Heerenveen wint kraker in overtime van Herentals


Face-Off IJshockey BeNe League

Gisteravond boekte UNIS Flyers Heerenveen een belangrijke zege op ERA Renomar HYC. De Belgen kwamen in de slotfase terug tot 3-3, maar de Friezen pakten de zege. Jeroen Veenstra blikt terug op het duel.

Jeugdfonds sport en cultuur

De kraker tussen de Unis Flyers en Herentals stond volledig in het teken van de campagne Jeugdfonds sport en cultuur Friesland. Heerenveen Captain Tony Demelinne is namens het ijshockey al voor het tweede jaar ambassadeur van het jeugdfonds.

Afbeeldingsresultaat voor Jeugdfonds sport en cultuur Friesland

13.000 kinderen

Afgelopen jaar waren er -alleen al in Friesland- maar liefst 13.000 kinderen, die géén sport of iets cultureels konden doen. Reden waarom deze kinderen niet konden meedoen? De ouders van de kinderen moeten het zien te redden met een inkomen onder het minimumloon. Ieder kind verdiend het om te sporten en wanneer ouders het zich niet kunnen veroorloven is dat het begin van een groter maatschappelijk probleem. Kinderen die gepest worden op school omdat de ouders minder te besteden hebben, het kan ervoor zorgen dat kinderen geïsoleerd raken.

Samenwerken

Het jeugdfonds  sport en cultuur wordt door Unis Flyers en Aris Leeuwarden (basketbal) ondersteund. Door deze samenwerking konden er vorig jaar ruim 3000 kinderen toch een sport beoefenen. Ook dit jaar zorgt het jeugdfonds er weer voor dat kinderen iets kunnen doen wat ze leuk vinden.

Tony Demelinne Unis FLeyers Heerenveen ijshockey face-Off
Foto: Robert Bos

ambassadeur

Tony Demelinne is buiten het ijshockey en werk om veel voor het jeugdfonds in de weer. Als ambassadeur is hij bezig met het vinden van bedrijven (lokaal en grotere multinationals) die het probleem begrijpen, en bereid zijn om (financieel) te helpen. Woensdagavond werd zijn wedstrijd-jersey geveild, en de opbrengst komt volledig ten goede van het Jeugdfonds.

eerste van drie finales

Woensdagavond werd eindelijk de topper gespeeld tussen de koplopers Herentals en Heerenveen. Het Thialf stadion was met zo’n 2000 toeschouwers prima gevuld. Om 20:00 viel de puck op het ijs en was de eerste van drie finales (Herentals 2x en Nijmegen) voor Heerenveen was begonnen. Dat er veel op het spel stond voor beide teams was duidelijk, de spanning bij de toeschouwers op de tribune was duidelijk voelbaar.

sterk begin thuisploeg

Beide teams begonnen de wedstrijd voorzichtig, waar beide goalies met speldenprikjes werden getest. In de vierde minuut was het eerste serieuze schot door Brent Janssen, het werd prima gekeerd door goalie Kevin van Looveren. Unis Flyers was scherp en Herentals had enige moeite om uit het eigen vak te komen. Het was duidelijk dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn, verdedigend uitstekend spelend. Het was wachten op een fout van de tegenpartij. Nadat de eerste powerplay voor de Flyers moeiteloos onschadelijk was gemaakt door Herentals, was het tijdens de tweede powerplay mogelijkheid van de thuisploeg wel raak. Na een aantal pogingen om te scoren, wist Ronald Wurm de openingstreffer binnen te schieten. hierna begon Herentals wat meer aan te zetten, buiten enkele kleine kansjes om bleef het 1-0 na twintig minuten.

Lars den Edel Unis Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Herentals beter in de tweede periode

De tweede periode begon goed voor de bezoekers, waar Heerenveen wat slordig was. De Belgen speelden sterk en daar had Heerenveen eerst géén antwoord op. Het resulteerde in meerdere penalty’s, en de Powerplay van Herentals was gevaarlijk. Tijdens de eerste 5-0n-3 stond Heerenveen goed, en wist Herentals niet te scoren. Ook na het killen van de penalty’s wist Heerenveen de puck niet uit het eigen verdedigingsvak te krijgen. Daardoor kwam Herentals in de elfde minuut op gelijke hoogte, na goed doorgaan van Vincent Morgan scoorde Kyle Brothers de verdiende gelijkmaker. Lang kon Herentals hier niet van genieten, nog géén 90 seconden later wist Marco Postma op dat moment tegen de verhouding in de Flyers opnieuw op voorsprong te schieten. In de laatste vijf minuten van de tweede periode werd Heerenveen sterker, maar er werd niet meer gescoord.

Venijn in de staart

In het slotstuk leek Heerenveen het duel naar zich toe te trekken; Aldo van Aalderen reageerde attent door een rebound binnen te werken. Herentals moest nu komen en zette ook aan. Flyers bracht zich in problemen door twee man op de strafbank te plaatsen, maar de Belgen konden niet van de 5-on-3 profiteren. Even later lag de 3-2 toch binnen achter Idzenga; Vincent Morgan zette HYC op een marge van één met ruim drie minuten te gaan. 30 seconden voor tijd viel de gelijkmaker alsnog en opnieuw Vincent Morgan was de beul voor de Friezen.

ERA Renomar HYC
Foto: Robert Bos

extra tijd

Overtime moest beslissing brengen, met een 3-on-3 en vijf minuten op de klok. Beide teams kregen kansen om de overwinning binnen te slepen. Maar met iets minder dan twee minuten nog te spelen, kreeg Herentals een penalty. Na de time-out van Heerenveen werd er met een man meer op het ijs door Todd Ratchford de winnende goal gemaakt. Ondanks wat kleine opstootjes en harde mannelijke duels bleef de wedstrijd fair.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar HYC 21 15 2 3 1 52 +90
2 UNIS Flyers Heerenveen 20 15 2 2 1 50 +96
3 Microz Eaters Geleen 21 15 3 1 2 49 +64
4 Luik Bulldogs 20 13 4 2 1 44 +59
5 AHOUD Devils Nijmegen 19 12 6 1 0 38 +49
6 CAIROX Hijs Hokij 20 12 6 0 2 38 +52
7 Chiefs Leuven 21 7 10 3 1 28 0
8 Amsterdam Tigers 20 7 13 0 0 21 -49
9 Zoetermeer Panters 20 5 11 1 3 20 -22
10 Mechelen Golden Sharks 20 3 17 0 0 9 -99
11 Antwerp Phantoms 20 2 17 0 1 7 -113
12 Trappers Toekomstteam 20 2 17 0 1 7 -127

Previous Tilburg Trappers Oberliga Nord Meister na winst op Preussen Berlijn
Next Tilburg op woensdag 6 maart decor van finale Final Four