Thuisvoordeel Groningen tegen schotkracht Eindhoven in finale eerste divisie


foto; SvdS fotografie

De nummer één Groningen en twee Eindhoven van de eerste divisie zijn ook de ploegen die in de finale staan. Ook zijn het de twee eerste teams van grote ijshockeyverenigingen die tegenover elkaar staan. Geen zijinstromers dus uit hogere divisies: nee, gewoon die ploegen die elkaar in de divisie al hebben ontmoet, zoals het hoort. Bovendien zijn het waarschijnlijk de twee leukste hockeyende ploegen van de divisie, puur al als je kijkt naar het doelsaldo.

Als je puur naar de stand kijkt, laat je je wel verrassen door het feit dat Groningen en niet Eindhoven eerste staat. Het scheelt misschien maar één puntje, maar dat kan een hele belangrijke worden. De Eindhovenaren hebben een bizar goed doelsaldo: meeste doelpunten voor en minste doelpunten tegen. Met een flinke marge ook: Eindhoven staat op +131, GIJS op +60.

Hoe kan het dan dat GIJS boven Eindhoven is geëindigd? Kemphanen kwam stroef uit de startblokken en verloor vier van de eerste vijf duels. Daarna wist het zestien van de zeventien wedstrijden te winnen. Dat grote verschil komt mede door de aanwinsten Rastislav Veres en Roderick van den Hout. Zowel de aanval als de verdediging kreeg een enorme impuls en je hoeft alleen maar naar de topscorerslijst te kijken om te zien wat de invloed is geweest van Veres. Vergeet dan ook niet dat Veres op dezelfde lijn stond als Damian Kluijtmans en Joey Beeren.

En dat is misschien wel gelijk de achilleshiel van de Eindhovenaren: de eerste lijn is wel heel erg belangrijk voor ze. Twee derde van de doelpunten werden gemaakt door die drie spelers. Daarnaast scoorde Roderick van den Hout er ook al 21. Groningen heeft misschien een iets evenwichtigere selectie, maar of dat opweegt tegen de offensieve schotkracht van Eindhoven…

Foto SvdS Fotografie

Halve finales: Eindhoven op rozen, Groningen met moeite door

Waar Eindhoven in twee duels gemakkelijk afrekende met het derde team van Tilburg Trappers, had Groningen meer moeite met Dordrecht Lions. Geen schande, immers werd Dordrecht derde en Tilburg zevende. Uiteindelijk zorgden Tim Bartels (hattrick) en David Bartos (twee goals) er met name voor dat de 4-3 overtime-nederlaag in Dordrecht teniet werd gedaan met 7-4.

Onderlinge duels: 2-0 voor Eindhoven

In Eindhoven zullen ze wel een beetje opgelucht zijn dat Dordrecht Lions niet door is naar de finale. Dat is namelijk de enige ploeg waarvan de Eindhovenaren nog niet wisten te winnen dit seizoen. Groningen is een leuker spelende ploeg, als we de Eindhovenaren mogen geloven. Daarom ligt die ploeg de Kemphanen ook beter. Dit seizoen werd er twee keer gewonnen van GIJS: thuis met 11-3 en uit met 4-5.

Daar ligt gelijk de crux: Eindhoven lijkt sterker, maar uit in Groningen is echt een ander verhaal. ‘Een knus stadion waar de fans dicht op het ijs staan’, zei Eindhoven bestuurder Nico van Galen Last erover. “Dat zijn onze spelers niet gewend, om voor een vol stadion te spelen waarin de fans er zo dicht op staan.”

Eerste duel gelijk sleutelduel

Groningen heeft dus het voordeel van twee thuiswedstrijden, Eindhoven van de offensieve schotkracht. Het wordt dus een spannende tweestrijd en de sleutel ligt in het eerste duel in Groningen. Winnen de noorderlingen daar niet, dan wordt het een heel, heel lastig karwei. Voor de tweede wedstrijd in Eindhoven is er overigens een livestream beschikbaar.

Wedstrijdschema finale eerste divisie:

16 maart 20.30 GIJS Groningen – Eindhoven Kemphanen
23 maart 20.00 Eindhoven Kemphanen – GIJS Groningen
24 maart 17.45 GIJS Groningen – Eindhoven Kemphanen

Previous Ervaren Trappers openen play-offs tegen debutant Lindau Islanders
Next Lindau Islanders stunt met zege op Tilburg Trappers in overtime