Dijkema en Wortel uitgeschakeld in de play-offs, tegenstanders van Oosterwijk, Zwarthoed en Hamers zijn bekend


Face-Off IJshockey SHL

De dames van Färjestad sluiten een goed seizoen in mineur af. SDE gaat het nu opnemen tegen het team dat Wortel en Dijkema uitschakelde. Visby/Roma gaat het in de play-offs opnemen tegen Mariestad. Ook de SHL wordt niet vergeten door Barend Hoogteijling, die je weer bijpraat over het ijshockey in Zweden.

Färjestad verliest eerste wedstrijd play-offs

Voor de eerste wedstrijd in de play-offs vertrokken de dames van Färjestad al op dinsdag naar het noorden. Met een overnachting en training in Umeå werd de lange busreis uit de benen gespeeld. Britt Wortel: “In de ochtend hebben we getraind op de ijsbaan van MODO en na de lunch zijn we doorgereden naar Skellefteå. Alles bij elkaar wel een hele lange reis.”

Voor de strijd in de play-offs heeft Färjestad (net als de andere teams) zich versterkt met speelsters van teams die al zijn uitgeschakeld. Zo speelden er bij de ploeg uit Karlstad zes nieuwe speelsters, van wie er drie al eerder dit seizoen tegen Skellefteå uitkwamen toen ze nog speelden voor IF Björklöven.

In een gelijkopgaande eerste periode was het de thuisploeg die in een powerplay wist te scoren. In de tweede periode was hetzelfde beeld te zien met een gelijkopgaande strijd. Waar het niet gelijk liep, was in het aantal uitgedeelde straffen. De strafbank van SKE stond er in het middenstuk verlaten bij, terwijl er drie speelsters van FBK hun penalty box moesten opzoeken. De penalty-kill liep echter goed, maar kon niet voorkomen dat er net na de penalty-kill toch de 2-0 werd gescoord.
Marée Dijkema: “Ik ben op het moment de wedstrijd aan het terugkijken. Het is hartstikke balen! We zijn echt gelijk aan elkaar, alleen weten zij twee keer een powerplay goed te benutten. We kregen wat meer straffen en dan speel je meer penalty-kills. Daaruit scoren zij.”

Marée Dijkema
Marée Dijkema – Färjestad BK

In de derde periode nam Färjestad het heft in handen en was de betere ploeg. Pas drie minuten voor tijd kwam uit het overwicht een goal dankzij Ella Albinsson, die de eindstand 2-1 op het bord zette.

Op de website van FBK is aanvoerster Julia Pettersson positief over de uitkomst van deze best-of-three serie. Ook Wortel is dat: “Het is zeker te doen. We hebben genoeg kansen gehad en in de derde periode waren we veel beter!” Dijkema voegt daaraan toe: “Ze hebben een grote keepster die ook nog snel is, maar wij moeten gewoon die puck in de goal krijgen.”

Färjestad laat thuis zien dat het klaar is voor de volgende ronde

Zaterdag volgde in Karlstad de thuiswedstrijd in de Löfsberg Arena. De wedstrijd werd na de wedstrijd van de heren (die in overtime met 1-0 wonnen van Timrå) gespeeld en de hal zat nog redelijk gevuld met bijna 1200 toeschouwers. Een ongekend hoog aantal voor de dames, want tijdens het seizoen hadden ze gemiddeld 170 toeschouwers die hun verrichtingen kwamen bekijken. De aanwezigen zagen een veel beter FBK, dat direct in de eerste periode het heft al in handen nam. Toch duurde het nog iets meer dan dertien minuten voordat de eerste goal werd gescoord. Nog geen twee minuten daarna volgde de 2-0.

De tweede periode was nog geen twee minuten bezig, of Färjestad nam een 3-0 voorsprong. Nadat er voor beide team een speelster op de strafbank zat, sloeg Skellefteå toe: 3-1. De gasten kregen wat meer grip op het spel maar tot aan de tweede pauze veranderde er niets meer aan de tussenstand.

Britt Wortel
Britt Wortel, 2 minutes for interference

In de derde periode verhoogde Skellefteå het tempo en doordat er een aantal keer een speelster van Färjestad naar de strafbank moest, kwamen de dames uit Karlstad wat moeilijker in hun spel. Met iets minder dan zeven minuten op de klok wisten de gasten het verschil tot één goal terug te brengen en ze maakten zich klaar voor een slotoffensief.

Färjestad toonde echter veerkracht en iets meer dan een minuut later werd de 4-2 gescoord, waarna het vakkundig de wedstrijd uitspeelde. Hiermee werd de stand in de play-off serie 1-1 en moest de wedstrijd op zondag uitkomst gaan bieden wie door mocht naar de volgende ronde.

