd Adam Bezak, op weg naar doel, foutief afgestopt en kreeg terecht zijn penalty shot. De Slowaak schaatste zelfverzekerd naar goalie Van Looveren toe, fakete eerst en schoot dan toch. Op de HYC-goalie en vanop de tribunes zag men de puck omhoog gaan, over de goalie tegen de paal op de lijn vallen en zo weer het veld op. Puck-acrobatie ten top in het Netepark! Ongelofelijke pech voor Bezak, pech voor de Flyers die zo de aansluitingstreffer zagen wegbotsen.

ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

Alles of niets

In de slotperiode, nog steeds met een 3-0 tussenstand, drukte Unis Flyers zowaar nog meer vooruit. HYC moest vol aan de bak om de Friezen af te houden en counterde gevat bij elke mogelijkheid. Beide goalies pakten uit met enkele puike saves en verhinderden verdere treffers in deze boeiende wedstrijd. De tijd tikte echter in het nadeel van Unis Flyers. In de 56e minuut werd doelman Idzenga dan ingeruild voor een extra forward en trachtte Heerenveen met deze ultieme aanpak de wedstrijd nog te kantelen. De thuisploeg werd belegerd. Defense Bartek moest de strafbank op en de Flyers konden even met zeven tegen vijf verder. De gelegenheid kon niet benut worden. HYC veroverde de puck en vanaf zo’n 45 meter schoot Vincent Morgan, met zijn hattrick, zijn Herentals definitief naar de BeNe League kroon! Dolle vreugde op de Kempense spelersbank, te gekke taferelen op de rood-witte tribunes.

HYC: de terechte en mooie kampioen

ERA Renomar HYC UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

Een top BeNe League seizoen 2018/2019 zag dat dit ERA Renomar HYC Herentals, onder leiding van coach Jeffrey van Iersel, welverdiend de grote Kampioenen Beker in ontvangst nemen en runner-up Unis Flyers Heerenveen moest tevreden zijn met de zilveren medaille. Deze editie was de beste in de jonge BeNe League geschiedenis; de strijd was het hele seizoen spannend en vaak onvoorspelbaar. Proficat aan de Flyers, proficiat aan HYC, de spelers, de staff, de hele club heeft een puik parcours afgelegd doorheen de competitie met het, voor de tweede maal, binnenhalen van de BeNe League titel!

Previous Central Division kent nog geen winnaar, wildcard race blijft spannend
Next "Als we vanaf het begin gas geven, maken we een hele goede kans"