Epische ontknoping: Heerenveen nummer één, Zoetermeer dompelt Amsterdam in rouw


Face-Off IJshockey BeNe League

Vijf duels op de slotzondag in de BeNe League, waarin vele nagelriemen gesneuveld zijn. Heerenveen won na een prachtig duel in Herentals en sluit af als koploper. Zoetermeer snoepte op het laatste moment het play-off ticket af van Amsterdam, door een punt te pakken in Geleen. Tijd om terug te blikken met Tom de Groot, Jeroen de Groot en Ed Versteeve,

HEERENVEEN PAKT KOPPOSITIE NA PRACHTIGE COMEBACK

Als Herentals als koploper wilde afsluiten op de ranking, dan moest het in eigen huis in reguliere tijd winnen van UNIS Flyers Heerenveen. Elk ander resultaat betekende dat Flyers als nummer één zou eindigen. Herentals begon zeer sterk aan het duel en kwam verdiend op een 2-0 voorsprong. Beide keren was Mitch Morgan de maker van het doelpunt op aangeven van Preston Shupe. Goalie Sjoerd Idzenga van Flyers voorkwam met een aantal reddingen een derde treffer, waar zijn collega Kevin van Looveren sterk was voor HYC. Toch kwamen de Friezen in het eerste stuk dichterbij toen Kevin Nijland na een kwartier spelen raak mikte.

In het middenstuk ontspon zich een heerlijk gevecht tussen de twee rivalen. Mooi en fysiek ijshockey, zonder dat het ontspoorde, werd de toeschouwers op het Netenpark voorgeschoteld. Flyers kreeg gaandeweg de periode de overhand, maar wist de kansen niet te verzilveren. Aan de andere kant ontsnapte het zelf ook een aantal keren aan de derde treffer van Herentals. Die viel toch; 55 tellen voor de zoemer zette Preston Shupe HYC weer op een marge van twee.

UNIS Flyers Heerenveen ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

In het slotstuk zette Heerenveen aan en drukte het de Belgen terug. Brent Janssen plofte na twee minuten de aansluitingstreffer achter Van Looveren, na sterk voorbereidend werk van Marco Postma. Vijf minuten later leek het duel in het slot te gaan; Mitch Morgan ontsnapte aan alles en iedereen en werkte via het ijzerwerk binnen voor de 4-2. Flyers zette nog eens een tandje bij en kwam vijf minuten voor tijd op 4-3 via Tony Demelinne. Hét teken voor Heerenveen om nog verder de duimschroeven aan te draaien en dat werd uitbetaald; Adam Bézak zette twee minuten later de gelijkmaker op de borden. Herentals-coach Van Iersel pakte de time-out en instrueerde zijn troepen, haalde zijn goalie eraf en ging vol voor de winst. Nu moest Flyers achteruit en verzuimde Vincent Morgan zijn slalom te bekronen met een treffer. Na 60 minuten was het duidelijk: Heerenveen zou afsluiten als koploper.

In overtime bekroonde de ploeg van Mike Nason de sterke comeback; in de tweede minuut bracht Todd Ratchford de beslissing en de KO van de avond aan Herentals. Een heerlijke pot ijshockey, pure reclame voor de sport met twee ploegen die het publiek trakteerde op een fantastische avond.

ZOETERMEER STUNT NA COMEBACK BIJ GELEEN

Zoetermeer Panters won vrijdag van Amsterdam en moest minimaal een punt ophalen in het slotduel. Geen gemakkelijke opgave, want dat moest het op Glanerbrook doen tegen Geleen. De Limburgers hadden zelf ook nog een punt nodig om plek drie veilig te stellen.

Geleen startte uitstekend aan het duel waarin Zoetermeer aanvankelijk niet heel veel te vertellen had. Kevin Riedijk, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Lauri Ramö, moest vaak in actie komen. Nadat het ijzerwerk geraakt was, was het in minuut achttien (eindelijk) raak; een goede combinatie wordt door Nick Verschuren afgerond voor de 1-0 voorsprong. Het is de eerste ruststand van het duel.

Na een half uur spelen lijkt Zoetermeer heel, heel ver verwijderd van de achtste plaats. Amsterdam Tigers heeft een dikke voorsprong te pakken tegen Antwerp Phantoms, zelf staat het op dat moment met 3-0 achter. Lukasz Bartak weet een rebound op de power-play binnen te werken en Jord Smit bekroont een solo met een mooie treffer. Eaters vergeet meer te scoren en zo stappen beide teams met een verschil van drie de kleedkamers in.

