Geleen moet het nu waarmaken; Den Haag is niet bang


Microz Eaters Geleen CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Ook de tweede halve finale van de Final Four is een re-match van de halve finale in de beker. Microz Eaters Geleen ontvangt op de eigen Glanerbrook de mannen van CAIROX HIJS Hokij Den Haag. De nummers twee en drie van de plaatsingslijst gaan uitmaken wie er woensdag in Tilburg mag verschijnen.

DE DRUK IS VOELBAAR IN GELEEN

De laatste jaren werd Eaters geteisterd door het ‘januari spook’. De ploeg van Andy Tenbult legde vaak in het eerste deel van het seizoen puik ijshockey op het ijs, om dan vervolgens in het laatste stuk weg te zakken. Juist op het moment dat de knikkers verdeeld werden, kon Geleen niet doordrukken. Dat is dit seizoen iets anders gelopen, alhoewel… De Limburgers zullen zichzelf nog wel een paar keer achter de oren hebben gekrabd na de halve finales van de beker; daar werd het op waarde geklopt door Den Haag, nadat het met 1-0 in de serie op voorsprong gekomen was. In de laatste tien duels werd er drie maal verloren (Heerenveen, Herentals en Luik), waarbij het opvallend was dat Geleen in de slotfase van het seizoen ‘slechts’ drie duels in de laatste drie weken afwerkte. Hoe je het ook went of keert: de druk is voelbaar op Glanerbrook, want de club wil dolgraag om de prijzen spelen dit seizoen.

Microz Eaters Geleen CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

DEN HAAG OP STOOM

Den Haag kende een lastige eerste seizoensfase, maar kwam langzaam aan weer terug. In de laatste tien duels greep de formatie van Chris Eimers acht maal de zege; het moest de punten alleen tegen Nijmegen en Herentals (beiden uit) achterlaten. Op De Uithof werd niet meer in BeNe League verband verloren in 2019 en met een prima reeks in de laatste weken, werd ook Nijmegen nog achterhaald in de strijd om plaats vijf. Het kreeg wel een enorme domper te verwerken met het verlies in de bekerfinale, maar de bounce back in de BeNe League was prima te noemen. Het geeft aan dat de ploeg teleurstellingen goed verteerd en vertrouwt op de kwaliteiten die de ploeg bezit. Den Haag won dit seizoen drie van de onderlinge zeven duels tegen Geleen en zal erop gebrand zijn om deze stand in evenwicht te brengen, om zo door te stomen naar de finale van komende woensdag.

MATT BEER

Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

De import kwam binnen als aanvaller, maar werd -uit nood geboren- omgezet naar verdediger. Het bleek een prima zet aan Geleense zijde, want Matt Beer heeft zich ontpopt als een betrouwbare verdediger, die het spel leest en zijn aanvallende kwaliteiten van achteruit in zet. Waar hij aan het begin van het seizoen best nog wat goals maakte, is hij nu meer van de assists. 31 stuks zette hij er achter zijn naam, maar hij prikte ook nog even dertien goals binnen. Met een totaal van 44 punten is hij de derde Eater van dit seizoen in de BeNe League. Beer is een sterkhouder op de blauwe lijn en iemand die razendsnel weer aanvallend kan denken. Een geslaagd experiment met de voormalig aanvaller, die aangegeven heeft heel graag op Glanerbrook te blijven spelen.

ALAN VAN BENTEM

Alan van Bentem CAIROX HIJS Hokij
Foto: Kurt Tops

In de fase dat het team een sleeptouw nodig had, wierp de Captain zich op als front runner. Alan van Bentem nam in de laatste fase van het seizoen meerdere malen zijn ploeg op sleeptouw. Voorop in de strijd op de voor hem kenmerkende wijze (no nonsense en vol erin klappen) en met een aantal belangrijke treffers goed voor de moraal van het team. In de duels tegen Heerenveen en Nijmegen, toch wel met een ‘do or die’ karakter nam de aanvoerder vier goals en drie assists voor zijn rekening. Met negentien goals en zestien assists is hij goed voor 35 punten; alleen Raymond van der Schuit noteerde er meer voor HIJS. Zijn vorm is in de laatste fase aan het toenemen en het team kan zich daar enorm aan optrekken.

DEN HAAG LICHT FAVORIET

In deze halve finale ligt het dicht bij elkaar; de vraag is of de thuisploeg de druk aan kan, druk waar men in Den Haag al ruim anderhalf seizoen mee te maken heeft. En ondanks dat de bekerfinale verloren werd, heeft HIJS nog altijd twee prijzen in handen. Het publiek wijst De Uithofbewoners licht aan als favoriet:

Wie kan de druk het beste aan en weet zijn kansen te verzilveren? Kan Geleen het nu waarmaken en wél doorstoten naar de finale? Dan zal het af moeten rekenen met de regerend landskampioen, die niet zonder slag of stoot zijn titel zal afstaan. Op naar een rammer van een halve finale die om 20:30 uur begint en live te volgen is via Eaters Live

Previous Heerenveen weet de ogen op zich gericht; Nijmegen weet dat het kan
Next Atlantic Division: alleen de strijd voor het thuisvoordeel blijft spannend