Zwarthoed en Hamers handhaven zich in SDHL, Oosterwijk door naar tweede ronde play-offs, Mora IK stunt tegen Färjestad


Face-Off IJshockey SHL

In de SHL loopt de reguliere competitie op het einde en veel ploegen staan nog dicht bij elkaar, Martijn Oosterwijk gaat met Visby/Roma naar de tweede ronde in de play-offs van de HockeyEttan en Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed versloegen met SDE de uitdager uit noord Zweden voor een plek in de SDHL. Barend Hoogteijling zet alles op een rijtje.

SDE pakt eerste horde in Skellefteå

Op dinsdag kwam het nieuws binnen dat Kayleigh Hamers niet zou meespelen in de play-offs voor SDE. Ze is geblesseerd geraakt en zal een aantal weken zijn uitgeschakeld. De ploeg uit Stockholm moet het dus zonder haar ervaren verdedigster doen, met het goede schot vanaf de blauwe lijn. SDE vertrok al een dag eerder naar Skellefteå, dat eerder Färjestad uitschakelde, om in relatieve rust aan de wedstrijd te kunnen beginnen.

SDE begon met overwicht aan de wedstrijd maar toch viel de eerste goal pas in de tweede periode. Vooral in het middenstuk hadden Julie Zwarthoed en haar teamgenoten een groot veldoverwicht. Met 26:21 op de klok werd de 0-1 genoteerd. Toen er zo’n vier minuten later twee speelsters van SDE op de strafbank zaten, wist Skellefteå toe te slaan en werd de gelijkmaker gescoord. De druk van de dames uit Stockholm was echter te groot voor de ploeg uit noord Zweden en tegen het einde van de tweede periode werd de 1-2 gescoord, waarna de 1-3 63 seconden later volgde. Bij de 1-3 kon Zwarthoed een assist aan haar totaal bijschrijven.

Ook in het derde deel van de wedstrijd bleef SDE het doel van de thuisploeg bestoken, wat nog tot één goal leidde: 1-4.

Na de wedstrijd was Zwarthoed vol vertrouwen over een goede afloop in de serie: “We moeten er zaterdag op dezelfde manier ingaan als vandaag. Misschien nog wel even bijschaven op onze penalty-kill. Ze speelden zeker niet slecht met vijf tegen vijf waren ze niet echt gevaarlijk. De meeste schoten [18 tegenover SDE 47] hadden ze op de powerplay. Het moet goed gaan komen.”


De overwinning in de eerste wedstrijd wordt gevierd maar er is meteen focus voor wedstrijd twee

SDE wint ook de tweede wedstrijd en speelt volgend seizoen weer SDHL

Een moeizame wedstrijd werd het zaterdag in Stockholm. Ruim honderd toeschouwers, waarvan een groot aantal van de bezoekende ploeg, zagen een taai Skellefteå dat de huid duur wilde verkopen. “Vandaag speelden ze heel goed. Ze waren zeker niet met de instelling gekomen om deze wedstrijd zomaar te spelen. Ze gingen er voor”, reageerde Julie Zwarthoed na de wedstrijd. Dat SDE moeite had met de dames uit noord Zweden lag ook wel aan hun eigen spel. SDE speelde niet de beste wedstrijd van het seizoen. Maar uiteindelijk was het wel genoeg om lijfsbehoud veilig te stellen. De geblesseerde Kayleigh Hamers was ook opgelucht na afloop: “Aan de kant ben je veel zenuwachtiger dan op het ijs. Ik had graag nog willen spelen, maar dat ging echt niet.”
De wedstrijd werd uiteindelijk beslist door Amanda Titus die drie keer wist te scoren. Skellefteå wist ook één keer doel te treffen wat de eindstand op 3-1 bracht.

Volgend seizoen speelt SDE dus weer op het hoogste niveau in Zweden!

SDE HF
SDE HF viert lijfsbehoud in de SDHL na de overwinning op Skellefteå (Julie Zarthoed -links vooraan, Kayleigh Hamers -vier van links op de tweede rij)

Ook Göteborg wist zich door een 2-0 winst  in de serie tegen Karlskrona veilig te stellen voor de SDHL 2019/2020.

