Geen goud voor Oranje leeuwen

Nederland U18 loopt goud mis op WK

Nederland U18

De U18 oranje mannen speelden op de laatste speeldag van het WK tegen China. Het werd ondanks enorm sterk spel van Nederland, 2-3 voor China. China is nu in de eindstand Nederland voorbij. De  Oranje U18 heren moeten het resultaat van de wedstrijd Servië – België afwachten of ze met een zilveren of een bronzen plak naar huis komen. Graeme McTaggart praat jullie bij.

Snelle voorsprong

Dean Versteeg
Dean Versteeg (Foto: Amsterdam Tigers)

Al vanaf dat de puck voor de eerste keer in de wedstrijd het ijs aanraakte, zette de Oranje heren van U18 veel druk naar voren. Daardoor kon Nederland al na dik twee minuten de puck onderscheppen en de hele Chinese verdediging aan gort tikken. Dean Versteeg haalde uit en schoot recht op de goalie af. De goalie dacht de puck te hebben maar zag hem toch in zijn goal liggen. Delaney Hessels en Jay de Ruiter tekenden bij deze goal ieder voor een assist. Dat tot grote vreugde van de Nederlandse jongens.

Na bijna acht minuten spelen werd de eerste straf van de wedstrijd uitgedeeld. Brent van den Boom moest voor twee minuten naar de strafbank. Echter werd dat geen twee minuten want China schoot in de powerplay al na 20 seconde raak. Dat deed hij uit een rebound nadat de puck werd tegengehouden door de Jowin Ansems.

Wederom voorsprong voor Oranje

Nederland liet zijn kop niet hangen maar schoot 30 seconde na de 1-1, de 2-1 binnen. Het was Jay Huisman die, op aangeven van Roy Ansems,  Oranje weer op voorsprong zette. De goalie van China moest in de eerste periode flink aan de bak.

Jay Huisman
Jay Huisman (Foto: Zoetermeer Panters)

Balans in het middenstuk

In de tweede periode begon Nederland met een mannetje minder vanwege de straf van Tycho Houben. De speler van Leeuwarden Capitals mocht voor tripping net voor het einde van de eerste periode naar de strafbank. Er vielen in het middenstuk hier en daar wat straffen. De wedstrijd kwam qua spelbeeld ook veel meer in balans. Beide teams waren echt aan elkaar gewaagd. Echter besloot China de gelijkmaker te maken. De 2-2 was het kantelpunt dat vooral Oranje veel beter ging spelen.  De U18 heren begonnen zelf meer kansen te creëren. Uiteindelijk werd het nog heel spannend in de laatste minuten van het middenstuk. Aan beide kanten werden er straffen uitgedeeld. Hierdoor stond Oranje in de laatste minuut met drie tegen vier te spelen. Door een sterke penaltykill bleef de tussenstand 2-2. Gezien de tweede periode een terechte tussenstand.

Geen goud

In de derde periode begon Nederland wederom sterk. Maar de mentale tik kwam dankzij de 2-3 die vroeg in het slotstuk werd binnen geschoten. Daardoor zakte het spel van Oranje in. Nederland werd slordiger en China leek steeds beter in het spel te komen. Kort voor het einde zou een time-out de Oranje jongens de laatste energie en tactische tips moeten geven om er een gelijkmaker uit te halen. Echter was die extra energie én de goalie eraf niet genoeg om de gelijkmaker te forceren. Na 60 minuten moest oranje zich gewonnen geven waardoor Nederland geen goud behaalde. We zijn enorm trots op de prestaties van Oranje, want goud had er zeker in gezeten. Nu is het nog afwachten of het zilver of brons gaat worden.

Previous "Als we vanaf het begin gas geven, maken we een hele goede kans"