Den Haag grijpt vijfde plaats; play-off series staan vast


Één duel resteerde er nog in het reguliere BeNe League seizoen en dat was een wedstrijd waarna veel duidelijk zou worden. Zo zouden de halve finales van de Final Four in Nederland bekend worden en de laatste twee kwartfinales in de BeNe League. CAIROX HIJS Hokij greep plaats vijf en duwde AHOUD Devils Nijmegen naar plaats zes, door met 6-5 te winnen in de eigen Uithof.

STERKE START HIJS

Den Haag opende furieus en drong Nijmegen direct terug het eigen vak in. Al in de derde minuut zette Alan van Bentem zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. De captain pikte de puck op, schaatste op volle snelheid door en schoot via het ijzerwerk binnen. De thuisploeg zette door en kreeg twee prima mogelijkheden om de score op te voeren. Dat gebeurde niet en daar kreeg het de rekening vanuit Nijmegen voor gepresenteerd. Binnen twee minuten tijd had Devils twee goals te pakken; eerst klopte RJ Reed doelman Hrelja via de stick van Stijn Knoop, 90 tellen later knalde Wessel Copier knap uit de draai raak. Er waren pas tien minuten gespeeld: 1-2.

Nijmegen nam het initiatief over en kwam na een kwartier spelen zelfs op 1-3. Een mooie tic-tac-toe tussen Jeffrey Melissant, Nick de Jong en Ritchie van Hulten, werd door de laatstgenoemde binnengetikt. De Haagse supporters hielden de adem in, maar een halve minuut later vond HIJS alweer de aansluiting. Een mooie combinatie tussen Mike van Oeveren en Jurryt Smid leverde de 2-3 ruststand op.

AHOUD Deivils Nijmegen CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

STUIVERTJE WISSELEN

De thuisploeg begon ook heel sterk aan het tweede deel; Raymond van der Schuit liet het net na acht seconden al bollen voor de gelijkmaker. Er ontspon zich een (soms letterlijk) boeiend gevecht tussen beide ploegen, waarbij de ene keer AHOUD het initiatief had en vervolgens Den Haag weer. In de 29e minuut werd HIJS beloond voor het harde werken; Viktor Gibbs Sjodin schoot op het Nijmeegse doel, Alan van Bentem had de re-direct en klopte Mollen voor een vierde maal. Daarna was het woord weer aan Nijmegen en ook uit dat overwicht kwam een treffer; RJ Reed maakte op prachtige wijze een assist van Jeffrey Melissant af, door binnenkant paal doel te treffen. In de slotminuut had Branden Eden de voorsprong op zijn stick, maar Tomislav Hrelja pareerde knap. Raymond van der Schuit pikte de puck op, stoomde door naar het doel van Nijmegen en werkte knap binnen voor de 5-4 twee ruststand. Een opstootje voor het verlaten van het ijs leverden wat straffen op voor periode drie.

AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

Het slotstuk leverde een zelfde spelbeeld op. Na een kort, maar hevig knokpartijtje, kon Kayo van Zoest inrukken met een match penalty en Viktor Gibbs Sjodin met een game misconduct. Van Zoest mist dus sowieso het halve finale duel van de Final Four. De kruitdampen waren amper opgetrokken of AHOUD had de gelijkmaker te pakken; na een scrimmage voor de goal zette Van Hulten voor de tweede maal zijn stick doeltreffend achter de puck: 5-5.

AHOUD Devils Nijmegen CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Opnieuw moesten beide ploegen op zoek naar een voorsprong en die kwam er en weer was hij voor de thuisploeg; Joey Oosterveld kreeg de puck van Maurice van der Schuit; de inzet van de Amsterdammer werd geblockt door Van Hulten, maar daarna werkte de aanvaller zijn eigen rebound binnen. In de slotfase was het vaker spannend dan goed, maar HIJS sleepte de overwinning over de streep en pakte plaats vijf af van de Devils.

Dat betekent voor de Final Four halve finales dat Heerenveen het opneemt tegen Nijmegen en Geleen op Glanerbrook Den Haag ontvangt. Beide duels staan gepland voor vrijdag 1 maart om 20:30 uur. Ook de BeNe League Play-offs zijn nu allemaal bekend en leveren deze duels op:

DE EINDSTAND

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 22 16 2 3 1 55 +100
2 ERA Renomar HYC 22 15 2 3 2 53 +89
3 Microz Eaters Geleen 22 15 3 2 2 51 +65
4 Luik Bulldogs 22 15 4 2 1 50 +72
5 CAIROX Hijs Hokij 22 14 6 0 2 44 +57
6 AHOUD Devils Nijmegen 22 13 8 1 0 41 +57
7 Chiefs Leuven 22 7 11 3 1 28 -4
8 Zoetermeer Panters 22 6 11 1 4 24 -20
9 Amsterdam Tigers 22 8 14 0 0 24 -47
10 Mechelen Golden Sharks 22 4 18 0 0 12 -102
11 Antwerp Phantoms 22 2 19 0 1 7 -119
12 Trappers Toekomstteam 22 2 19 0 1 7 -148
Previous Final Four finale in Tilburg, een trade voor Sprong, John Tavares en Tampa Bay
Next Rheinderby prooi voor Köln na shootouts tegen Düsseldorf