Strijd in Metro laait op tussen Capitals, Islanders, Hurricanes en Penguins


Foto: NHL.com

Nog altijd woedt een hevige strijd om playoff-positie in de Metropolitan Division. Het feit dat Montreal uit de Atlantic de aansluiting aan het verliezen is, zorgt er in ieder geval voor dat er vijf ploegen zo goed als zeker zijn. Washington Capitals, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Carolina Hurricanes en Columbus Blue Jackets lijken zich te plaatsen. Echter, vijfde wil je niet worden, want dan ontmoet je Tampa Bay. Tim Gerth kijkt naar de ontwikkelingen in de afgelopen week.

Week van de waarheid (weer)

Opnieuw een belangrijke week en hoe kan het ook anders. Vijf ploegen staan binnen zeven punten met nog negen tot elf wedstrijden te gaan. Komende week zijn er weer aan aantal belangrijke onderlinge confrontaties. Carolina heeft misschien wel de zwaarste week met eerst Pittsburgh en daarna Tampa en Minnesota. Pittsburgh zelf moet dus naar Carolina, maar ook naar Nashville en Dallas. Ook de Islanders gaan een moeilijke week tegemoet met een onderlinge strijd tegen Minnesota, Boston, Montreal en Philly, dat ook goed op dreef is.

Voor de onderste ploegen was er dan weer ander nieuws. De draft lottery wordt verplaatst naar de avond voor de playoffs. Dat betekent dat scouts langer de tijd krijgen om zich te focussen op welke speler ze willen selecteren. Volgens de huidige stand zou New Jersey de, op drie na, beste kans hebben om de top pick te krijgen (9,5 %). De Rangers staan zesde van onder en hebben ook nog een buitenkansje (7,5 %).

Power Rankings Metropolitan Division

Foto: NHL.com

Geen van de topfavorieten won al zijn duels. De top bleef dus dicht bij elkaar. Sterker nog: De Islanders waren de enige ploeg die twee wedstrijden wonnen. Dat brengt ze dan ook de bovenste plek in onze Power Ranking.

1 (3). New York Islanders (91 punten, 42-23-7, L10: 6-4-0, W1)

Met zeges op Montreal en Minnesota kenden de eilandbewoners een goede week. Helaas was het nog niet voldoende om Washington in te halen op de ranglijst. Johnny Boychuck en Casey Cizikas zijn geblesseerd.

Wat opviel was, opnieuw, het lage aantal doelpunten in wedstrijden New York Islanders. Het defensieve systeem van coach Barry Trotz werkt duidelijk. Zelfs met middelmatige goalies die hij laat uitblinken dit seizoen. De Islanders zijn nog altijd in strijd met de Caps op de koppositie.

2 (4). Columbus Blue Jackets (84 punten, 40-28-4, L10: 5-4-1, OT1)

Columbus dankt de hoge positie in deze Power Ranking vooral aan Sergey Bobrovskiy die zijn goal tegen Carolina schoon hield. Een dag later verloor Columbus op bezoek bij Boston in overtime. Al met al een prima score dus.

3 (1). Pittsburgh Penguins (88 punten, 39-24-10, L10: 6-2-2, OT1)

Na de zege op Washington , verplulverden de Penguins Buffalo Sabres. Daarna ging het echter een stuk minder tegen de Saint Louis Blues, waar Jordan Binnington zijn doel bijna schoon hield. Bovendien kreeg Evgeni Malkin een lelijke crosscheck in zijn ribben, waar hij waarschijnlijk een kneuzing of breuk aan heeft overgehouden. De Rus speelde zijn jubileumwedstrijd wel uit, maar had dat wellicht beter niet kunnen doen, want hij staat inmiddels op de blessurelijst. Zonder Malkin verloren de Pens in overtime van Philladelphia Flyers. Het  leek op shoot-outs aan te komen, maar daar dachten de Flyers anders over.

4 (2). Washington Capitals (91 punten, 42-23-7, L10: 8-2-0, L1)

Een zege op Philly en een dik verlies tegen Tampa was de oogst deze week. We kunnen de Caps dan ook moeilijk een hoge positionering geven. In ieder geval weten ze in Washington dat er nog werk aan de winkel is. Komende week mogen ze op herhaling tegen Tampa, als de NHL-leiders op bezoek komen.

5 (5). Carolina Hurricanes (85 punten, 39-24-7, L10: 7-2-1, W1)

Carolina had ook het geluk om tegen de vormloze Sabres te spelen en won die wedstrijd dan ook gemakkelijk. Jordan Staal tekende voor zijn 500e punt in zijn carrière. Een dag eerder ging het wat minder met Carolina, dat op nul goals werd gehouden door Columbus. Een thuisoverwinning betekende weer een mooie ceremonie na afloop.

6 (6). Philadelphia Flyers (78 punten, 35-29-8, L10: 6-3-1, W1)

De Flyers wonnen dus van de Penguins dankzij een late winner van Sean Couturier. Eerder in de week verloren ze met 7-6 van Toronto Maple Leafs. James van Riemsdyk scoorde wel een hattrick tegen zijn oude team, maar verloor die strijd dus toch.

Van Riemsdyk was ook degene die de gelijkmaker scoorde tegen Pittsburgh met achttien seconden te gaan. Vervolgens werd er met vier seconden te gaan in overtime gescoord door Couturier, zoals gezegd.

7 (8). New Jersey Devils (63 punten, 27-37-9, L10: 2-7-1, L1)

Eindelijk was er weer zege voor Jersey en hoe! Een gigantische serie shootouts was ervoor nodig om een beslissing te brengen. Overigens was de mooiste goal van Elias Pettersson. Daarna volgde wel weer ‘gewoon’ een verlies tegen de Avalanche.

8 (7). New York Rangers (69 punten, 28-31-13, L10: 1-5-4, L3)

Voor de Rangers geen punten deze week… Dit jaar geen strijd op de playoffs voor de blueshirts.

Three Stars of the Week

James van Riemsdyk van Philadelphia Flyers. Foto: NHL.com

1. James van Riemsdyk, Philadelphia Flyers

Met vijf goals in drie wedstrijden de meest bepalende speler in de Metro deze week!

2. Anders Lee, New York Islanders

Met drie goals de belangrijkste man deze week bij het best scorende team.

3. Brett Connolly, Washington Capitals

Supporting cast in Washington, maar desalniettemin van grote waarde met twee goals en twee assists deze week, waaronder een game winning goal.

Previous Calgary en San Jose blijven stuivertje wisselen om koppositie
Next Kris Versteeg: 'Zou een eer zijn om voor Nederland uit te komen'