Färjestad redt het niet tegen effectief Skellefteå

Britt Wortel
Britt Wortel vol vertrouwen voor de wedstrijd (Foto: Vera van Westerloo)

Marée Dijkema, Britt Wortel en heel Färjestad kregen een bittere pil te slikken op zondag. Het hele seizoen waren ze oppermachtig in de DamEttan Östra. Ook in de twee vorige play-off wedstrijden waren zij de betere ploeg. In de derde beslissende wedstrijd was het wederom FBK dat het spel dicteerde en de tegenstander grote delen van de wedstrijd onder druk zette. Al vanaf het eerste moment moest de goalie van Skellefteå vol aan de bak en ze maakte uiteindelijk 46 saves in de gehele wedstrijd.

In de eerste periode leidde de aanvalslust van Färjestad nog niet tot doelpunten en in het begin van de tweede periode was het zelfs SKE dat na iets meer dan een minuut wél raak wist te schieten: 0-1. De thuisploeg had nog steeds de overhand, maar pas in de 31ste minuut wist het te scoren en de stand gelijk te trekken. In het verdere deel van het middenstuk en in de derde periode werd er niet meer gescoord, waardoor er verlengd moest gaan worden.

Ook daarin kwam Färjestad niet meer tot scoren, terwijl Skellefteå dat wel deed en dus doorgaat in de play-offs. Färjestad was ook deze derde wedstrijd de ploeg met het overwicht (47 tegen 22 schoten op doel), maar Skelefteå bleek effectiever.

Färjestad BK - Skellefteå AIK
Feest voor Skellefteå, teleurstelling bij Färjestad (Foto: Stefan Eriksson – Färjestad BK)

Voor Färjestad een teleurstellend einde van het seizoen waarin het meer had verdiend.

SDE mag als eerste hun tegenstander kiezen

Omdat SDE HF (met Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers) als negende was geëindigd in de SDHL, mocht het als eerste hun tegenstander kiezen voor de promotie/degradatie wedstrijden. Buiten Skellefteå kon het team uit Stockholm ook nog kiezen uit Karlskrona dat in twee wedstrijden had afgerekend met Södertälje (1-11 en 3-1). Omdat SDE ervoor koos om het tegen Skellefteå op te nemen, moet nummer tien van de SDHL (Göteborg) het opnemen tegen Karlskrona. De wedstrijden worden woensdag, zaterdag en eventueel zondag gespeeld.

Play-offs SDHL zijn aangekomen in de halve finale

Vorige week hadden de twee topfavorieten voor de titel in het Zweeds dames ijshockey, Luleå en MODO, zich al geplaatst voor de halve finales.

Na de 2-1 voorsprong in de serie wist Linköping door een klinkende 4-0 overwinning door te dringen naar de halve finale. Ook de dames van HV71 wisten de halve finales te bereiken door de serie met 3-1 te winnen. Deze week versloeg het Leksand met 2-5.
De halve finales zien er als volgt uit:

Luleå HV71
MODO Linköping

Visby/Roma ‘kiest’ Mariestad als tegenstander in de play-offs

In de HockeyEttan begint dinsdag de eerste ronde van de play-offs. Van de 47 teams zijn er nog 22 in de race voor een plek in de AllSvenskan, het tweede niveau in Zweden. Martijn Oosterwijk met zijn Visby/Roma zit daar bij.
Twee teams (de winnaars van AllEttan Norra en Södra) stromen pas in de derde ronde van de play-offs in. Dit zijn Kallinge-Ronneby en Boden.
Vier andere teams eindigden als tweede en derde in de AllEttan competities en stromen in de tweede ronde in. Hier gaat het om Östersund, Kristianstad, Borlänge en Tranås.
Dan blijven er nog zestien teams over voor de eerste ronde. Dit zijn degenen die als vierde tot en met negende zijn geëindigd in Norra en Södra, aangevuld met de vier winnaars van de lagere regionale competities.

Voor de eerste play-off ronde werden de teams gerangschikt naar plaats en aantal punten. Daarna mochten de acht hoogst gerangschikte teams een tegenstander kiezen uit de lager geplaatste teams. Als eerste mocht (uiteraard) het hoogst geplaatste team kiezen en Visby/Roma dat als achtste was gerangschikt, moest het doen met het enige team dat nog niet gekozen was.

