Atlantic Division: alleen de strijd voor het thuisvoordeel blijft spannend

Met de trade-deadline die afgelopen maandag afliep, lijken de kaarten geschut in de Atlantic Division wat betreft de race voor een playoff ticket en Jeroen de Groot brengt jullie weer helemaal up to date.

STERKHOUDERS OTTAWA VERTROKKEN

De meest in het oog springende trades afgelopen maandag kwamen toch vooral uit Ottawa, waar Ryan Dzingel , Mark Stone en Matt Duchene vertrokken. Koploper Tampa Bay Lightning deed helemaal niets. Hier een overzicht van de belangrijkste trades in de Atlantic Division:

Ottawa: Zowel Ryan Dzingel als Matt Duchene vertrokken naar Columbus.

Voor Duchene kreeg Ottawa  Vitaly Abramov, Jonathan Davidsson en Columbus’ 2019 1st-round pick .Dzingel leverde de senators aanvaller Anthony Duclair , 2020 2nd-round pick en de 2021 2nd-round pick op.Mark Stone vertrok samen met Tobias Lindberg naar de Vegas Golden Knights. In ruil voor Oscar Lindberg , Erik Brannstrom en een 2nd-round pick in 2020.

Boston plukte aanvaller Marcus Johanssen weg bij de New Jersey Devils, in ruil daarvoor ontving NJ een 2019 second round pick en een 2020 4th round pick. Aanvaller Ryan Donato en de 2019 5th-round pick werden naar Minnesota gestuurd voor Charlie Coyle.

Florida ontving een 2020 3th round pick in ruil voor Derick Brassard en een 2020 conditional 6th-round pick.

Detroit zag Gustav Nyquist richting San José vertrekken, en ontving daarvoor de 2019 2nd-round pick en een 2020 conditional 3rd-round pick. Verdediger Nick Jensen en de 2019 5th-round pick gingen richting Washington in ruil voor 2020 second-round pick en verdediger Madison Bowey.

Buffalo pikte verdediger Brandon Montour op bij de Anaheim Ducks dat daarvoor de 2019 first-round pick en verdediger Brendan Guhle ontving.

Toronto stuurde aanvaller Par Lindholm naar Winnipeg in ruil voor aanvaller Nic Petan.

Montreal deed alleen zaken met Arizona, Michael Chaput vertrok naar de Coyotes in ruil voor Jordan Weal.

Power Ranking  Atlantic Division

[Tampa Bay Lightning Face-Off

1. Tampa Bay Lightning (102 punten, 49-12-4 , L10: 9-1-0 , L1 )

Na een weekend vrij te zijn geweest, nam Tampa het maandag op tegen de LA Kings. Het leek een “walk in the Park” te worden, na de eerste 20 minuten stond er een 2-0 voorsprong op het scorebord. Na een doelpuntloze tweede periode, stond het na elf minuten ineens 2-3 voor de Kings. Een minuut later werd het 3-3 door J.T. Miller. In de shoot-out was het uiteindelijk verdediger Victor Hedman die de winnende binnenschoot. Woensdag was Victor Hedman weer de held van de Lightning, in de wedstrijd tegen de New York Rangers. Opnieuw hadden de koplopers extra tijd nodig om voor de tiende wedstrijd op rij te winnen. In OT hield Nikita Kucherov de puck knap in bezig, en met een prima pass wist hij Hedman alleen voor de goal te zetten. Met dit buitenkansje wist hij wel raad, en schoot knap raak.

Donderdag stond de topper tegen de Boston Bruins op het programma.  Nadat Tampa in de tweede periode op achterstand kwam, bleef de wedstrijd gelijk opgaan. In de derde periode wisten de Bruins driemaal te scoren binnen anderhalve minuut, toen de storm was gaan liggen wist Anthony cirelli er nog wel 1-4 van te maken. De winningstreak is ten einde voor de Lightning.