Finale SDHL

Link”ping heeft zich door de best-of-five met 3-0 te winnen van MODO geplaatst voor de finale van de SDHL. Daarin nemen ze het op tegen topfavoriet Luleå dat ook in drie wedstrijden hun serie tegen HV71 won.

Visby/Roma verliest eerste wedstrijd in de play-offs

Het zouden voor Visby/Roma geen makkelijke wedstrijden worden in de eerste ronde van de play-offs. In de uitwedstrijd tegen Mariestad werd dat meteen duidelijk. Martijn Oosterwijk stond deze wedstrijd bij het deurtje in de spelersbank en Daniel Marmenlind kreeg de voorkeur van Visby coach Mike Beharrell om het doel te verdedigen. De wedstrijd ging erg gelijk op en ondanks dat de thuisploeg in de tweede periode de leiding had genomen was het zeker niet duidelijk wie de eerste slag zou slaan in deze best-of-three serie. In het begin van de derde periode komt Mariestad echter op 2-0 en dat is het keerpunt in de wedstrijd. De ploeg van Gotland moet nu gaan komen en ondanks de druk die wordt gezet wordt er niet gescoord. De thuisploeg doet dat met nog iets minder dan vijf minuten wel. Berrarrell haalt Marmenlind van het ijs maar de extra veldspeler zorgt niet voor een goal van Visby/Roma. Mariestad weet, met nog twee minuten te gaan, wel het (lege) net te vinden waardoor de eindstand 4-0 werd. Op de website van HockeyEttan is de Visby coach nog steeds positief: “We hebben vaker met zo’n situatie te maken gehad [vorig seizoen werd een aantal keer goed teruggekomen na verlies in de eerste wedstrijd van de play-offs] en als je kijkt naar ons spel in de eerste 40 minuten, kunnen we niet ontevreden zijn. We zullen wel moeten werken aan onze effectiviteit. De kansen die we krijgen moeten we benutten.”
Beelden van de wedstrijd (met commentaar van een speler van Mariestad)

Visby/Roma benut nu wel de kansen

Een ‘do-or-die’ wedstrijd voor Visby/Roma op vrijdagavond. Bij verlies zou het seizoen over zijn en kon men zich gaan opmaken voor een nieuw seizoen. Zover lieten de Gotlanders het niet komen. Mariestad was een dag eerder al in Visby aangekomen, maar kennelijk zat de reis nog in de benen. Na 6 minuten en 47 seconden moest de coach al een time-out nemen nadat VRH aanvoerder Michael Adamsson de 2-0 had gescoord. Precies 32 seconden nadat Zane Jones de 1-0 had laten aantekenen. Martijn Oosterwijk zag, vanuit de spelersbank, zijn teamgenoten de kansen nu wel benutten. In tegenstelling tot veel eerdere wedstrijden dit seizoen waar de ploeg het net van de tegenstander moeilijk kon vinden ondanks de kansen die ze wel kregen. De time-out van Mariestad had niet veel baat, want de eerste periode werd met 3-0 afgesloten.

In het middenstuk kwamen de gasten nog wel op 3-1 maar nog geen halve minuut later was het verschil weer drie goals toen Christian Hägg, die na drie seizoenen Mariestad afgelopen zomer door Visby/Roma werd ingelijfd, de 4-1 binnenwerkte. Halverwege de wedstrijd wist Mariestad weer een gaatje achter Daniel Marmenlind te vinden: 4-2. Ook deze keer konden de gasten niet lang van hun goal genieten. Nu duurde het 70 seconden voordat Visby/Roma wist te scoren en de 5-2 op het scorebord bracht. Voor de Mariestad coach tijd om zijn goalie te wisselen.

In de derde periode liep de ploeg uit Visby nog verder uit naar 7-2. De laatste goal van de avond was wel van de gasten zodat het uiteindelijk 7-3 werd, waardoor zaterdag de beslissingswedstrijd gespeeld zou gaan worden.

