Herentals vs Luik; een titelstrijd op het scherpst van de snede


ERA Renomar HYC Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

Vanavond om 19:00 uur gaat in Mechelen de finale van het Final Four weekend van start. Gisteren wonnen ERA Renomar HYC en Luik Bulldogs de halve finales van respectievelijk Mechelen en Leuven. De ‘gezworen vijanden’ bevechten elkaar opnieuw in een finale. De stand na de drie laatste onderlinge finales is 2-1 in het voordeel van Herentals.

HERENTALS

De mannen van ERA Renomar HYC wonnen gisteren met 4-0 van de Golden Sharks uit Mechelen. Herentals was torenhoog favoriet en maakte dat ook waar. Niet met het ‘gemak’ waar op voorhand gevreesd werd, wat overigens de verdienste van Mechelen was. Toch zat een stunt er nooit in en haalde HYC de zege zakelijk binnen en mag het aan gaan treden tegen Luik Bulldogs.

Is de Herentalse brigade favoriet? Je zou zeggen van wel. In de BeNe League werden de twee duels netjes verdeeld met een 9-7 zege voor Luik en een krankzinnige 11-9 overwinning van Herentals. Herentals eindigde na een grande finale met Heerenveen als tweede met 53 punten, Luik nam plaats op plek vier met 50 punten. In de beker voorronde won HYC twee maal met 6-4. In de bekerfinale ging het publiek eens goed zitten voor een treffen met veel treffers, alleen verraste beide ploegen alles en iedereen met sterk defensief spel en keepers die niet te passeren bleken. De Kempense brigade won met 1-0 door een goal van Preston Shupe en snoepte daarmee de bekertitel af.

ERA Renomar HYC Luik Bulldogs
Foto: Kurt Tops

LUIK

De Bulldogs van Luik hadden de handen vol aan de Chiefs uit Leuven. De nummer zeven van de BeNe League nam brutaal een 0-2 voorsprong, voordat Luik wakker schoot. Het werd stuivertje wisselen, want nadat de Walen met 3-2 voorkwamen, namen de Leuvenaren met 3-4 de voorsprong bij de tweede rust. Uiteindelijk corrigeerde Bulldogs de achterstand in de laatste vijf minuten. Dat was even flink zweten voor de mannen van Paul Vincent.

De mannen van Luik staan paraat om HYC een wederdienst te bewijzen. Waar het de beker verloor aan Herentals, zullen de Bulldogs uit Luik vanavond de landstitel af willen nemen van de mannen in het rood. Het heeft alles in huis als ploeg om die doelstelling ook kracht bij te zetten; offensieve power en een solide defensie. Het zal vanavond aankomen op de details, op het ‘meer willen dan dan ander’. Wellicht het grootste gevaar voor Luik, is Luik zelf. Zo goed als de ploeg kan spelen, kan het zichzelf ook in de wielen rijden als het niet loopt zoals het moet lopen.

KEVIN VAN LOOVEREN

Kevin van Looveren ERA Renomar HYC

Foto: Kurt TopsKevin van Looveren is weer eens in bloedvorm; op zijn 32e oogt de goalie nog erg gefocust en gedreven. De voorbije weken presteert hij weer erg sterk; denk maar aan de Belgische Bekerfinale waar hij een wezenlijk aandeel had in de Bekerwinst voor HYC. Al twaalf jaar op het hoogste niveau spelend, al twaalf jaar in de line-up van HYC. Over een vaste waarde gesproken. Ook vandaag zal Van Looveren weer willen presteren om met de rood-witte brigade zijn goed bestukt palmares met een nieuwe Belgische landstitel uit te breiden. Deze sympathieke Kempenaar is een toeverlaat in doel en in de kleedkamer ook steeds goed voor een grap. De verwachtingen zijn groot, de focus van Van Looveren ook!

NICHOLAS RIVAIT

Nick Rivait Luik Bulldogs

Foto: Kurt TopsDe Canadees is een certitude bij de Bulldogs en eentje die het verschil kan maken, zowel defensief en offensief. Geboren en getogen in Ontario doorliep Rivait een prima jeugdopleiding en op zijn twintigste trok hij naar de State University of New York om daar vier jaar studies en sport te combineren. Na zijn studies werd Rivait profspeler in de SPHL voor twee seizoenen, waarna hij Noord-Amerika verliet. Eerst voor de Australische zomercompetitie en vorig jaar debuteerde hij in de BeNe League bij Luik. De ondertussen 28-jarige Canadees ontpopte zich als sterke verdediger zonder franjes en ook tot een goalgetter van het betere soort. Vorig seizoen was hij al goed voor 49 scorerpunten; dit seizoen al goed voor 39 punten in de lopende BeNe-competitie. Ook voorbije zomer trok hij weer naar Australië waar de verdediger opnieuw top presteerde, maar in december moest hij met knieperikelen toch enkele weken rusten. Ondertussen is de beresterke Rivait weer één van de drijvende krachten van de Bulldogs. Een topper die soberheid koppelt aan efficiëntie. Een type speler, die net als het moeilijk wordt, vaak plots het verschil maakt.

CLOSE CALL

De ijshockeyliefhebbers verwachten een close call tussen beide kamphanen, waarbij Herentals iets vaker als winnaar aangewzen wordt (op het moment dat we dit stuk plaatsen)

Of dit ook de waarheid wordt? Dat gaan we vanavond zien op het Ice Skating Center van Mechelen, waar de puck om 19:00 uur vrij wordt gegeven. Face-Off is aanwezig in Mechelen en zal verslag doen en de interviews verzorgen. Een livestream is NIET aanwezig vanuit het Belgische.

Previous Mannheim kampioen reguliere competitie in de Deutsche Eishockey Liga
Next Zwarthoed en Hamers handhaven zich in SDHL, Oosterwijk door naar tweede ronde play-offs, Mora IK stunt tegen Färjestad