2. Boston Bruins (punten, 38-17-9, L10: 9-0-1,W2 )

Zaterdagavond namen de Bruins het op tegen de St.Louis Blues (11 overwinningen op rij). Het werd een pittge wedstrijd tegen de Blues, waar Chris Wagner in de tweede periode Boston op 1-1 schoot. Beide teams wisten in het verloop van de wedstrijd niet meer te scoren, waarna de shoot-out beslissing moest brengen. De beslissing viel in het voordeel van de Blues, waardoor Boston genoegen moest nemen met een puntje. Dinsdag kwamen de San José Sharks op bezoek in Beantown. Ondanks dat de Sharks nog wel op voorsprong kwamen, wisten de Bruins daarna viermaal te scoren. Charlie McAvoy werd de matchwinner. Met zijn 25e short handed goal uit zijn carrière, heeft Brad Marchand een clubrecord te pakken.  De wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning voor Boston.

Donderdagavond stond voor de Bruins in eigen huis de topper tegen de Tampa Bay Lightning op de kalender. Na een doelpuntloos eerste bedrijf ,bracht Jake deBrusk de Bruins op een 1-0 voorsprong in de tweede periode. Het duurde tot de twaalfde minuut voor het net weer gevonden werd, Noel Acciardi bracht Boston op 2-0, en 1:28 later stond er ineens 4-0 op het scorebord na doelpunten van Patrice Bergeron en Brad Marchand. Tampa wist nog wel een keer te scoren, maar de 4-1 winst betekend tevens dat Boston bij naaste belager Toronto wegloopt.

3. Toronto Maple Leafs (82 punten, 39-21-4, L10: 5-4-1, L1 )

De laatste twee weken wist Toronto vaker dan men lief is om in de eerste periode op ruime achterstand te komen, dat was zaterdag dan ook weer het geval. In de thuiswedstrijd tegen de Montreal Canadiens, keek het team van Mike Babcock na 20 minuten tegen een 0-3 achterstand aan. In de tweede periode bracht Toronto de achterstand terug tot 2-3. In de zevende minuut van de derde periode scoorde William Nylander de 3-3 binnen. Toen de teams op OT af leken te stevenen, was het Zach Hyman die met iets minder dan twee minuten op de teller de winnende treffer maakte. Met de goalie op de bank voor een extra aanvaller was het openhuis bij Montreal, en wist Toronto nog tweemaal te scoren.

De wedstrijd eindigde in een 6-3 overwinning voor de Leafs. Maandagavond kwam Toronto voor de verandering weer eens op achterstand in de eerste periode tegen Buffalo, maar stelde in de tweede periode orde op zaken in de tweede periode. Viermaal wisten de Leafs te scoren in de tweede periode, waaronder driemaal in twee minuten tijd. In de slotfase kreeg toronto nog een goal tegen, en negen seconden in de derde periode werd het zelfs 4-3. Man van de wedstrijd werd Frederik Andersen die de Sabres op wonderbaarlijke wijze  een aantal keer van de gelijkmaker afhield. Nadat Buffalo tijdens een powerplay situatie de puck knullig verspeelde, vloog Kasperi Kapanen razend snel richting de goal van de Sabres en rondde knap af. De wedstrijd eindigde in een 5-3 overwinning.

Woensdagavond kwamen de Edmonton Oilers op bezoek in Toronto. Het werd een simpele overwinning voor de Maple Leafs, die Connor McDavid en zijn team met een 6-2 nederlaag naar huis stuurde. Donderdagavond stond in het teken van de terugkeer van John Tavares naar Long Island (NY) waar hij het opnam tegen zijn oude team de NY Islanders. Zoals er al weken op social media filmpjes rond gingen van gefrustreerde fans, kreeg Tavares een schandalig onthaal van de Islanders fans. Toronto met Garret Sparks op goal, verloor uiteindelijk kansloos met 6-1.

