Favoriet Herentals moet afrekenen met hongerig Geleen


De weg naar de halve finale was voor beide teams wel erg verschillend. Een flink werkend ERA Renomar HYC Herentals kon controlerend doorstoten. Terwijl hun opponent in deze halve finales, Microz Eaters Geleen, toch wel tot het uiterste moest gaan om de kwalificatie af te dwingen. En niet onbelangrijk; Eaters moest deze week dinsdagavond nog vol aan de bak. Fysiek en mentaal werd het een zware avond voor de Limburgers.

Herentals gefocust en trefzeker

HYC had aan revelatie Leuven wel een stugge opponent, maar de zaken ook wel onder controle. In het eigen Netepark nam HYC het voortouw en won met 7-2. De 500 toeschouwers hadden het overwicht wel gezien van hun rood-witte brigade, maar de werkkracht van Leuven dwong respect af. Het trio snipers Preston ShupeMitch Morgan Ben Vercammen had een groot aandeel in deze zege, maar het spelverloop was veel evenwichtiger dan dat het eindresultaat deed vermoeden. En ook in de tweede wedstrijd, in Leuven, toonde Chiefs dat het zich niet zomaar gewonnen zou geven. HYC moest schaatsen, moest 60 minuten lang werken om uiteindelijk de zege veilig te stellen dankzij het succesvolle wristshot van Jacques De Ceuster. Coach Jeffrey Van Iersel zag dat zijn jongens gefocust bleven spelen. Amper strafminuten incasserend bleven de lijnen van HYC goed draaien en kreeg iedereen speeltijd. De Kempenaars zijn er klaar voor; de moraal is er, geen geschorsten en de ziekenboeg leeg.

foto : Kurt Tops

Met vooraan goalgetters als Kyle Brothers, Vincent Morgan en Ben Coolen, naast het eerder vermelde snipers trio, is de offensieve slagkracht van dit seizoen alom bekend. Het succes vindt vaak zijn oorsprong in de snelle omschakeling en die wordt vaak opgezet door verdedigers als Emiel Goris, Peter Bartek en Brent Bogaerts. Als daarnaast knapen als Niels Vroemans, Thijs Van Laere en Arne van Espen hun dag hebben staat HYC ook defensief sterk. En de in bloedvorm verkerende Kevin Van Looveren is meer dan een goalie certitude deze dagen.

Geleen, roller coaster aan emoties

foto : Kurt Tops

Met Geleen hebben we een welverdiende halve finalist. In ware Hitchcock-stijl gingen de mannen van Andy Tenbult op en over Ahoud Devils Nijmegen. Lars van Sloun, Tom Marx en Nick Verschuren schoten met scherp tegen Nijmegen. Achterin met goalie Rowan Delil en knapen als Glenn Bakx, Remco Knoren en Levi Smeets stonden de Limburgers sterk. En het verschil maken van achteruit kon het trio Vadim Gyesbreghs, Matt Beer en Yan Turcotte; zowel als individu als teamspeler. Drie krachtige jongens, met klasse en met ervaring. Zichzelf wegcijferend voor de groep en dan plots bliksemsnel efficiënt met een persoonlijke actie. Neem de overtime treffer van Gyesbreghs; zoals hij zelf lachend sprak “Ik weet niet hoe, maar ik zag dat gaatje. Daar moest die puck in en daar ging die puck in”. Zo eenvoudig is het voor klasbakken; maar opgelet voor de strafbank. Want een topper op scherp van de snee tegen HYC kan de gemoederen doen oplaaien, niet enkel op de tribunes. En vanaf de strafbank kan je nooit winnen.

Jacques de Ceuster

foto : Kurt Tops

In de schaduw van de grote namen, is Jacques de Ceuster het exponent van de jonge brigade bij HYC. Amper achttien jaar en reeds aan twee U20 WK’s deelgenomen waarin hij dertien punten scoorde.  De voorbije seizoenen zich ontwikkelend in het senior hockey op BeNe League-niveau heeft De Ceuster dit seizoen al zes treffers en zes assists op zijn conto. In de kwartfinales tegen Leuven scoorde de Kempenaar zowel in de heen- als in de terugwedstrijd. Telkens vanuit de pols met een strak, geplaatst schot. Hard werkend, snel schaatsend en de directe weg naar het doel opzoekend ,is deze jongeman ook voor Eaters komend weekend een uitdaging; eentje met doelgevaar!

Glenn Bakx

foto : Microz Eaters Limburg

De huidige ‘Mister Geleen’, sinds 2006 in de hoofdmacht bij Eaters spelend, is in de laatste rechte lijn van zijn spelerscarrière. Bakx is het verlengstuk van de coaching staff op het ijs. Klaar kijkend, eerlijk voor zichzelf beseft Bakx als geen ander dat dit jubileum jaar ook zijn jaar kan zijn. Met meer dan 450 officiële wedstrijden op de teller kan de captain terugkijken op heel wat topmomenten. Een BeNe League titel als afscheid zou een prachtig cadeau zijn voor deze gouden man. Deze bijna dertiger weet, met de juiste instelling, door de jaren heen zijn kwaliteiten maximaal te benutten. En wees allen overtuigd; deze ‘tijger’ wil nog dolgraag die BeNe bekroning. Bakx heeft er zin in!

FAVORIET

De ijshockeyfans voorspellen een hele close serie. Eaters is in de peilingen heel licht als favoriet aangewezen. De serie trapt vanavond af op Glanerbrook; in Herentals staat een korfbalwedstrijd gepland, waardoor de lokale autoriteiten het niet verstandig achtten ook een ijshockeywedstrijd af te werken. De twee laatste duels worden op het Netepark afgewerkt. Puck drop is om 20:30 uur in Geleen.

Previous Heerenveen slaat eerste slag tegen Luik na enerverend duel
Next AHOUD Devils Nijmegen sportploeg van het jaar