Oosterwijk en Visby/Roma verliezen bloedstollende serie van Tranås


Face-Off IJshockey SHL

Tranås AIF en Visby/Roma HK speelden tegen elkaar in de tweede ronde van de play-offs van de HockeyEttan. Het werd een spannende serie met twee wedstrijden die pas in overtime werden beslist. Barend Hoogteijling was bij de tweede wedstrijd aanwezig en brengt verslag uit over de gehele serie.

Visby/Roma wint eerste wedstrijd op miraculeuze wijze

Nadat Visby/Roma in de eerste ronde Mariestad had uitgeschakeld trof het in de tweede ronde Tranås AIF. Waar Mariestad vooral fysiek ijshockey speelt, is Tranås een technisch en snel team. Waarbij overigens het fysieke niet wordt geschuwd.

De eerste vijftien minuten van de wedstrijd, die dinsdag werd gespeeld, werd er niet gescoord, maar de ploegen wisten voor de dweilpauze beide twee keer het net te vinden. Voor Visby/Roma was het tweemaal Mikael Adamsson, die als aanvoerder ook echt het voortouw nam.
In het middenstuk had Tranå een licht overwicht waardoor de derde periode begon met een 2-4 achterstand voor de ploeg van Martijn Oosterwijk. In deze periode wist de ploeg van Gotland al vrij snel het verschil naar één goal terug te brengen. Binnen een minuut wist TAIF echter al de 3-5 te scoren.

Een score die tot de 55ste minuut op het scorebord bleef staan. Met twee spelers van Tranås op de strafbank wist Adamsson zijn derde goal van de avond te scoren: 4-5. In de laatste minuut werd VRH goalie Marmenlind naar de kant gehaald voor een extra veldspeler en met nog 32 seconden in de reguliere speeltijd was het voor de vierde keer deze avond Adamsson die het net liet bollen en de 5-5 scoorde: overtime!
In de play-offs van de HockeyEttan wordt de overtime met vijf tegen vijf gespeeld over een hele periode van twintig minuten, wordt er niet gescoord, dan volgt er weer een overtime. Net zolang totdat er uiteindelijk een winnaar is.
De 1073 toeschouwers in de Visby Ishall hoefden echter niet lang te wachten op de verlossende goal. Na 48 seconden was het Oskar Lundberg die de 6-5 liet aantekenen.

De winnende overtime goal:

Vijf slechte minuten doen Visby/Roma de das om in wedstrijd 2

Het team van Martijn Oosterwijk was op donderdag al vertrokken van Gotland en na een overnachting in Vimmerby op vrijdag aangekomen in Tranås. Visby/Roma en Tranås begonnen beide aanvallend aan de wedstrijd in de erg sfeervolle Stiga Arena. Waar het publiek dicht op het ijs zit en het geen moment stil is om de hele wedstrijd hun team aan te moedigen onder muzikale begeleiding van een aantal fanatieke trommelaars. In de beginfase had VRH een licht overwicht maar kreeg de thuisploeg enkele gevaarlijke kansen. Naarmate de periode vorderde kreeg TAIF iets meer de overhand maar waren het de gasten die de 0-1 lieten aantekenen, wat ook meteen de ruststand was.

Tranås AIF - Visby/Roma HK
Druk op de goal van Visby/Roma in de wedstrijd tegen Tranås (Foto: FaceOff.nl)

Drie goals in vijf minuten

De beginfase van de tweede periode was desastreus voor Visby/Roma. Na 48 seconden werd de gelijkmaker gescoord met 24:58 op de klok en stond de ploeg met 3-1 voor. Visby/Roma stond er bij en keek er naar. Oosterwijk: “het leek wel of we na de 0-1 dachten dat we er waren, maar dit is zo’n sterke ploeg. Dat hebben ze dinsdag laten zien en ook vanavond. Je kunt niet verslappen en dat deden we wel”.
Na de drie tegengoals in vijf minuten werd er vanaf de perstribune verwacht dat VRH coach Mike Beharrell voor een goalie-wissel zou gaan. Oosterwijk kon echter zijn helm laten liggen en zijn pet ophouden want Marmenlind mocht op het ijs blijven.

Tranås AIF - Visby/Roma HK
Tranås scoort de gelijkmaker (Foto: FaceOff.nl)

De druk van Tranås bleef echter enorm groot in het de eerste 15 minuten van het middenstuk. Pas op het einde van deze periode wisten de Gotlanders weer echt in de wedstrijd te komen. Tot scoren kwamen beide teams in dit deel niet meer. In deze periode schoot Tranås 23 keer op het doel van Visby. De Gotlander wisten daar ‘slechts’ acht schoten tegenover te zetten.