Visby/Roma door naar tweede ronde play-offs

Een alles beslissende wedstrijd, over wie er doorgaat naar de tweede ronde van de play-offs, werd op zaterdag gespeeld. Omdat Visby/Roma het hoger geklasseerde team is, mocht het in de eigen Visby Ishall voor de tweede opeenvolgende dag Mariestad ontvangen.
De ploeg van Martijn Oosterwijk overheerste niet zoals in de vrijdag gespeelde wedstrijd maar in de eerste twee periodes speelde het heel stabiel. Het gaf niet veel echte kansen weg en zelf wist het wel twee keer het doel van Mariestad te vinden.

Toch wisten de gasten in de derde periode de achterstand terug te brengen tot één doelpunt na een fout in de verdediging. In de, net zoals de tweede voorgaande duels, fysieke wedstrijd probeerde Mariestad nog wel de gelijkmaker te maken maar het waren de Gotlanders die anderhalve minuut voor het einde de bevrijdende 3-1 wisten te scoren.


Visby/Roma is door naar ronde twee

De verschillende series in de eerste ronde eindigden als volgt:

Piteå HC Tegs SK Hockey 2-0
Vimmerby HC Enköpings SK HK 2-1
Hudiksvalls HC Köping HC 2-1
IF Troja/Ljungby Hanhals IF 2-0
Väsby IK HK Forshaga IF 0-2
Huddinge IK Kalmar HC 2-1
Kalix HC Segeltorps IF 1-2
Visby/Roma HK Mariestad BoIS HC 2-1

Kalix liet zich verrassen door Segeltorp, maar de grootste verrassing was toch wel de 2-0 zege van Forshaga op Väsby.

Loting voor de tweede ronde play-off HockeyEttan

Zondagochtend vond de keuzeronde plaats voor de tweede play-off ronde. De winnaars van de eerste play-off ronde krijgen gezelschap van Östersund, Kristianstad, Borlänge en Tranås die in de AllEttan Norra en Södra als tweede en derde waren geëindigd. Net zoals in de eerste ronde mocht ook nu weer het hoogst geplaatste team als eerste kiezen uit de tegenstanders in het ‘rechterrijtje’.
De series in de tweede ronde zien er zo uit:

3 Östersund 22 Forshaga
4 Kristianstad 21 Segeltorp
5 Borlänge 12 Huddinge
6 Tranås 14 Visby/Roma
7 Piteå 9 Hudiksvall
8 Vimmerby 10 Troja/Ljungby

Visby/Roma neemt het dus op tegen Tranås. Dinsdag is de eerste wedstrijd in Visby. De tweede en eventueel derde wedstrijd zullen in Tranås worden gespeeld.
In de AllEttan Södra kwamen de teams al twee keer tegen elkaar uit.
Op 30 december 2018 verloor VRH, met Oosterwijk in het doel, de uitwedstrijd met 3-1. De thuiswedstrijd met 4-2 gewonnen door de Gotlanders.

Mora haalt uit tegen Brynäs

Färjestad is op dit moment hét team dat het beste draait in de SHL. Dinsdag werd voor de achtste opeenvolgende keer gewonnen (1-3 tegen Skellefteå). Ook Örebro doet het, ondanks dat het nog steeds op een twaalfde plek vertoeft, goed. In Jönköping moest HV71 er met 1-2 aan geloven en boekte de ploeg die nog steeds strijd voor een plek in de voorronde van de play-offs zijn vijfde overwinning op rij. Begin februari stond het veertien punten achter op nummer tien. Nu is het verschil nog maar vijf punten. Ook het als dertiende geplaatste Mora had een goede dinsdagavond. Dit ondanks dat het vrijwel zeker om lijfsbehoud moet gaan spelen. Brynäs, dat met onder andere Örebro en Linköping, nog strijd om een plek in de voorrondes van de play-offs werd met 6-1 verslagen. Een ongekende score voor Mora, dat dit seizoen nog nooit meer dan vier keer in één wedstrijd had gescoord. Janne Juvonen speelde weer een prima wedstrijd met 34 saves en de Noor Michael Haga noteerde twee goals en een assist terwijl zijn lijngenoot Mathias Brome één goal en drie assists toevoegde aan zijn totaal.

