Heerenveen slaat eerste slag tegen Luik na enerverend duel

UNIS Flyers Heerenveen Luik Bulldogs

Gisteravond stond de eerste wedstrijd in de halve finale tussen UNIS Flyers Heerenveen en Luik Bulldogs in het Thialf op het programma. Voor aanvang werd er stil gestaan bij het overlijden van Robin van der Wal, die afgelopen week na de training in Heerenveen onderweg naar huis verongelukte.

Robin van der Wal

Special Team maakt het verschil

Beide teams lieten duidelijk merken dat ze niet gingen afwachten. Nadat zowel Flyers als Bulldogs wat kansjes in de beginfase kregen, liep Ronald Wurm in de zevende minuut tegen een slashing penalty op. Gelijk na de face-off schoot Alexandre Bremer recht op Sjoerd Idzenga. Een halve minuut later verloor Mark Hoekstra de puck knullig in het verdedigende vak, maar kwam met de schrik vrij omdat Luik de opgelegde kans niet wist te verzilveren. Een kleine minuut later werd het 4-on-4 omdat Jordan Paulus twee minuten penalty kreeg vanwege tripping. In de tiende minuut kreeg Bryan Henry een opgelegde kans; na een breakaway pass van achteruit vloog Henry op de uitgekomen Idzenga af. Omdat Idzenga de puck niet helemaal wist te verwerken, kreeg de aanvaller nog een tweede kans. Op wonderbaarlijke wijze wist de toegesnelde Marco Postma de puck uit het net te houden.

Een halve minuut later kwam de thuisploeg in de laatste seconden van de powerplay op voorsprong, waar Ronald Wurm de puck knap achter Verhulst schoot. Na het openingsdoelpunt bleef Heerenveen de druk vol op de verdediging van de gasten houden. Het duurde tot de zestiende minuut toen Jasper Nordemann de rebound na een schot van Adam Bézak binnenschoot. Op dat moment een terechte voorsprong voor de thuisploeg. In de zeventiende minuut kreeg Tony Demelinne een grote kans, maar zag Verhulst knap redden, tien seconden later werd het 3-0 door Adam Bézak  nadat Luik de puck niet weg wist te werken. Met de 3-0 voorsprong voor de Flyers gingen de teams de tweede periode in.

Luik vecht terug

De tweede periode begonnen de teams net als in de eerste helft vol op de aanval te spelen. Beide teams kregen dan ook aardige kansen. In de vijfde minuut was de grootste kans voor Luik verdediger Frank Neven die alleen op Idzenga afkwam, de goalie wist de puck te keren. Beide goalies hadden een ijzersterke beginfase van de tweede periode. Met Loris Darques en Adam Bézak op de strafbank kwam Heerenveen op 4-0 door Ronald Wurm. Om het team op te schudden wisselde Luik van goalie; Tom Prodi verving Stef Verhulst. De wissel leek goed uit te pakken voor de bezoekers, die steeds meer het initiatief overnam van de Flyers.

Een kleine twee minuten later schoot Bryan Henry de puck op de paal, en tien seconden later wist Henry eindelijk voor de Buldogs te scoren. Met de score van 4-1 ging Luik opzoek naar nog een doelpunt voor het einde van de tweede periode, en 30 seconden later kreeg Nick Rivait de opgelegde kans om alle spanning in de wedstrijd terug te brengen. Nadat Tony Demelinne de puck net over de kruising schoot, kreeg Bézak een grote kans na een breakaway maar zag Prodi redding brengen. In het restant van de tweede periode bleef Heerenveen op een fout in de verdediging loeren, en hield Luik de druk er vol op. Ondanks het grote verschil op het scorebord, hielden beide teams elkaar in evenwicht.

Heerenveen houdt stand

In de derde periode bleef het spelbeeld gelijk aan de tweede periode. Heerenveen beperkte zich tot verdedigen en loerend op een kans en Luik bleef opzoek naar de aansluitingstreffer. In de derde minuut belandde een schot van Andy Kolodziejczyk op de paal achter Sjoerd Idzenga. Hierna kregen beide teams meer kansen, maar wisten niet te scoren in de beginfase van de derde periode. In de achtste minuut kreeg Bézak een twee minuten penalty voor tripping. Gelijk na de face-off wist Cheyne Matheson vanaf de blauwe lijn een kanonskogel achter Idzenga te schieten.

Met nog een kleine twaalf minuten op de klok, ging Luik op zoek naar meer. Ondanks dat Luik de overhand had, wisten de bezoekers géén uitgelezen kansen te creëren. Doordat Heerenveen in de slotfase weer iets meer druk op de verdediging wist te zetten, kreeg Luik niet de kans om de goalie eruit te halen voor een extra aanvaller. Met nog dertig seconden op de teller kon Prodi eindelijk naar de bank, maar wist Ronald Wurm de puck bijna in het lege net te schieten. De wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning voor Heerenveen. Zondag is de return in Luik om 18:45 uur.