Geleen Panters
Foto: Lexs Eckhardt

Panters komt compleet anders uit de kleedlokalen voor het slotstuk. In de derde minuut brengt Valentijn Scheffe het verschil op twee. Geleen brengt zich na vijf minuten spelen in de problemen als eerst Mitch Koumans en vervolgens Yan Turcotte met 2+10 de strafbank op moeten zoeken. Thomas Borgman benutte de 5-on-3 uitstekend op aangeven van Joy Turpijn. Panters rook bloed en schakelde nog eens bij, waarop Eaters geen antwoord had. Vier minuten na de 3-2 valt ook de gelijkmaker; Berry Donders kogelde op de kooi van Rowan Delil, waarna Thomas Borgman de rebound binnen werkte. Geleen was het kwijt en Zoetermeer dook nog een aantal maal gevaarlijk op voor het Limburgse doel. Gescoord werd er niet meer en dus feest in Zoetermeer; de play-offs waren veilig gesteld.

In overtime miste Matt Beer nog een penalty shot, maar even later bediende hij Mitch Koumans, die met zijn tweede treffer de zege voor Geleen bezegelt. Eaters pakt de derde plaats en Zoetermeer op onwaarschijnlijke wijze plek acht.

AMSTERDAM IS DE VERLIEZER VAN DE AVOND

Het was druk in de Jaap Eden hal in Amsterdam waar Tigers Antwerp Phantoms ontving. Er stond veel op het spel voor de thuisspelende ploeg na de nederlaag op vrijdag in Zoetermeer, namelijk het laatste play-offs ticket. Er moest in reguliere speeltijd gewonnen worden en Zoetermeer mocht geen punt pakken in Geleen.

Aan het begin van de wedstrijd maakten de Amsterdammers het spel en wist Phantoms alleen via een paar snelle uitbraken enigszins voor gevaar voor de goal van Jaimy Missler te zorgen. Na wat geduw en getrek aan weerszijde bij de start van deze pot was het Stef Overweg die de 1-0 tegen de netten kreeg voor de thuisploeg. Niet veel later mocht er geklapt worden voor een goal van publieksfavoriet John Versteeg (2-0). Amsterdam had gedurende de eerste periode de overhand, waardoor met name naar het einde van de periode Antwerp dit steeds meer fysiek probeerde op te lossen. Na wat getreiter van Axl Kila was echter bij Jerry Kinneging de maat vol, wat resulteerde in een potje meppen (gewonnen door Kinneging) en twee roughing penalties. Vlak voor de zoomer volgde nog de 3-0 van Michael Mackie-Kwist.

De tweede periode begon goed voor Amsterdam. John Versteeg stoomde van diep in de eigen helft op tot de goal langs menig Phantoms spelers wat resulteerde in een prachtige breakaway goal (4-0). De wedstrijd werd in de tweede periode nog feller dan in het eerste deel: er waren dan ook veel overtredingen aan beide kanten. Tussen al het ‘gedoe’ door prikte Stef Overweg met een goed getimed wristshot de 5-0 achter  Robin de Groote. Hierna was de chaos compleet, Donny Pohlman werd gevloerd door Phantoms captain Sean McCann-Coppens, waarna de twee het met elkaar aan de stok kregen. Calvin Pohlman raakte hierbij betrokken waardoor de refs met man en macht aan het worstelen waren om alle spelers van elkaar af te krijgen. Eindconclusie: alle drie eraf met een match penalty. Niet veel later werden de liefhebbers alweer verwend met een heerlijk uitgespeelde tik-tak-boom goal van John Versteeg, na voorbereidend werk van Tobias Kathan en Maarten Brekelmans. De tweede periode werd vervolgens in stijl afgesloten met een warm strafbankje.

Het slotstuk was veel van hetzelfde. Na de 7-0 van Dean Versteeg liet Tigers de teugels iets vieren en verslapte de pressie. Hier profiteerde Antwerp van door de 7-1 en 7-2, beiden door Ben van den Bogaert, op het scoreboard te noteren. Dit was vooral heel sneu voor Jaimy Missler die voor Amsterdam een geweldige wedstrijd stond te keepen en op weg was naar een shutout.

