Crosby en Penguins slaan slag tegen concurrenten in week vol hoogtepunten


Foto: NHL.com

Met enige vertraging, maar hij is er dan toch: de terugblik op een weekje metropolitan division met vooral een sterke week van de Penguins en Sidney CrosbyTim Gerth praat je bij in deze sleutelweek in de strijd om de playoffs.

Mijlpalen voor Sid, Geno en Ovi

Deze week stonden een aantal mooie krachtmetingen op het programma. Vooral de Penguins zouden het zwaar voor de kiezen krijgen. Zij moesten twee keer tegen Columbus Blue Jackets en één keer tegen de Washington Capitals. Bij laatstgenoemde club scoorde Alex Ovechkin zijn 1200e punt. Evgeni Malkin scoorde zijn duizendste. Het zijn dan wellicht rivalen, maar respect is er wel degelijk. Crosby feliciteerde Ovi gelijk na de wedstrijd. De Canadees had zelf enkele dagen eerder zijn 1200e punt gescoord.

Crosby for Selke?

Er gaan de laatste tijd steeds meer stemmen op die stellen dat Crosby van de Pittsburgh Penguins de Selke award moet winnen. Deze prijs is bedoeld voor de best verdedigende aanvaller. Het zou de eerste keer zijn dat Sid deze prijs wint. Ook al zou hij in zijn huidige vorm ook voor de Hart Memorial in aanmerking komen. Momenteel staat hij op 90 punten dit seizoen (33 goals en 57 assists). Daarmee heeft hij al meer punten verzameld dan hij deed sinds het seizoen 2013-14. Bovendien heeft hij ook een plusminus van 23. Vorig jaar was dat 0 en nooit is dat hoger geweest.

Power Rankings Metropolitan Divisie

Foto: NHL.com

1 (1). Pittsburgh Penguins (85 punten, 38-23-9, L10: 7-1-2, W2)

Zoals gezegd was dit met name voor Pittsburgh de week van de waarheid. De Pens lagen voor aanvang van deze week op de rand van de afgrond, maar met overwinningen op Florida, Columbus, Boston en Washington, gaat het de goede kant op. Er werd één keer verloren, van Columbus. Desalniettemin zitten de Pens stevig in het zadel. Op dit moment op de derde positie met uitzicht op de Islanders en Carolina nog vlak achter zich. Ook Columbus en Montreal liggen nog op de loer, dus geen tijd om uit te rusten.

Wie opvalt de laatste weken is Jared McCann. De van Florida overgekomen center functioneert super op de vleugel van Crosby. Terwijl Jake Guentzel en Sid blijven scoren, legde McCann er deze week ook zomaar drie in. Naast zijn scores (overigens twee empty-netters en een short-handed goal) is hij fysiek ook aanwezig, net als de andere aanwinst Erik Gudbransson. Ook positief is dat de eindeloze goaldroogte van 16 wedstrijden van Phil Kessel ten einde is. Phil ‘The Thrill’ scoorde twee keer deze week. Zijn tweede was gelijk goed voor het duizendste punt van Geno.

2 (2). Washington Capitals (89 punten, 42-22-7, L10: 8-2-0, L1)

Met de zege van Pittsburgh op Washington kwam een zegereeks van zeven wedstrijden ten einde. De Caps zijn dus nog altijd lekker bezig! Ze behielden ook de leiding in de stand in de Metro. Aanvallend is Washington bijzonder sterk. Bijna iedere wedstrijd eindigen ze met 40 schoten of meer. Nu ook Carl Hagelin zijn ritme heeft gevonden, loopt de penalty kill als een trein. De Caps doen dus gewoon weer mee!

Wat verder opvalt is dat Tom Wilson goed speelt. Dat is op zichzelf niets geks, want hij is gewoon vrij getalenteerd. Nee, wat bijzonder is, is dat hij steeds minder in de problemen raakt met straffen. Zou hij zijn leven hebben gebeterd? Tegen de Pens kon hij het in ieder geval weer even niet laten:

3 (5). New York Islanders (87 punten, 41-22-7, L10: 6-4-0, W1)

Ook de Isles blijven doen waar ze mee bezig waren: veel wedstrijden winnen. Ondanks een slordige nederlaag tegen Philadelphia (2-5), werden er nog voldoende punten gesprokkeld. Drie van de vier wedstrijden werden deze week gewonnen. Wel beginnen blessures op te spelen en niet bij de minste spelers.

