Washington en Carolina hebben een uitstekende week achter de rug


Face-Off IJshockey NHL

Terwijl Tim Gerth voor Face-Off in New York zit om een rondje te maken langs zeven NHL wedstrijden worden de honneurs waargenomen voor de Metropolitan Division door Cor Machielsen. Hij zag nog een een aantal trades voorbij komen zo vlak voor de deadline. Hieronder de update van de afgelopen week.

New York Rangers trade er op los; Philadelphia stuurt Wayne Simmonds naar Nashville.

Pittsburgh Penguins deed geen grote trades. Chris Weidman komt van Florida voor Jean-Sebastian Dea en van de Canucks kwam Erik Gubranson voor Tanner Pearson. Bij de New Jersey Devils vertrok vorige week al Kevin Boyle naar Nashville, maar deze week vertrokken ook nog Marcus Johansson naar Boston voor een 2019 tweede ronde en 2020 vierde ronde pick. Keith Kinkaid gaat naar Columbus voor een 2022 vijfde ronde pick en Ben Lovejoy gaat naar Dallas voor Connor Carrick en een 2019 derde ronde pick.

De grootste trades in de Metropolitan zijn die van Wayne Simmonds naar Nashville van Philadelphia, voor Ryan Hartman en een 2020 vierde ronde pick. Van de New York Rangers gaat Mats Zucarello naar Dallas voor een 2019 tweede ronde en 2020 derde ronde pick. De Rangers verliezen ook Kevin Hayes aan Winnipeg voor Brendan Lemieux inclusief een 2019 eerste ronde en 2022 vierde ronde pick. Adam McQuaid gaat ook de Rangers verlaten voor Columbus voor een 2019 vierde en zevende ronde pick. Ook een grote trade was die van Matt Duchene en Julius Bergman van Ottawa naar Columbus voor Vitaly Abramov, Jonathan Davidson en een eerste ronde pick in 2019 en 2020. De laatste opvallende trade was die van de Kings Carl Hagelin die naar Washington ging voor een derde ronde 2019 en zesde ronde 2020 en dat de Kings ook nog even 3.000.000 USD blijven betalen van zijn zes miljoen salaris.

Power Ranking Metropolitan Divisie

1 (1). Carolina Hurricanes (74 punten, 34-23-6, L10: 8-2-0, W3)

Men kreeg thuis de Rangers op bezoek, divisie rivaal, en die namen ook brutaal de punten mee via een 2-1 overwinning. Maar liefst 44 schoten werden er afgevuurd op de New Yorkse goal maar Henrik Lundqvist boog maar een keer, en wel voor Jordan Matinook. Op bezoek bij de Panthers in Florida werd er nipt gewonnen met 4-3. Justin Williams was de beste man aan de kant van de Canes met twee goals en een assist. Het ging niet op een makkelijke manier want na een 2-0 voorsprong was het na veertig minuten 2-3, maar twee powerplay goals zorgde voor de winst. Tegen de Stars was het Curtis McElhinney die een shutout pakte door alle 24 schoten te pakken er werd met 3-0 gewonnen.

De week werd afgesloten met een wedstrijd waarbij de Kings op visite kwamen. Die dropen af met de staart tussen de benen. Die kregen met maar liefst 6-1 op hun donder. Het was het negende verlies op rij van de Kings. Twee goals voor Dougie Hamilton en een assist, en Teuvo Teravainen die scoorde vier punten met een goal en drie assists.

2 (6). Washington Capitals (79 punten, 36-21-7, L10: 6-3-1, W2)

De Capitals begonnen de week op bezoek bij de Toronto Maple Leafs, het was al snel 2-0 door Alex Ovechkin en Brett Connoly. Na de 2-1 scoorde Tom Wilson de 3-1 shorthanded en de 3-2 viel een halve minuut voor het einde verder had men geen gevaar te duchten van de Leafs. Ondanks de 44e goal van Ovechkin kreeg men het deksel op de neus in de wedstrijd tegen de Sabres, Sam Rheinhart scoorde een hattrick, en 2-5 was de eindstand. Tegen de Rangers werd het een ander verhaal. Er werd met 6-5 in overtime gewonnen. Ondanks zes goals geen goal van Ovechkin, maar wel twee van Nicklas Backstrom.