4. Florida Panthers (66 punten, 28-25-10, L10: 5-3-2, OT2 )

De powerplay van Florida was zaterdagavond met twee Powerplay goals van grote waarde, in de wedstrijd tegen de LA Kings. Nadat beide teams in de eerste periode het net wisten te vinden, liepen de Panthers mede door twee doelpunten met een man meer op het ijs in de tweede periode uit naar een 4-1 voorsprong. In de derde periode werd het zelfs 6-1. Aleksander Barkov, Keith Yandle en Jonathan Huberdeau wisten allemaal eenmaal te scoren, en een assist af te leveren. Aaron Ekblad werd maandag de matchwinner voor de Panthers, tegen de Colorado Avalanche ging het de hele wedstrijd gelijk op. De overwinning betekend tevens dat goalie Roberto Luongo nu op de derde plaats met 485 overwinningen op de ranglijst van goalies staat. Dinsdag stond de wedstrijd tegen de Arizona Coyotes op het programma, en ook deze wedstrijd werd niet in reguliere speeltijd gewonnen. De Shoot-out werd verloren. In reguliere speeltijd wisten beide teams driemaal te scoren, in OT was het Luongo die met een paar spectaculaire reddingen zijn team in de wedstrijd hield.

Donderdagavond regende het doelpunten tegen de Vegas Golden Knights. In de eerste periode nam Florida een 3-1 voorsprong door twee PPG van Mike Hoffman. In de laatste minuut van de tweede periode maakte Aleksander Barkov, de 4-4 nadat Vegas driemaal wisten te scoren in de tweede periode. Aan het begin van de derde periode kwam Florida op voorsprong, maar een doelpunt vier minuten voor tijd zorgde voor OT. Omdat er met 3 tegen 3 niet gescoord werd in OT, kwam het op de shoot-out aan. Aangezien Florida niet wist te scoren, won Vegas de wedstrijd met 6-5.

5. Montreal Canadiens (75 punten, 34-23-7, L10: 4-5-1, W1 )

Zaterdag speelde Montreal tegen aartsrivaal Toronto, en in de eerste periode kwamen de Canadiens op een 3-0 voorsprong. Het leek een makkelijke avond te worden. Toch wisten Canadiens die voorsprong niet vast te houden. Met nog 1:50 op de klok in de derde periode kwam Montreal zelfs op een 3-4 achterstand. De wedstrijd eindigde door nog twee empty-net goals in een 3-6 (pijnlijke-)nederlaag. Maandagavond was de opgeleefde goalie Cory Schneider (34 saves) van de New Jersey Devils de grootste frustratie van de Canadiens. Nadat New Jersey in de eerste- en tweede periode hadden weten te scoren, maakte Paul Byron met een short-handed goal in de derde periode nog wel de 1-2. Maar verder wisten de Canadiens niet meer te scoren. Het bleef 1-2 voor de Devils. Dinsdagavond wist Montreal wel het net te vinden, in de uitwedstrijd tegen Detroit. Ondanks een 1-0 achterstand na 20 minuten, schoten Andrew Shaw (hattrick) en Max Domi (2G/ 3A) met scherp. De wedstrijd werd uiteindelijk met 8-1 gewonnen. Met een gat van negen punten op naaste belager Buffalo, kan Montreal de playoffs eigenlijk niet meer ontgaan.

6. Buffalo Sabres (66 punten, 29-26-8, L10: 3-6-1, L2 )

Na vier nederlagen op rij, wisten de Sabres zaterdag aan de hand van Sam Reinhart (hattrick) eindelijk weer eens te winnen.

Washington had géén antwoord op de in bloedvorm verkerende Sam Reinhart. Het werd uiteindelijk 5-2 voor de Buffalo Sabres. Maandag wist Jack Eichel tegen Toronto nog wel de openingstreffer te maken. Maar Buffalo kreeg in de tweede periode vier doelpunten tegen (waaronder drie in een tijdsbestek van 2:04 ) in de slotfase van de tweede periode wist Reinhart tijdens een powerplay situatie nog wel te scoren. Negen seconden na het begin van de derde periode bracht Jack Eichel de spanning helemaal terug in de wedstrijd. Maar mede door een paar fabuleuze reddingen van Toronto goalie Frederik Andersen, wist Buffalo niet de gelijkmaker te scoren. Met nog minder dan drie minuten op de klok maakte Toronto aan alle hoop voor de Sabres een einde. Waar Bufalo een punt verdiend had op basis van de derde periode, werd er met 5-3 verloren. Met de wedstrijd van de avond ervoor in Toronto nog in de benen, nam Buffalo het dinsdagavond op in Philadelphia tegen de Flyers. Eigenlijk kwam Buffalo géén moment echt in de wedstrijd, en werd er met 5-2 verloren.

