Atlantic Division: Boston blijft winnen


Face-Off IJshockey NHL

Afgelopen week was niet bepaald een rustig weekje in de Atlantic Division. Boston en Toronto blijven volop strijden voor de tweede plaats achter de aan de horizon verdwenen Tampa Bay Lightning. Ottawa Senators ontsloegen hun trainer en in Detroit kreeg men slecht nieuws over een clublegende.

Detroit Red Wings Legende Ted Lindsay overleden

De ijshockeywereld werd opgeschrikt door het overlijden van de legendarische linkervleugel speler Ted Lindsay, die op 93 jarige leeftijd overleed. Linsday was negenvoudig All-Star in zijn carrière. Bij de Detroit Red Wings speelde hij op één van de beste aanvalslinies aller tijden samen met Sid Abel en Gordie Howe. In 1966 werd de steenharde vleugelspeler in de Hockey Hall of Fame opgenomen. In 1976 richtte Lindsay de spelersvakbond (NHLPA) op. In 2010 werd de MVP award aan zijn naam verbonden. Dat het met de gezondheid minder werd, bleek uit het feit dat Linsday de afgelopen twee jaren de award aan het einde van het seizoen niet zelf meer kon uitreiken.

Ottawa ontslaat coach Boucher.

Vrijdag werd bekend dat de Ottawa Senators hoofdcoach Guy Boucher  het seizoen niet af maakt. In december werd al duidelijk dat zijn contract na het seizoen niet verlengd zou gaan worden. Na de totale uitverkoop rond de trade-deadline en zes wedstrijden op rij verloren te hebben, vonden ze het tijd voor een ander aan het roer. Assistent coach Marc Crawford maakt het seizoen als hoofdcoach af.

Power Ranking  Atlantic Division

1.Boston Bruins ( 91 punten, 41-17-9 , L10: 9-0-1 , W5 )

Het is even wennen, maar deze week staat er eindelijk een ander team bovenaan. Boston Bruins verkeerd in een fantastische vorm momenteel, en in een rechtstreeks duel met Tampa werd vorige week dan ook totaal verdiend gewonnen. Een Powerplaygoal van Brad Marchand in de derde minuut zaterdag tegen de New Jersey Devils was genoeg voor de overwinning. Zonder al te veel inspanning werd er met 1-0 gewonnen in het eigen TD Garden. Dinsdag had Boston de handen vol aan de Carolina Hurricanes, waar Boston zich van een 2-0 achterstand terug vocht en uiteindelijk werd in O.T David Krejci de matchwinner, uitslag 4-3 na overtime. Donderdag leek Boston op een verrassende nederlaag tegen Florida af te stevenen, maar door twee doelpunten in de laatste minuut van de derde periode alsnog tegen de Panthers. Met nog zeven seconden op de klok werd Patrice Bergeron de matchwinner. Door de overwinning, heeft Boston al 18 wedstrijden op rij minstens een punt weten te pakken.

2.Tampa Bay Lightning ( 106 punten, 51-13-4, L10: 8-2-0, L1 )

Zaterdag haalde de Lightning haar 50e overwinning van het seizoen (66 wedstrijden) tegen de rode lantaarndrager Ottawa. het werd een gemakkelijke overwinning waar Nikita Kucherov en Victor Hedman beiden goed waren voor een doelpunt en een assist. Uiteindelijk stond er een score van 5-1 op het scorebord. Met twee assists was Kucherov dinsdagavond weer belangrijk voor zijn Tampa Bay Lightning. In het eigen Amalie Arena werd Winnipeg met een 5-2 nederlaag naar huis gestuurd. Devan Dubnyk en Jason Zucker zorgden er met z’n tweeën voor dat Tampa Bay Lightning niet van de Minnesota Wild wisten te winnen. in eigen huis werd met 3-0 verloren dankzij Zucker die driemaal wist te scoren.

3.Toronto Maple Leafs ( 87 punten, 41-21-5, L10: 5-3-2,OT1 )

Zaterdag nam Toronto het in eigen huis op tegen de Buffalo Sabres, om Boston niet uit het oog te raken moest er dan ook gewonnen worden. Heel gemakkelijk ging het niet, maar uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 5-2 overwinning mede door het eerste doelpunt bij zijn nieuwe team van Nic Petan.

 

Maandag begon de Western Coast trip van deze week in Calgary. Mede door een ijzersterk spelende Frederik Andersen en een hattrick van Tyler Ennis won Toronto met 6-2. Woensdagavond was er Overtime nodig om de wedstrijd in- en tegen Vancouver te beslissen. Vancouver deed dat beter en won terecht van Toronto(2-3), dat nog wel een puntje overhield.

4.Montreal Canadiens ( 79 punten, 36-25-7, L10: 5-5-0, L1 )

Vrijdag kwam Montreal nog wel op achterstand tegen de New York Rangers, maar mede door een hattrick van Joel Armia wisten de Canadiens er met de punten vandoor te gaan. De wedstrijd eindigde in een 4-2 overwinning.