7-2 werd het tegen de nummer laatst in de league de Ottawa Senators. Zeven goals en weer geen goal van Ovechkin maar hij gat wel twee assists. Wel T.J. Oshie met twee goals.

3 (8). New York Rangers (63 punten, 27-26-9, L10: 5-4-1, L1)

Een zeer goed begin van de week voor de Rangers. Op bezoek in Carolina werden de twee punten mee naar huis genomen door goals van Connor Brickley (zijn eerste) en Vladislav Namestnikov. Daarna kreeg men de Wild op visite en behoudens Pavel Buchnevich wist verders niemand Devan Dubnyk te passeren. In de Battle of the Hudson versloegen de Rangers vrij gemakkelijk de Devils met 5-2, Ryan Strome prikte er twee binnen.


In de laatste van de week mocht men naar de Capitals. daar werd een puntje meegepikt doordat Brady Skjei een halve minuut voor tijd de 5-5 scoorde en het scoreverloop volgende leek het er niet op dat de Rangers een puntje zouden scoren. 1-0, 1-3, 3-3, 3-5, 5-5 en 5-6 OT winner door Evgeny Kuznetsov voor de Capitals.

4 (4). Pittsburgh Penguins (74 punten, 33-22-8, L10: 5-3-2, W1)

Gelijk om de week te beginnen mocht men op bezoek in New Jersey, de goals voor de overwinning (4-3) werden gescoord door spelers die dit seizoen nog niet veel hebben gescoord. Zach Aston-Reese (7), Nick Bjugstad (7), Chad Ruhwedel (1) en Bryan Rust (17) die heeft er al een paar inliggen. Daarna kreeg men de Sharks op visite. Men kon Martin Jones niet passeren en Casey DeSmith werd vier keer gepasseerd. In de Stadium Series werd een 3-1 voorsprong verspeeld. Voor maar liefst 69.620 in het Lincoln Financial Field scoorde Sidney Crosby, Justin Schultz en Evgeni Malkin, in de laatste vier minuten scoorde de Flyers 3-3 en in overtime pakte men de winning goal.

De laatste pot was op bezoek bij de Blue Jackets. Het werd even spannend toen na een 3-0 voorsprong de Jackets terugkwamen tot 3-2 maar Jared McCann en Sidney Crosby met een empty netter zorgde voor een 5-2 overwinning.

5 (5). New Jersey Devils (58 punten, 25-30-8, L10: 5-5-0, W1)

Men kreeg de Penguins op bezoek, Miles Wood kon in de vijfenvijftigste minuut de aansluitingstreffer aantekenen voor de 4-3 maar dichterbij dan dat kwam men niet. Tegen Ottawa ging het al iets beter, Cory Schneider scoorde een shutout door alle dertig schoten te pakken. De vier goals werden gemaakt door Travis Zajac, Steven Santini, Kurtis Gabriel en Miles Wood. De Battle of the Hudson werd ruim verloren met 2-5. De goals voor de Devils werden gemaakt door Kenny Agostino en Andy Greene. Montreal kwam ook nog op visite. Er werd met 2-1 gewonnen en nieuwe aanwinst Connor Carrick had twee assists. De goals kwamen van Nathan Bastian en Kurtis Gabriel.

6 (7). Columbus Blue Jackets (73 punten, 35-24-3, L10: 6-4-0, L1)

Columbus mocht naar Montreal, daar werd een 0-2 achterstand gelijk getrokken door goals van Josh Anderson en Nick Foligno. Helaas voor Columbus pikte Tomas Tatar alle punten in met de 2-3.  Na Montreal mocht men naar Ottawa, daar ging het stukken beter. Met 3-0 werd er gewonnen mede dankzij nieuwe aanwinst Matt Duchene die nog niet scoorde maar wel een puike partij afleverde tegen zijn oude team. Josh Anderson, Cam Atkinson en Oliver Bjorkstrand scoorde terwijl Sergei Bobrovsky 22 schoten van Ottawa wist te stoppen. Tegen de Sharks die op bezoek kwamen scoorde Bobrovsky weer een shutout. Dit keer stopte hij alle 26 schoten van de Sharks. Matt Duchene wist nu wel zijn eerste goal te maken voor de Blue Jackets. Samen met Boone Jenner, Cam Atkinson en Pierre-Luc Dubois werden er vier goals gemaakt.

