Nijmegen finalist Final Four na verdiende zege bij Heerenveen

UNIS Flyers Heerenveen AHOUD Devils Nijmegen

In een behoorlijk gevulde Thialf in Heerenveen, stond de halve finale van de Final Four tussen UNIS FLyers Heerenveen en AHOUD Devils Nijmegen op het programma. Na de puck-drop schoot de thuisploeg uit de startblokken. Na 52 seconden stond het al 1-0 voor de thuisploeg door een knappe individuele actie van Marco Postma. De bezoekers werden in de beginbeginfase totaal overdonderd door de Flyers. Ook in de minuten na de snelle 1-0 kwam Nijmegen er moeizaam uit. Na zeven minuten ging Ronald Wurm vanuit het eigen vak, op avontuur; zijn pass ging via de stick van Rick Wijnen achter Deniz Mollen voor de 2-0. In het tweede deel van de wedstrijd kroop Nijmegen wat meer richting het aanvalsvak van Heerenveen. In de elfde minuut was R.J Reed dichtbij de 2-1, maar Sjoerd Idzenga hield de voorsprong overeind. Na veertien minuten sprongen de uitsupporters van hun stoel; tijdens een scrimmage voor de Heerenveen goal, leek de puck over de lijn zijn geweest. In het restant van de eerste periode werd Nijmegen wat sterker, maar uitgelezen kansen kreeg het niet meer.

IJZERSTERK NIJMEGEN

In de tweede periode begon Nijmegen ontzettend sterk. In de derde minuut kwamen de Devils met twee aanvallers op Idzenga af, maar deze wist met een geweldige redding het doel schoon te houden. Anderhalve minuut later wist Justin Evers de puck in het lege goal te schieten, nadat Heerenveen de puck niet wist weg te werken vanuit een rebound. In de tiende minuut werd het even onvriendelijk na een crosscheck van Adam Bézak op Rick Wijnen. In de dertiende minuut kreeg AHOUD aanvaller Branden Eden een levensgrote kans op de gelijkmaker; tijdens een penalty-kill kwam Eden na een breakaway 1-op-1 met Sjoerd Idzenga, maar Eden zag zijn schot rakelings naast gaan. In de vijftiende minuut lag de verdiende gelijkmaker wél in het net door R.J. Reed, op het moment dat de Flyers net weer compleet waren na een penalty. In de laatste minuut gaf Rick Wijnen de puck knullig aan Adam Bèzak die helemaal alleen op Mollen af kon schaatsen, maar ook dit schot ging net naast. De teams gingen met een 2-2 stand rusten, waar Nijmegen duidelijk de betere ploeg was in de tweede periode.

NIJMEGEN DE BAAS

In de zesde minuut knalde Nick de Jong met een vlammend schot, de puck op de helm van Sjoerd Idzenga, nadat de mannen in de zwart-wit gestreepte outfit gecheckt hadden hoe het met de goalie gesteld was, kon de wedstrijd vervolgd worden. Één minuut na de hervatting belandde de puck op de paal van het Nijmeegse doel, na een prima actie van Marc Nijland. Beide teams hielden mekaar goed in evenwicht, ondanks dat Nijmegen het tempo in de wedstrijd bepaalde. Met nog iets meer dan zes minuten op de klok,  werd het 2-3. Jeffrey Melissant straft puckverlies aan Heerenveen zijde goed af. Twee minuten later wist Mollen redding te brengen, een actie waar de goalie geblesseerd leek te raken. Gelukkig voor de Nijmegenaren kon Mollen door. Met Marco Postma op de strafbank en nog drie minuten speeltijd schoot Levi Houkes op aangeven van de uitblinkende R.J. Reed tijdens de powerplay de 4-2 binnen. Met Sjoerd Idzenga op de bank, probeerde Heerenveen nog wel wat te forceren, maar de verdediging van AHOUD stond goed en gaf geen goal meer weg.

Een verdiende zege van Nijmegen in Thialf dat het nu woensdag in de finale op mag gaan nemen tegen CAIROX HIJS Hokij.