Tranås AIF - Visby/Roma HK
Daniel Marmenlind baalt na de 3-1 (Foto: FaceOff.nl)

Slotoffensief komt te laat voor Visby/Roma

De 1123 toeschouwers konden in de derde periode een vierde feestje vieren toen TAIF op 4-1 kwam. VRH zat nu echter beter in de wedstrijd en drukte de thuisploeg met meer fysiek spel goed terug. Met een man meer op het ijs voor de van het ijs gehaalde Marmenlind, wist Visby/Roma, met nog anderhalve minuut te gaan, de 4-2 te scoren. Ondanks dit slotoffensief kon de ploeg de achterstand niet meer ombuigen.

Tranås AIF - Visby/Roma HK
Visby/Roma kwam nog terug tot 4-2 (Foto: FaceOff.nl)

Na de wedstrijd gaf coach Beharrell tegenover FaceOff aan dat het eerste deel van de tweede periode funest was: “daarna pakte we het spel wel weer goed op en ook in de derde periode wisten we, ondanks dat zij op 4-1 kwamen, goed mee te komen. De 4-2 viel deze wedstrijd te laat, waardoor er nu niet meer in zat. Maar het zijn play-offs en we moeten twee wedstrijden winnen. Het maakt niet uit welke twee wedstrijden. Morgen gaan we er weer voor.”

“Oosterwijk verdient het om eerste goalie te zijn in HockeyEttan”

Ook Oosterwijk was na de wedstrijd teleurgesteld over de wedstrijd en het feit dat hij niet speelde: “Ja, dat is wel frustrerend. Na de derde goal keek ik de spelersbank in naar de coach, maar die gaf geen teken dat ik me klaar moest maken. Jammer ik ben er klaar voor!”

Coach Beharrell was tegenover FaceOff nog wel vol lof over de Nederlandse goalie: “Wat Marty de afgelopen twee seizoen heeft bijgeleerd is ongelofelijk. Ook dit seizoen [waarin Oosterwijk elf wedstrijden speelde] is hij enorm gegroeid. Hij verdiend het om in de HockeyEttan eerste goalie te zijn. Ja, inderdaad Marmenlind speelde meer wedstrijden en op momenten dat ik Marty liet spelen, miste hij, logischerwijze, wat wedstrijdritme en speelde het team niet goed, waardoor Marty, ondanks zijn goede spel in die wedstrijden, toch tegengoals kreeg te incasseren.”

Derde wedstrijd is een thriller

Martijn Oosterwijk - Tranås AIF - Visby/Roma HK
Martijn Oosterwijk (Foto: FaceOff.nl)

Zaterdagmiddag werd de derde en allesbeslissende wedstrijd gespeeld in deze serie. Tranås was in deze derde wedstrijd de wat betere van de twee teams, maar Visby/Roma is een team dat nooit opgeeft. Ook in deze wedstrijd. Net als in de tweede wedstrijd kwam het in de eerste periode op voorsprong. De eerste periode werd echter met een 2-1 achterstand voor de Gotlanders in gegaan. Ondanks de lovende woorden van coach Beharrell een dag eerder, moest Oosterwijk weer in de spelersbank plaatsnemen.

In de tweede periode was VRH nu wel bij de les en de derde periode ging men in met een 2-3 voorsprong. Op een powerplay voor Tranås werd de stand weer gelijk getrokken: 3-3 en moest overtime uitmaken welke ploeg door zou gaan naar de derde ronde van de play-offs.

In de beslissende overtime kregen beide ploegen een man-meer-situatie. De penalty-kill was echter goed en er werd niet gescoord. Tot de 74ste minuut, toen Jesper Alassaari de winnende goal scoorde voor Tranås en daarmee Visby/Roma uitschakelde.

Beharrell gaf tegenover HelaGotland aan dat hij uiteraard teleurgesteld is maar niet ontevreden: “Nee, dat kan ik niet zijn. Niet wanneer het team presteert zoals het heeft gedaan. We hebben goede wedstrijden gespeeld, maar er viel niet meer uit te halen. De spelers hebben echt hun uiterste best gedaan en ik ben trots op hen”.

Overige uitslagen van de serie in de tweede ronde van de play-offs:

Östersunds IK – Forshaga IF 2 – 1
Kristianstads IK – Segeltorps IF 2 – 0
Borlänge HF – Huddinge IK 1 – 2
Tranås AIF – Visby/Roma HK 2 – 1
Piteå HC – Hudiksvalls HC 0 – 2
Vimmerby HC – IF Troja/Ljungby 2 – 0

De series voor de derde ronde van de play-offs zien er als volgt uit:

1 Kallinge-Ronneby IF 6 Tranås AIF
2 Bodens HF 12 Huddinge IK
3 Östersunds IK 9 Hudiksvalls HC
4 Kristianstads IK 8 Vimmerby HC

De vier winnaars van deze series gaan samen met de twee laatst geëindigde (Almtuna en Vita Hästen) uit de AllSvenskan in een onderlinge competitie uitmaken wie er volgend seizoen in de AllSvenskan spelen.

Previous Gebrek aan speelminuten bij Ducks voor scorende Sprong zorgwekkend
Next MVP van de BeNe, 1e divisie finale, NHL Global en Livestreams