Penguins strijden zonder Malkin en Letang met Caps en Islanders om koppositie


Foto: NHL.com

Met nog iets meer een half dozijn wedstrijden te gaan, is er nog genoeg om voor te spelen in de Metro. De Penguins, Caps en Islanders strijden om de koppositie en ook de Hurricanes maken hier nog kans op.  Ondertussen probeert Columbus Blue Jackets een gigantische flater te voorkomen en Montreal Canadiens nog in te halen. Wat het spannend houdt is dat er eigenlijk maar een club is in het Oosten die echt boven de rest uitsteekt en die speelt in de Atlantic (Tampa Bay Lightning). Tim Gerth blikt terug op een nieuwe, roerige, week in de Metropolitan divisie van de NHL.

Flyers naar Lausanne

Foto: NHL.com

De Philadelphia Flyers openen volgend seizoen op 4 oktober in Tsjechië, tegen Chicago Blackhawks. De ‘Broad Street Bullies’ spelen een paar dagen eerder in Lausanne een oefenpartij tegen de lokale hockeyers.

Power Rankings Metropolitan Division

Foto: NHL.com

Bovenin vallen de puzzelstukjes op hun plek, maar kan alles nog veranderen. De Penguins waren deze week, zonder Evgeni Malkin, ijzersterk. Ook Carolina won wat terrein ten opzichte van New York Islanders en Washington Capitals, die ieder wat terrein prijsgaven en Pittsburgh zich zien mengen in de strijd om de koppositie.

1 (3). Pittsburgh Penguins (95 punten, 42-24-11, L10: 6-2-2, W3)

Er was positief en negatief nieuws in Pittsburgh en even daarna weer heel erg negatief nieuws. Allereerst kwam Kris Letang terug van zijn blessure na elf wedstrijden. Malkin viel, zoals genoemd weg. Tijdens de wedstrijd van maandag, met 5-2 gewonnen van New York Rangers, was Letang er weer niet bij. Gevreesd wordt voor een nieuwe blessure aan zijn nek, waardoor hij het hele naseizoen van 2017 (waarin de Penguins hun tweede Stanley Cup op rij wonnen) miste.

De punten bleven wel binnenstromen en goed nieuws is dat Matt Murray zijn sterke vorm heeft vastgehouden. Bovendien hebben de Penguins dit jaar een uitstekende balans zonder Letang. De strijd om de koppositie blijft dus leven. Toch zal de verdedigingsleider gemist worden, mocht hij echt voor langere tijd eruit liggen. Het hoogtepunt van de week was deze short-handed goal van Jared McCann, waarmee het momentum in Pittsburgh’s voordeel werd gekeerd tegen Dallas Stars. In totaal pakten de Pens zeven punten uit vier wedstrijden deze week.

2 (5). Carolina Hurricanes (91 punten, 42-26-7, L10: 6-3-1, W2)

Ook Carolina was weer op dreef. Het was de enige ploeg die deze week van de Penguins wist te winnen (na shoot-outs). Het won ook drie andere wedstrijden, maar verloor van Tampa, begrijpelijk. Daarna reeg het Minnesota met ruime cijfers (5-1) aan de zegekar en volgde weer een zogenoemde ‘surge’. Die beginnen overigens inmiddels wel te vervelen. Geef mij dan maar deze goal:

3 (4). Washington Capitals (96 punten, 44-24-8, L10: 6-3-1, W1)

De Caps gaven deze week wat terrein prijs, maar hebben de koppositie nog met een puntje voor op New York Islanders en Pittsburgh Penguins. Een nieuwe krachtmeting met Tampa Bay liep niet goed af voor de verdedigende kampioen. Ook de Wild versloeg Washington.

4 (1). New York Islanders (95 punten, 44-25-7, L10: 6-4-0, W2)

Een serie van twee wedstrijden zonder doelpunten kwam hard aan in New York. Eerst werd er 5-0 verloren van Boston, waarna ook Montreal met 4-0 van de Islanders won. Ook Arizona Coyotes werd verslagen, met dank aan een shutout van Robin Lehner. Daardoor doen ze nog altijd mee om de koppositie.

5 (7). New Jersey Devils (67 punten, 29-39-9, L10: 4-6-0, W2)

Voor New Jersey Devils, nog altijd zonder Sammi Vatanen en Taylor Hall, valt er weinig meer te halen dit seizoen. Toch behaalde de ploeg deze week evenveel punten als New York Islanders (vier stuks). Na kansloze verliezen tegen Washington Capitals en Boston Bruins, won New Jersey eerst van Arizona Coyotes en daarna van Buffalo Sabres. Vooral de shootout goal van Jersey’s Blake Coleman tegen Arizona is de moeite waard. Een waardige Bobby Orr-imitatie!

6 (8). New York Rangers (71 punten, 29-33-13, L10: 2-6-2, L1)

Met een overtime-zege redde New York de week, waarin verder werd verloren van Detroit Red Wings en Pittsburgh Penguins. Er werd nog een 2-0 voorsprong gepakt tegen de Pens, maar die werd vrij overtuigend weggegeven.

7 (6). Philadelphia Flyers (80 punten, 36-32-8, L10: 4-6-0, L2)

Ook de Flyers kwamen maar tot één zege deze week. De ploeg die komend jaar het seizoen opent tegen Philly was het slachtoffer. Met 3-1 werd Chicago verslagen, maar er waren verliezen tegen Montreal, New York Islanders en Washington. Ook fysiek kregen de Flyers klappen te verwerken.

8 (2). Columbus Blue Jackets (86 punten, 41-30-4, L10: 5-4-1, W1)

Oef… Nee in Columbus moeten ze zich nu echt zorgen gaan maken. Het viertal aankopen presteert niet zoals men had gehoopt. Er werd niet gewonnen van Calgary, dat valt te begrijpen, maar wel van Edmonton en… dat hoef dit seizoen niet. Vancouver werd wel verslagen.

Donderdag 28 maart staat het duel tegen Montreal Canadiens op het programma, een directe concurrent om de vijfde en laatste playoff-plek in de Eastern Conference. Als ze die verliezen, reken er dan maar op dat er koppen gaan rollen.

Three Stars of the Week

Foto: NHL.com

1. Jordan Staal, Carolina Hurricanes

Met twee goals en drie assists een stabiele factor bij Carolina. Staal kent sowieso een enorm sterk seizoen.

3. Petr Mrazek, Carolina Hurricanes

Won zijn beide duels en liet slechts drie goals door. Goed voor een save percentage van 0.952!

3. Phil Kessel, Pittsburgh Penguins

Geen goals maar wel vier assists en een paar hele belangrijke!

 

Previous Sprong sterk maar puntloos in wisselvallige week voor Anaheim Ducks
Next BeNe League play-offs, Carolina Hurricanes, Trappers en WK Heren U18