Als laatste in de week kwamen de Penguins op visite. Sergei Bobrovsky keepte iets minder als de vorige twee wedstrijden. Na een 0-3 voorsprong voor de Penguins scoorde Oliver Bjorkstrand en Cam Atkinson de 1-3 en 2-3. Verder kwamen ze niet en de Pens liepen zelfs nog twee goals verder uit.

7 (2). Philadelphia Flyers (67 punten, 30-26-7, L10: 6-3-1, W2)

In het begin van deze wekelijkse periode kreeg men de koploper van de league op visite. na een 3-0 achterstand wisten alleen Oskar Lindblom en Travis Konecny te scoren en verloor men in eigen huis met 2-5. Daarna mocht men naar Montreal, wederom kreeg men er vijf tegen, Pas na de 0-5 kon Michael Raffl de eretreffer scoren. In de Stadium Series wist men wel terug te komen van een achterstand. Na een 0-1 achterstand scoorde Sean Couturier de 1-1, daarna scoorde de Penguins twee keer, maar in de laatste vier minuten was er de wederopstanding van de Flyers door goals van James van Riemsdyk en Jakub Voracek werd het twintig seconden voor tijd 3-3. In overtime sloeg Claude Giroux toe door five hole te gaan bij Andy Murray. De week werd afgesloten met een duel tegen de Sabres die in Philly op bezoek kwamen. Maar liefst 45 keer schoten de Flyers op de goal en scoorde daarmee vijf goals zodat  er met 5-2 werd gewonnen.

8 (3). New York Islanders (79 punten, 36-19-7, L10: 6-3-1, L1)

De leider in de Metropolitan divisie had een slechte week achter de rug. Er werd maar een overwinning behaald. Die was niet tegen de Flames daar werd met 2-4 van verloren. Na een 0-2 achterstand scoorde Casey Cizikas en Anders Lee de 2-2 maar het slotakkoord was voor de Flames die daarna nog twee keer scoorde. De dag daarna mocht men op bezoek bij de Oilers. Dat daar een puntje werd behaald omdat het tot overtime ging was te danken aan Robin Lehner die 37 van de 41 schoten stopte. Na een 0-2 achterstand scoorden Anders Lee, Brock Nelson en Cal Clutterbuck. Oscar Klefbom scoorde drie minuten voor tijd de 3-3, en Connor McDavid scoorde de game winning goal in overtime. Al zal deze wedstrijd bekend blijven om het feit dat McDavid na een illegal check tegen Nick Leddy twee wedstrijden werd geschorst. Men ging verder in Canada met een bezoek aan de Canucks, daar werd door Robin Lehner een shutout gemaakt. Alle 36 schoten werden gestopt. Casey Cizikas, Ryan Pulock, Anthony Beauvillier en Cal Clutterbuck scoorden de goals.


Als laatste mocht men thuis aantreden tegen de Flames om proberen revanche te halen. Dat lukte niet, er werd met 1-3 verloren mede dankzij een prachtige powerplay goal van Matthew Tkachuk. Josh Bailey wist de enige goal te scoren voor de Islanders.

Three stars of the week

1. Teuvo Teravainen, Carolina Hurricanes

scoorde zeven punten, met een goal en zes assists, op een score van veertien goals, dat mag je een aardige score noemen.

2. Tom Wilson, Washington Capitals

geen vechtpartijen maar drie goals en twee assists in vier wedstrijden.

3. Jimmy Vesey, New York Rangers

twee goals en drie assists op dertien goals

De stand in de Metro

Previous Rheinderby prooi voor Köln na shootouts tegen Düsseldorf
Next Onnodig verlies voor Tilburg Trappers in Halle