Heerenveen weet de ogen op zich gericht; Nijmegen weet dat het kan


UNIS Flyers Heerenveen AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

De eerste halve finale van de Final Four in Nederland is tussen nummer één UNIS Flyers Heerenveen en nummer vier AHOUD Devils Nijmegen. We hebben tot afgelopen dinsdag moeten wachten eer de tegenstander van de Friezen bekend was, maar we krijgen een boeiende match-up in Thialf vanavond.

IN VORM

UNIS Flyers Heerenveen liet in de laatste week van het reguliere BeNe League seizoen een goede vorm zien. In de week van de waarheid versloeg het ERA Renomar HYC twee maal na overtime in een rechtstreeks gevecht om plaats één. Vooral het uitduel in Herentals was indrukwekkend van Friese zijde; alhoewel de ploeg met 3-1 en 4-2 achter kwam te staan, had het grote delen van de wedstrijd de grip op het duel. Vervolgens sloeg het in overtime toe. Ook het duel tegen Nijmegen, tussen de twee ontmoetingen met de Belgische bekerwinnaar door, werd overtuigend met 4-1 gewonnen. 2019 is, ondanks dat er in Leeuwarden gespeeld moest worden, een succesvol jaar voor Flyers. Het won liefst elf van de dertien wedstrijden; onderuit ging het tegen Den Haag en Geleen, de overige duels werden allemaal in winst omgezet.

UNIS Flyers Heerenveen AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

NOOIT ONDERSCHATTEN

AHOUD Devils Nijmegen werd dan wel zesde in de BeNe League, toch moet je de ploeg zeker niet onderschatten. Dat weet de thuisploeg maar al te goed; we hoeven alleen maar te refereren aan de halve finales van de beker en Nijmegen weet dat het kan. Het kwam met 1-0 achter in de serie, maar won de beslissende derde partij uit in de Elfstedenhal. Vervolgens won het ook de finale, na een krankzinnige slotfase. Karakter bezit Devils dus voldoende en het heeft een ploeg die er staat, als het echt moet. In de BeNe League liep het seizoen met een sisser af; van de laatste vijf duels werden er vier verloren; Herentals, Leuven, Heerenveen en Den Haag waren allen te sterk voor de formatie van Alexander Jacobs. ‘Vorm’ kan ook ineens weer terug zijn, dat is een gegeven in de sport.

MARCO POSTMA

Marco Postma UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Er wordt wel eens gezegd ‘veel aandacht gaat uit naar Marco Postma‘, maar de 35-jarige aanvaller (over wie gefluisterd wordt dat hij wellicht stopt aan het einde van het seizoen) speelt een uitstekend seizoen voor Flyers. Ook in de duels van de slotweek stond hij op en was hij met zijn spel van grote waarde voor de ploeg van Mike Nason. Als aangever is hij van onschatbare waarde en bijna niet van de puck af te krijgen. De aanvaller was goed voor maar liefst acht assists in de laatste drie duels (van de dertien treffers) en legde zelf ook nog een goal tegen de touwen. Met 66 punten (12G, 54A) in het BeNe League seizoen voert hij ‘gewoon’ zijn ploeg aan, goed voor een derde plaats in de BeNe League. Qua assists leverde niemand meer beslissende passes af dan hij zelf.

DENIZ MOLLEN

Deniz Mollen AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

Ja, Nijmegen verloor vier van zijn laatste vijf duels. Maar dé man die zijn team altijd een kans geeft om te winnen is goalie Deniz Mollen. De 25-jarige sluitpost, die overkwam van Eindhoven Kemphanen, is dit seizoen een lastig te nemen horde voor veel aanvallers. Zo was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor het feit dat Den Haag in de bekerfinale geen grote voorsprong kon nemen en AHOUD er in de slotfase vandoor ging met de hoofdprijs. Hij werd terecht uitgeroepen tot ‘man of the match’ van de bekerfinale en zijn ploeggenoten kwamen ook allemaal even ‘dank je wel’ zeggen. Mollen kan opnieuw een belangrijke rol spelen in Thialf en zijn ploeg in de race houden als dat gevraagd wordt.

HEERENVEEN FAVORIET

UNIS Flyers Heerenveen gaat als favoriet de finale in; de ploeg is compleet, voelt zich goed en weet zich gesteund door het feit dat er een winning mood in het team zit. AHOUD Devils Nijmegen is de underdog vanavond en misschien vindt de ploeg dat ook wel lekker. Het legt zichzelf de druk al op van het moeten winnen en de ploeg toont karakter op de juiste momenten. Wellicht omdat het de laatste weken ietsjes tegen zit in Nijmegen, zou het juist vanavond wel eens voor een stunt kunnen zorgen. De ijshockeyliefhebbers voorspellen in ieder geval een winst voor de Friezen.

In Thialf zal de puck om 20:30 uur op het ijs kletteren voor een ongetwijfeld heerlijke pot ijshockey. Heerenveen zal zijn revanche willen, Nijmegen komt het ijs op met de gedachte ‘kom het maar halen’. Mocht de wedstrijd op de livestream komen, dan is deze HIER te vinden.

Previous Onnodig verlies voor Tilburg Trappers in Halle
Next Geleen moet het nu waarmaken; Den Haag is niet bang