Johnny Boychuk en Robin Lehner hebben allebei een hersenschudding. Vooral de laatste is, als deel van het gouden goalie-tandem, van grote waarde. Lehner mistte al drie wedstrijden en dat zullen er nog wel een paar meer worden.

4 (6). Columbus Blue Jackets (81 punten, 39-28-3, L10: 5-5-0, W1)

Het moet dit jaar gebeuren in Columbus! Alle fiches zijn naar het midden van de tafel geschoven en toch wil het nog niet. Aankopen Ryan Dzingel en Matt Duchene doen nog niet helemaal wat van ze wordt verwacht en Adam McQaid is al een keer gescratcht. Nederlagen tegen de Islanders en Pittsburgh kwamen hard aan. Toch won het ook knap van Boston en een keer van Pittsburgh. Ze liggen momenteel vijfde en daardoor zouden ze Tampa tegenkomen in de eerste ronde, dat kan niet de bedoeling zijn. Nick Foligno is een gangmaker in het team en vecht regelmatig. Artemi Panarin liet deze week zien dat hij dat ook kan:

5 (1). Carolina Hurricanes (83 punten, 38-24-7, L10: 7-2-1, W2)

Carolina zakt iets weg, maar dat heeft met name te maken met de sterke prestaties van de andere teams. Met twee zeges deze week uit vier wedstrijden verliest de ploeg wat terrein en ziet het Pittsburgh langszij komen. Wel heeft het nog een wedstrijd in te halen ten opzichte van die nummer drie, die nu twee punten voor staat.

6 (3). Philadelphia Flyers (76 punten, 34-27-8, L10: 6-3-1, W2)

Voor de Flyers is het nu echt wel een keer gedaan. Philly stuitert op en neer in deze lijst, maar is zo langzamerhand wel kansloos voor de playoffs. Dat is jammer, want onder de nieuwe coach doet de ploeg het eigenlijk opmerkelijk goed. Waar de ploeg onde Dave Hakstol slechts 12 van de 31 wedstrijden won, deed Scott Gordon het veel beter met 22 uit 38. Travis Sannheim valt met name op. De verdediger is een speler om in de gaten te houden de komende tijd, net als goalie Carter Hart natuurlijk. Overigens is Jakub Voracek geschorst vanwege zijn overtreding op Boychuk (zie hierboven).

7 (7). New York Rangers (69 punten, 28-29-13, L10: 2-3-5, L1)

Weer geen sterke week van de Rangers, die alleen de Devils weten te verslaan. Toch moet het team moed putten uit het feit dat het een paar keer dichtbij kwam. drie van de vier verloren wedstrijd werden verloren met het minimale verschil, terwijl dat één keer in overtime en een keer na shootouts gebeurde.

8 (8). New Jersey Devils (61 punten, 26-36-9, L10: 2-7-1, W1)

Wel punten deze week voor de Devils, die te kampen hebben met een enorme waslijst afwezigen. Jesper BrattTaylor HallNico Hirschier en Mirco Mueller zijn slechts vier van de vele geblesseerden. Nee, het is niet het jaar van New Jersey. dat wel van Edmonton Oilers won, natuurlijk.

Three Stars of the Week

Foto: NHL.com

1. Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Ja, we kunnen er weer niet omheen deze week. Crosby liet eens ter meer zien dat hij nog altijd één van de beste ijshockeyers van de wereld is. Zoals hierboven al geschetst: hij komt in aanmerking voor zowel de Hart Memorial als de Selke award. Met zijn mijlpaal en nog eens vier goals en drie assists kunnen we niet anders dan Sid uitroepen tot belangrijkste speler van deze week.

2. Nicklas Backstrom, Washington Capitals

Deze topper scoorde drie goals en gaf drie assists. Daarmee was hij veruit de belangrijkste Cap deze week. De spelmaker stond weer zijn mannetje en is een constante factor bij Washington.

3. Matt Murray, Pittsburgh Penguins

Enkele weken geleden nog het grootste twijfelgeval bij de Pens, maar deze week een absolute rots in de branding. De halve Nederlander won vier van zijn vijf wedstrijden deze week en had een save percentage van .942. Hoewel ook Petr Mrazek (.958 in twee wedstrijden) en Pheonix Copley (.971 in één wedstrijd) geweldige cijfers kunnen overleggen, was Murray deze week het meest indrukwekkend.

Previous Mannheim vernedert Nürnberg, München wint nipt van Berlijn
Next Is drie maal eindelijk scheepsrecht voor Luik tegen Heerenveen?