Mora IK - Foto Daniel Eriksson -Bildbyrån
Mora IK kon zes keer juiichen voor een goal tegen Brynås (Foto: Daniel Eriksson -Bildbyrån)

Goalie Växjö Lakers met de dood bedreigd

De week werd echter overschaduwt door iets dat vorige week zaterdag al plaatsvond. Na de Smålands derby die door Växjö met 3-2 werd gewonnen van HV71, werd Lakers goalie Victor Fasth met de dood bedreigd. Uiteraard wordt dit zeer hoog opgenomen en is de politie op zoek naar degene die de vrouw van Fasth heeft gebeld. Fasth zelf zegt er niet meer over dan dat zijn vrouw een ‘minder prettig’ telefoontje heeft ontvangen. Men gaat er vanuit dat een idioot met HV71 sympathie de bedreiging heeft geuit. Vanzelfsprekend heeft de club uit Jönköping alle medewerking toegezegd om de dader op te sporen.

Lassinantti (Luleå) in topvorm

Aan de zegereeks van Örebro kwam donderdag een einde toen het op bezoek moest bij Frölunda Indians. De ploeg uit Göteborg won uiteindelijk met 4-1 maar met nog iets meer dan zes minuten op de klok stond er nog een 1-1 tussenstand op het scorebord. Johan Mattsson had 27 saves op 28 schoten en had een groot aandeel in de zege. Luleå voegde alweer een zege toe en begint samen met Färjestad een bres te slaan met de rest. In Stockholm werd de uitwedstrijd tegen Djurgården met 1-3 gewonnen. Joel Lassinantti was weer eens de grote man bij Luleå. De goalie had 24 saves (waarvan een aantal hele mooie) op 25 schoten en bij een stand van 1-1 had hij een geweldige save. Even daarna scoorde Einar Emanuelsson de 1-2. De save en de goal waren hét breekpunt in deze wedstrijd. Uiteindelijk won de ploeg uit noord Zweden met 1-3.

Timrå wint eindelijk, na elf keer verlies

Timrå had een nachtmerrie en die duurde elf wedstrijden. Tegen Djurgården en Färjestad werd in totaal nog twee punten gehaald door te verliezen in overtime. De overige negen wedstrijden ging de ploeg in reguliere tijd ten onder. Rögle dat strijd om plaats zes te bemachtigen, dacht een betrekkelijk makkelijke avond te gaan hebben maar kwam bedrogen uit. Net voor de helft van de eerste periode kwam Timrå op 0-1 en iets meer dan een minuut later lag nummer twee in het net. Rögle kwam daarna snel op 1-2 maar toen goalie Ville Kolppanen de puck inleverde bij Vilmos Galló die 1-3 scoorde werd Rögle coach Cam Talbot gedwongen Kolppanen te wisselen voor Justin Pogge. Er waren nog net geen veertien minuten gespeeld in Ängelholm.


Ville Kolpannen (Rögle) had een zware avond tegen Timrå

Net voor de tweede pauze kwam Rögle op 2-3 maar in de derde periode was het Timrå dat nog twee keer wist te scoren en de eindstand op 2-5 bracht. De Hongaar Galló was de gevierde man bij Timrå met twee goals.

