Ervaren Trappers openen play-offs tegen debutant Lindau Islanders


In de eerste ronde van de Oberliga play-offs neemt de Oberliga-kampioen van de laatste drie seizoenen het op tegen Lindau Islanders. De Islanders spelen voor het eerst in hun geschiedenis mee in de play-offs van de Oberliga.

Ervarenheid troef in Tilburg

De ervaring van Trappers laat zich makkelijk uitdrukken in cijfers. In de drie vorige seizoenen speelde het twaalf play-off series die allemaal winnend werden afgesloten. De mannen van coach Bo Subr speelden daarin 46 wedstrijden, waarvan er 36 werden gewonnen (3 na OT of SO). Er werd dus slechts na tien wedstrijden met een nederlaag de kleedkamer opgezocht. Zes van deze nederlagen werden in reguliere tijd door de tegenstander behaald.

Lindau Islanders kan hier als debutant aan de play-offs uiteraard geen cijfers tegenover leggen.

Trappers zet indrukwekkende cijfers neer in 2018-2019

De reguliere competitie van de Tilburgers ging qua resultaten voortvarend. Men pakte al snel de leiding en stond deze niet meer af. Het seizoen werd na 48 wedstrijden afgesloten met 118 punten en een ‘record’ van 35 – 4 – 4 – 5 (W – OW – OL – L). De ploeg uit Beieren eindigde als achtste en moest het gehele seizoen strijden voor een plek in de play-offs. De cijfers van de ploeg zien er, na vijftig wedstrijden,  als volgt uit: 11 – 6 – 6 -27. Wel werd tweemaal Starbulls Rosenheim verslagen aan het begin van het seizoen. Rosenheim werd uiteindelijk vierde in de Meisterrunde.  Ook werd het als zevende geëindigde Selber Wölfe twee keer opzij gezet en won men een keer van Riessersee. Dit laatste team mocht vanwege financiële zaken niet aan de Meisterrunde deelnemen.

Trappers en de ‘kleintjes’

De Beierse Islanders zijn dit seizoen geen reuzendoders gebleken. Trappers heeft echter tegen ‘kleinere’ ploegen niet altijd de beste resultaten laten zien. Zo was er in de eigen Stappegoor het 2-5 verlies tegen Crocodiles Hamburg . Ook het als laatste geëindigde Preussen Berlin maakte het Trappers in Tilburg een keer erg moeilijk. De drievoudig kampioen kwam na overtime met de schrik vrij.

Aanvallend vermogen en de tegengoals

De aanvalskracht van Trappers wordt geprezen en als je in 48 wedstrijden 256 keer het net van de tegenstander weet te raken dan is dat terecht. Lindau heeft twee wedstrijden meer gespeeld en scoorde in totaal 115 keer. Verdedigend zitten de cijfers een stuk dichter bij elkaar. De Islanders moesten 163 tegengoals incasseren. Ruud Leeuwesteijn en Ian Meierdres moesten 127 pucks uit het Tilburgse doel halen nadat de tegenstander had gescoord.

Met 40 goals is Mitch Bruijsten de meest productieve Trappers speler. Hij wordt gevolgd door Danny Stempher met 32 goals. Jan Hammerbauer (17 goals) en Andreas Farny (16 goals) zijn de twee meest scorende spelers van de Beierse ploeg.

Op de topscorers lijst zijn het ook deze twee spelers die voor Lindau de dienst uitmaken: Farny (42 punten – 16G, 26A) en Hammerbauer (28 punten – 17G, 11A).  Voor Trappers leidt ook hier Mitch Bruijsten de troepen met in totaal 84 punten (40 G, 44A). Stempher moet hier Nardo Nagtzaam voor laten gaan met 74 punten (16G, 58A). Stempher komt op 67 punten (32G, 35A).

Nagtzaam is met zijn 58 assists degene die het vaakst zijn medespeler in scoringspositie brengt. Hij wordt gevolgd door… Mitch Bruijsten en Stempher.

Tilburg Trappers IJshockey Face-Off Oberliga
Nardo Nagtzaam – Foto: Arie Leeuwesteijn

Reisafstanden van beide teams

Ook qua reisafstanden legde Lindau Islanders het af tegen Tilburg Trappers. Waar Trappers uitstapjes had naar onder andere  Berlin (670 km), Rostock (665 km) en Leipzig (600km) hadden de Islanders een stuk kortere uitwedstrijden. Höchstadter EC (300 km), Blue Devils Weiden (380 km) en Selber Wölfe (445 km) waren de tegenstander waarvoor het meest gereisd moest worden.

Hoe zal de ploeg uit Beieren de 735 kilometer naar Tilburg gaan verteren? Vrijdag speelt men in Tilburg, dan weer terug naar Lindau voor de wedstrijd op zondag en dan volgt dinsdag wedstrijd drie. Een zwaar programma. Voor beide ploegen, maar Trappers is hier inmiddels ervaren in en kent de klappen van de play-offs zweep.

De imports

Lindau Islanders heeft twee imports in de gelederen, Fredrik Widén (26 jaar) en Viktor Lennartsson (25 jaar). Net zoals iedere Duitse ploeg (en ook Trappers met Ryan Collier en Alexei Loginov) heeft het ook een aantal spelers met dubbel paspoort. De twee imports zijn beide Zweden en in de loop van dit seizoen pas bij de Islanders terecht gekomen. Verder hebben beiden ook nog samen in de jeugd van Färjestad BK gespeeld. En de gezamenlijke geschiedenis gaat nog verder want samen hebben zij ook nog bij Mora Ik gespeeld op het tweede Zweedse niveau en de hoogste jeugd competitie. Lennartsson speelde dit seizoen ook voor Moskitos Essen en kwam voor deze club ook al uit tegen Tilburg Trappers.

Widén speelde voor de Islanders 18 wedstrijden en scoorde daarin 16 punten (5G, 11A). Voor een verdediger in een weinig scorend team geen slechte cijfers. Lennartsson had voor zijn 21 punten (6G, 15A) 25 wedstrijden nodig. De Tilburgse import Brock Montgomery, die het begin van het seizoen misten vanwege een blessure, speelde 31 wedstrijden en kwam daarin tot 36 punten (17G, 19A).

Brock Montgomery, Foto: Arie Leeuwesteijn

Verwachting van deze serie

Alle cijfers lijken er op te wijzen dat Tilburg Trappers de tweede ronde van de play-offs zou moeten gaan behalen. Juist daarin kan Lindau Islanders misschien alsnog toeslaan. Het is een onbekende tegenstander. Alhoewel de technische staf van Trappers de ploeg uiteraard goed bestudeerd zal hebben en het team op het hart zal hebben gedrukt deze tegenstander niet te onderschatten. Toch hebben we in het reguliere seizoen slippertjes gezien, zoals tegen Berlin waarin het nog goed kwam.
Trappers is echter een te ervaren team om in een best-of-five te worden uitgeschakeld door de nummer acht van Oberliga Süd.

Previous Is drie maal eindelijk scheepsrecht voor Luik tegen Heerenveen?
Next Thuisvoordeel Groningen tegen schotkracht Eindhoven in finale eerste divisie