7. Detroit Red Wings (55 punten, 23-32-9, L10: 2-6-2, L3 )

Vrijdag werd er met 3-2 nipt in eigen huis verloren van Minnesota. Zondag leek er een enorme verrassing in de maak, in de wedstrijd tegen de San José Sharks. halverwege de tweede periode was Detroit op een 3-1 voorsprong gekomen, maar vier doelpunten in het laatste deel van de wedstrijd ( waaronder een klassieke hattrick van Joe Pavelski) zorgden uiteindelijk voor een 3-5 nederlaag. In Little Caesars Arena ontvingen de Red Wings dinsdagavond de Montreal Canadiens, ondanks een voorsprong na één periode werd er met maar liefst 8-1 verloren. De stijgende lijn in de rebuild van de Red Wings duidelijk zichtbaar in Detroit, desondanks gaat ook dit seizoen weer als een nachtkaars uit.

8. Ottawa Senators ( punten, 22-37-5, L10: 2-8-0, L6)

Vrijdagavond nam Ottawa het op tegen de Columbus Blue Jackets, waar na zijn trade Matt Duchene gelijk tegen zijn oude team zijn debuut maakte. Met het oog op de trade-deadline mochten Ryan Dzingel en Mark Stone opnieuw plaats nemen op de tribune. Met een verzwakt team wist Ottawa géén vuist te maken tegen de Blue Jackets.  Goalie Craig Anderson behoedde zijn Senators voor een monsterscore met 37 reddingen, de wedstrijd eindigde in 3-0 voor Columbus. Typerend voor het huidige seizoen voor Ottawa was zondag de wedstrijd tegen de Calgary Flames. Nadat Brady Tkachuk in de tweede periode de gelijkmaker binnenschoot, was in de derde periode een zeer verdiend punt tegen de hoogvliegers uit Calgary binnen. Helaas viel de 1-2 voor de Flames 41 seconden voor het einde van de derde periode. Opnieuw géén punten voor de Ottawa Senators. Nieuwkomers Anthony Duclair en Oscar Lindberg begonnen beiden uitstekend bij hun nieuwe team.

Dinsdagavond nam Ottawa het op tegen Washington, en beide debutanten wisten in de eerste periode te scoren. In de laatste drie minuten kwamen de Capitals langszij en gingen de teams met 2-2 de tweede periode in. In de tweede periode wist Washington viermaal binnen elf minuten te scoren, en was de wedstrijd gespeeld. het eindigde uiteindelijk in een 2-7 nederlaag voor de Senators. Donderdag begon goed voor Ottawa in de wedstrijd tegen de Edmonton Oilers, Chris Tierny schoot na een scrimmage voor de goal de rebound binnen. In de tweede periode zette Edmonton de stand om in een 2-1 voorsprong, waarna het vroeg in de derde periode 1-3 werd. De wedstrijd was op dat moment gespeeld, toch werd het in de achtste minuut weer spannend, Mark Borowiecky wist een knap af te ronden na een prima outbreak. Een empty-net goal in de laatste minuut maakte aan alle hoop , en het betekende tevens de zesde nederlaag op rij.

Three stars of the week

1. Roberto Luongo

Speelde deze week meerdere malen de rol van puntenpakker voor zijn Panthers. Sinds de overwinning op Colorado, heeft Luongo zich in de All-time top drie van goalies weten te spelen. Met 485 overwinningen staat hij nu op de derde plaats. Met recht de MVP van de afgelopen week.

1. Sam Reinhart

momenteel valt er weinig te genieten in Buffalo, buiten toptalent Rasmus Dahlin en Sam Reinhart om. Ondanks de zwaar tegenvallende resultaten, speelde Reinhart geweldig afgelopen week. Met vier doelpunten en één assist viel Reinhart in positieve zin op.

1. Mike Hoffman

Net zoals de opgeleefde Florida Panthers, had ook aanvaller Mike Hoffman een erg goede week. met vier doelpunten en drie assists in vier wedstrijden was hij de belangrijkste man in de aanval van de Florida Panthers.