De eerste play-off ronde ziet er nu als volgt uit:

7 Piteå 20 Teg
8 Vimmerby 18 Enköping
9 Hudiksvall 16 Köping
10 Troja/Ljungby 17 Hanhals
11 Väsby 22 Forshaga
12 Huddinge 19 Kalmar
13 Kalix 21 Segeltorp
14 Visby/Roma 15 Mariestad

Opvallend is dat drie laag geplaatste teams pas laat werden gekozen. Forshaga, Kalmar en Segeltorp hebben een slecht begin van het seizoen gehad waardoor ze de AllEttan niet hebben gehaald. Maar door hun regionale divisies te winnen hebben ze wel laten zien dat ze zijn gegroeid. Waarschijnlijk zal dat de reden zijn voor de keuzes om hen niet eerder te kiezen. Piteå heeft wel gekozen voor een team uit de onderste vier. Tegs SK Hockey speelt in Umeå en in vergelijking met de andere teams is dat voor Piteå bijna een thuiswedstrijd. Umeå ligt ‘slechts’ 215 kilometer van Piteå. Toch won Piteå de twee vorige wedstrijden maar krap (4-3 OT en 3-4).
Ook de geografische ligging kan dus een rol spelen in de keuze van de tegenstander.

André Lundholm - Visby Roma
André Lundholm van Visby/Roma ‘kiest’ Mariestad als tegenstander in de play-offs

Voor Visby/Roma bleef er, nadat er al zeven teams waren gekozen, alleen Mariestad over. Vooraf gaf Martijn Oosterwijk al aan dat de andere teams Mariestad waarschijnlijk over zouden laten voor VRH.

Visby-Roma - Mariestad
Tussen Visby/Roma en Mariestad gaat het er niet alleen om wie het beste is op het ijs

Het gaat er niet alleen om wie de beste op het ijs is tussen Visby/Roma en Mariestad. In de AllEttan kruisten de twee teams ook al de sticks en beide keren was het een krappe overwinning voor de thuisspelende ploeg. In Mariestad werd het 3-2 en de terugwedstrijd op Gotland ging, na verlenging, met dezelfde cijfers naar Visby/Roma.
De analist tijdens de live-uitzending van de loting voorspelde dat het thuisvoordeel belangrijk gaat worden en dat Oosterwijk en zijn team de serie met 2-1 gaan winnen. Een andere analist (HockeyNews.se) denkt dat Mariestad met 2-1 aan het langste eind gaat trekken.
Voor Visby en Oosterwijk beloven het spannende wedstrijden te worden.

Stand van zaken in de SHL

Afgelopen week deden vier teams erg goede zaken door beide wedstrijden te winnen. Djurgården, Luleå, Växjö en (toch wel verrassend) Örebro wisten zes punten toe te voegen aan hun totaal. Er waren ook vier teams die deze week op ‘nul’ bleven staan. Zo verloren Brynäs, Linköping, Mora en Malmö hun wedstrijden. Alleen voor Malmö had dat gevolgen in de stand. Vorige week stond het nog op een zesde plaats (welke recht geeft op een kwartfinale plaats in de play-offs), nu staat het negende. Op deze plaats zou het in de voorronde van de play-offs uit moeten komen.

Oud speler van Malmö (en Tilburg Trappers), Jens Hemström, was dit weekend in Tilburg voor het 80-jarig jubileum van Tilburg Trappers en heeft nog steeds goede hoop op een plaats bij de eerste zes, zoals hij aangaf in een interview met Face-Off.

Rögle dat twee weken geleden nog buiten de voorrondes van play-offs viel en terug te vinden was op een elfde plaats, heeft zich in de tussentijd opgewerkt naar een achtste plek in het klassement. Koploper Färjestad behield de koppositie door vijf punten bij te schrijven. Zaterdag werd echter ternauwernood gewonnen van hekkensluiter Timrå (1-0 OT), door een goal van Joakim Nygård.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 44 82 139:101 (38)
2 Luleå HF 44 82 119:89 (30)
3 Djurgårdens IF 44 74 126:100 (26)
4 Frölunda HC 44 74 120:112 (8)
5 Växjö Lakers HC 44 71 107:103 (4)
6 HV 71 44 70 112:103 (9)
7 Skellefteå AIK 44 68 117:110 (7)
8 Rögle BK 44 68 111:116 (-5)
9 IF Malmö Redhawks 44 67 110:108 (2)
10 Brynäs IF 44 63 100:113 (-13)
11 Linköping HC 44 62 116:119 (-3)
12 Örebro HK 44 57 113:127 (-14)
13 Mora IK 44 48 101:136 (-35)
14 Timrå IK 44 38 98:152 (-54)
Previous Epische ontknoping: Heerenveen nummer één, Zoetermeer dompelt Amsterdam in rouw
Next Geen uitsupporters bij CAIROX HIJS Hokij vs AHOUD Devils Nijmegen