Bij het horen van het eindsignaal was de euforie bij Tigers groot. Niet alleen was Phantoms met 7-2 geklopt, ook werd er duidelijk dat Geleen met 3-0 voorstond tegen Zoetermeer. De koude douche volgde 30 minuten later; het duel op Glanerbrook werd in overtime beslist, na een comeback van Panters. Daardoor ging niet Amsterdam, maar Zoetermeer er, op doelsaldo,  met het achtste en laatste play-off ticket vandoor. Door het mislopen van het post-season was het afscheid van John Versteeg een feit. Hij hang na 30 jaar ijshockey de schaatsen aan de wilgen.

LUIK BULLDOGS DOET WAT HET MOET DOEN

Luik Bulldogs ontving  Tilburg Trappers ToekomstTeam. Op papier zou het een monsterscore moeten worden, toch hielden de Tilburgers lang stand. Het duurde tot de elfde minuut voor de Bulldogs eindelijk goalie Wim vd Hout wist te passeren, de 1-0 was van Akim Ramoul,  vlak voor het einde werd het 2-0 door Cheyne Matheson.

Luik Bulldogs
Foto: Robert Bos

Het was dezelfde Matheson, die na 52 seconden na het begin van de tweede periode de 3-0 binnen schoot. Vier minuten later wist Tilburg te scoren, doelpuntenmaker was Ninho Hessels, die maakte vier minuten later tijdens een powerplay de tweede Tilburgse goal van de avond. Met een 3-2 tussenstand, leek een stunt eventjes in de maak. Zeven minuten later werd het echter al 4-2 door Andy Kolodziejczyk en anderhalve minuut daarna werd de wedstrijd in het slot gegooid door Ax L Millpas. Met een 5-2 voorsprong begonnen de teams aan de derde periode.

Toen er in de tweede minuut wederom werd gescoord door de thuisploeg, was er geen houden meer aan voor de Trappers. Het duel eindigde in een 11-2 overwinning voor de Bulldogs, dat daarmee plek vier veiligstelde. De tegenstander is morgen bekend: dat wordt Nijmegen of Den Haag die elkaar dinsdag in De Uithof betwisten om plaats vijf.

DEN HAAG MAAKT ZICH KLAAR VOOR STRIJD OM PLAATS VIJF

CAIROX HIJS Hokij moest het opnemen tegen Mechelen Golden Sharks. Na de 21-0 thuiszege, de grootste uitslag van het seizoen, leek er voor Den Haag wederom een makkelijke avond op voorhand in te zitten. De Sharks waren uitgespeeld in de BeNe League, waar er voor Den Haag de strijd met Nijmegen om plaats vijf nog in het vat zat. Nadat Raymond van der Schuit de score opende, tekende Marek Ziarny voor de gelijkmaker. Daarna ‘poefte’ Den Haag weg met drie ‘unanswered’ goals van Jurryt Smid, Oliver Pataky en Stace van Bentem.

Aivaras Bendzius scoorde kort na het begin van het middenstuk de tweede treffer voor Mechelen, maar Den Haag kwam nimmer in problemen. Levi Boer noteerde de vijfde Haagse treffer na 25 minuten. Toch mocht de thuisploeg nog even aan meer dan een verliespartij ruiken, toen Stefaan Swennen de 3-5 op het bord zette. De Belgen waren echter niet bij machte om door te drukken en Den Haag besliste het duel definitief in de laatste vijf minuten. Alan van Bentem en Oliver Pataky zorgden voor een 3-7 eindstand, waardoor HIJS dinsdag om 20:30 uur tegen Nijmegen gaat uitmaken wie er op plaats vijf beland. De winnaar van het duel gaat het opnemen tegen Luik, de verliezer treft Geleen.

1 UNIS Flyers Heerenveen 22 16 2 3 1 55 +100
2 ERA Renomar HYC 22 15 2 3 2 53 +89
3 Microz Eaters Geleen 22 15 3 2 2 51 +65
4 Luik Bulldogs 22 15 4 2 1 50 +72
5 AHOUD Devils Nijmegen 21 13 7 1 0 41 +58
6 CAIROX Hijs Hokij 21 13 6 0 2 41 +56
7 Chiefs Leuven 22 7 18 3 1 28 -4
8 Zoetermeer Panters 22 6 11 1 4 24 -20
9 Amsterdam Tigers 22 8 14 0 0 24 -47
10 Mechelen Golden Sharks 22 4 18 0 0 12 -102
11 Antwerp Phantoms 22 2 19 0 1 7 -119
12 Trappers Toekomstteam 22 2 19 0 1 7 -148
Previous Incompleet Trappers maakt gehakt van Hannover Indians
Next Dijkema en Wortel uitgeschakeld in de play-offs, tegenstanders van Oosterwijk, Zwarthoed en Hamers zijn bekend