Met de wedstrijd in New York tegen de Rangers in de benen, werd zaterdag in eigen huis kansloos met 5-1 verloren tegen Sidney Crosby en zijn Pittsburgh Penguins.  Dinsdag nam Montreal het in Los Angeles op tegen de Kings, waar Brendan Gallagher zijn 30e doelpunt ( 4e wedstrijd op rij dat ie scoorde). De wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. 39 schoten werden er op de goal van San José goalie Mike Jones afgevuurd, slechts tweemaal wisten de Canadiens hem te verschalken. Het werd met 5-2 verloren van de titelkandidaat.

5.Florida Panthers ( 68 punten, 28-27-12, L10: 3-3-4, L1 )

Het was weer een niet al te beste week voor de Panthers, zaterdag bleek Carolina te sterk (3-4) waarin Henrik Borgstrom tweemaal wist te scoren, zondag werd er onnodig verloren van de Ottawa Senators(3-2). Dinsdag werd er een puntje gehaald tegen de Pittsburgh Penguins, en donderdag leek Florida te stunten tegen Boston. halverwege de derde periode scoorde Jonathan Huberdeau zijn tweede doelpunt van de avond, en leek Florida er met de winst vandoor te gaan. Maar met nog 37 seconden op de teller kwam Boston op gelijke hoogte, en zag het zelfs nog een punt verdwijnen na de goal van Bergeron met nog zeven seconden op de klok.

6.Detroit Red Wings ( 58 punten, 24-33-10, L10: 2-5-3, W1 )

Maar liefst acht wedstrijden werden er op rij verloren door de Red Wings.Zaterdag liep Detroit tegen een 3-1 verlies aan, en  tegen Colorado werd dinsdag na Overtime met 4-3 verloren. Donderdag kwam aan die reeks eindelijk een einde, Detroit won de shoot-out van de New York Rangers (3-2). Het duel werd vooraf gegaan met een ceremonie ter nagedachtenis aan clublegende Ted Lindsay.

7.Buffalo Sabres ( 69 punten, 30-28-9, L10: 2-6-2, OT1 )

Afgelopen weekend stond er een zwaar programma op de kalender voor Buffalo, met vrijdag de wedstrijd tegen de Pittsburg Penguins en zaterdag werd er in Toronto gespeeld. Tegen Pittsburgh ging het gelijk op, en werd er in OT gewonnen door een doelpunt van Conor Sheary. Na de 5-2 nederlaag in Toronto, nam Buffalo het maandag op tegen de Edmonton Oilers. Mede door twee doelpunten van Jack Eichel, gingen de Sabres met een 3-1 voorsprong de tweede periode in. Drie snelle doelpunten van Edmonton in de tweede periode, zorgden voor een 4-3 nederlaag. Donderdag werd er van de Chicago Blackhawks verloren na de shoot-out. Met drie punten uit vier wedstrijden was het wederom een slechte week voor Buffalo.

8.Ottawa Senators ( 52 punten, 23-39-6, L10: 1-8-1, L1 )

Het was een gitzwarte week voor de Senators, waar er afscheid genomen werd van hoofdcoach Guy Boucher. Er was toch één positief puntje voor het team in rebuild: de van Columbus overgekomen aanvaller Anthony Duclair blijkt een prima aanwinst te zijn voor de Senators. Duclair wist zaterdag tegen de Lightning nog wel te scoren, maar er werd kansloos verloren (5-1), zondag werd er verrassend gewonnen van de Florida Panthers (3-2). Dinsdag wisten de Senators heel knap koploper in de Metro Division New York Islanders op een gelijkspel te houden, helaas werd er in de shoot-out verloren (4-5).  Donderdag werden de Islanders in eigen huis ontvangen, deze keer zat er géén stunt in. De Islanders wonnen de wedstrijd redelijk gemakkelijk met 4-2.

 

Three stars of the week

  1. Frederik Andersen

Het hele seizoen presteert de Deen al fantastisch voor de Maple Leafs. Afgelopen week stal hij de punten tegen de Buffalo Sabres, deze week tegen de Calgary Flames.

2. Anthony Duclair

Ondanks dat het niet goed gaat met de Senators, bleek Duclair afgelopen week productief te zijn bij zijn nieuwe team, een zeldzaam lichtpuntje voor Ottawa. Met één doelpunt en twee assists bij dit team, verdiend Duclair een plekje in de top drie.

3. Mitchell Marner

Met twee doelpunten en vijf assists in drie wedstrijden (+6) was Marner na Andersen de belangrijkste speler op het ijs voor Toronto.

Previous Blackhawks en Flyers openen seizoen 2019-20 in Praag
Next Heerenveen rolt Zoetermeer op in Thialf; hattrick Ronald Wurm