Mora verslaat ook runner-up Färjestad

Dé grote verrassing van de 46 speelronden vond op vrijdag plaats. Nummer twee Färjestad (twee punten minder maar een wedstrijd minder gespeeld als Luleå) ging op bezoek bij nummer dertien Mora. De door FBK verwachtte drie punten bleven echter allemaal achter in Mora. Man van de wedstrijd: Janne Juvonen. Na zijn overgang vanuit Innsbruck aan het begin van het seizoen, heeft de 24-jarige Fin geweldige wedstrijden gespeeld voor Mora. Ook op vrijdag was hij weer in topvorm. Färjestad loste veertig schoten, maar Juvonen wist ze allemaal te stoppen. Aanvallend ging het ook lekker. Tegen Brynäs had de ploeg 24 seconden nodig om tot scoren te komen, tegen runner-up Färjestad iets meer: 61 seconden. Michael Keränen (ook een Fin) zette de 1-0 op het scorebord.
Färjestad was veel beter in de eerste periode maar Juvonen bleek niet te passeren.

Janne Juvonen - Mora IK- Foto Daniel Eriksson - Bildbyrån
Janne Juvonen in actie tegen Färjestad (Foto: Daniel Eriksson – Bildbyrån)

In het middenstuk wist Mora onder de druk van FBK uit te komen en zo dat Mora zelfs het betere van het spel begon te krijgen.

Dat spelbeeld veranderde weer in de derde periode maar het was Spencer Abbott die voor Mora de 2-0 liet aantekenen. De druk van Färjestad bleef groot en uiteindelijk werd de goalie van het ijs gehaald wat nog leidde tot een empty-netter en een 3-0 eindstand.

Juvonen wist voor de tweede keer dit seizoen zijn goal schoon te houden. Het was ook pas de tweede keer dat Mora twee wedstrijden achter elkaar in reguliere tijd wist te winnen.

Färjestad aast op revanche tegen Mora

Twee achtereenvolgende wedstrijden winnen van Färjestad zat er niet in voor Mora. De ploeg uit Karlstad liet zaterdag zien dat er niet met hen gesold kon worden. Na zeventien minuten keek Mora al tegen 4-0 achterstand aan. Een tegentreffer voor het einde van de eerste periode kon niet verbloemen dat FBK uit was op revanche. In het beginstuk kreeg Juvonen 25 schoten te verwerken. In het deel tussen de twee dweilpauzes ging de strijd wat gelijkmatiger en met een 5-2 tussenstand begonnen de ploegen aan de derde periode. Ook daarin was Färjestad weer oppermachtig en uiteindelijk werd de verliespartij van vrijdag nu goed gemaakt met een 8-3 overwinning.

Örebro begint een serieuze gooi te doen naar plaats tien. Het verlies van donderdag zette niet door en zaterdag werd er weer gewonnen. Het staat momenteel nog steeds op een twaalfde plaats maar heeft nog maar drie punten achterstand op Linköping dat op een tiende plek is terug te vinden. Zaterdag won Örebro in shoot-outs vaan Växjö terwijl Linköping voor de tiende keer in de laatste dertien wedstrijden verloor. Brynäs dat elfde staat verloor voor de zevende keer in de laatste acht wedstrijden. Een zware strijd dus om de laatste plekken in de voorrondes van de play-offs (plaats 7 tot en met 10).
Met nog vijf speelronden zijn er voor ieder team nog vijftien punten te verdienen. Zoals al het gehele seizoen staan de ploegen erg dicht bij elkaar. Alleen Luleå en Färjestad hebben een gat kunnen slaan met de achtervolgers.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 47 90 125:90 (35)
2 Färjestad BK 47 88 150:108 (42)
3 Frölunda HC 47 83 135:120 (15)
4 Växjö Lakers HC 47 78 114:107 (7)
5 Djurgårdens IF 47 77 130:107 (23)
6 IF Malmö Redhawks 47 73 119:117 (2)
7 Skellefteå AIK 47 72 125:118 (7)
8 HV 71 47 70 118:112 (6)
9 Rögle BK 47 69 118:129 (-11)
10 Linköping HC 47 65 123:127 (-4)
11 Brynäs IF 47 65 106:126 (-20)
12 Örebro HK 47 62 118:133 (-15)
13 Mora IK 47 54 113:145 (-32)
14 Timrå IK 47 41 104:159 (-55)

 

Previous Herentals vs Luik; een titelstrijd op het scherpst van de snede
Next Arizona op jacht naar wildcard, Draisatl staat op veertig goals