Leuven stunt tegen Nijmegen, Den Haag en Luik profiteren


Face-Off IJshockey BeNe League

We naderen het einde van het seizoen en het is dringen geblazen in de strijd om een play-off ticket. Chiefs Leuven stuntte gisteren door Nijmegen te verslaan, Heerenveen riep Tigers een halt toe, Den Haag en Luik boekten ruime zeges en deden goede zaken.

Leuven stunt met zege op Nijmegen (3-1)

Chiefs Leuven is dit seizoen een lastige klant; het versloeg eerder dit seizoen Den Haag in eigen huis en pakte een punt in Nijmegen. AHOUD was gewaarschuwd, maar ging gisteren de bietenbrug op: Chiefs won met 3-1.

Op de eerste powerplay van het duel sloeg Chiefs toe; Rick Wijnen mocht al vroeg in het duel gaan zitten en daar profiteerde de thuisploeg ten volle van. Basim Laeremans verschalkte Mollen voor een 1-0 voorsprong. Nijmegen had moeite om de geconcentreerd spelende Chiefs uit elkaar te spelen en als het wel voor het doel opdook stond het vizier niet op scherp, of was daar goalie Ryan Malinowski.

Chiefs Leuven
Foto: Robert Bos

In het middenstuk veranderde het spelbeeld niet; Chiefs legde een puike partij op de mat en Nijmegen had daar zichtbaar moeite mee. In het tweede deel zat AHOUD een aantal keer op strafbank en daar maakte Leuven gebruik van. Ben Boute, captain van dienst, benutte voor een tweede maal de powerplay om te scoren.

Ook in het slotstuk lukte het Devils maar niet om de taaie ploeg van Gil Paelinck te kraken. Naarmate de tijd verstreek leek alles en iedereen in Leuven in een stunt te gaan geloven. Marcel Kars prikte in de 57e minuut eindelijk raak voor de bezoekers en dat werd het startschot voor een zenuwslopende slotfase. Nijmegen zette nog eens aan, haalde de goalie naar de kant maar Leuven hield stand. Wie anders dan Alec James bracht zijn ploeg in de slotminuut de verlossende derde treffer.

Foto via Chiefs Leuven

Leuven zette door de zege een reuzenstap naar de play-offs en toonde opnieuw aan dit seizoen enorme stappen te hebben gezet. Nijmegen bewees zichzelf door twee nederlagen een slechte dienst. Het thuisvoordeel lijkt nu definitief uit zicht en men moet nog knokken met Den Haag om plaats vijf vast te houden.

Heerenveen beëindigt zegereeks Amsterdam Tigers (1-8)

In Amsterdam kwam er een einde aan de knappe reeks die de Tigers afgelopen periode neerzetten. Na drie zeges op rij werd er, op vrij kansloze wijze, verloren van UNIS Flyers Heerenveen. Heerenveen trad uiteraard aan zonder de geschorste Trevor Hunt.

Amsterdam begon sterk en kon aanvankelijk Heerenveen goed vastzetten. Een powerplay van de bezoekers zorgde echter voor de kentering in het duel, waarin de Flyers lieten zien nog een maatje te groot te zijn. Tony Demelinne was de doelpuntenmaker.

Aan het einde van het gelijk opgaande eerste deel van de wedstrijd, kwam het omslagpunt. De 2-0 van Heerenveen leek te worden gescoord, ware het niet dat er al was afgefloten. Niet voor de eerste keer, en ook niet voor het laatst, timede het arbitrale trio zijn beslissing matig.

Amsterdam Tigers
Foto: OKC Fotografie

Tot ieders verbazing werd de goal even later toch toegekend, na uitgebreid overleg. Aldo van Aalderen mocht tekenen voor goal. Vooral aan Amsterdamse zijde was de ontzetting groot. De spelers lieten weten het niet eens te zijn, maar ook coach Frank Versteeg liet zich niet onbetuigd. Dit deed de scheidsrechters ertoe besluiten de coach van Amsterdam weg te sturen. Niet veel later viel ook de 3 en 4-0 door Marco Postma en Kevin Nijland. Het zou even duren voor Amsterdam weer echt in de wedstrijd kwam.

Heerenveen liep hard uit en Amsterdam keek na de tweede periode tegen een 7-1 achterstand aan. In de derde periode liep het wat beter voor de thuisploeg, al is het ook de vraag of Flyers er nog volle bak voor ging. Calvin Pohlman maakte de enige goal aan Amsterdamse zijde. Opnieuw Demelinne, Ronald Wurm en  Adam Bezak scoorden in de tweede periode voor Flyers.

Een volgend opmerkelijk moment kwam toen Jasper Nordemann op de strafbank terecht kwam. Zoals bekend staat die vlak voor het fanatieke deel van het Tigers-publiek. Één van de ‘supporters’ van Amsterdamse zijde ging, op niet al te sympathieke manier, de discussie aan met de nummer zeven van Flyers.

De 22-jarige Nordemann, zelf afkomstig uit Amsterdam, liet zich direct na het verlopen van zijn straf van zijn beste kant zien. Hij maakte de 8-1 en zwaaide vervolgens naar de toeschouwer die hem even daarvoor zo had toegesproken.

Luik Bulldogs boekt reguliere zege op Mechelen (7-0)

Luik moest een zege boeken om het puntverlies van Nijmegen op vrijdag te verzilveren. Dan moest het zien af te rekenen met Mechelen Golden Sharks, dat alleen nog strijd om het laatste ticket voor het Final Four weekend in België. Na een kwartier was al duidelijk dat er voor Mechelen niet veel te halen viel. Alexandre Bremer, Cheyne Matheson en Frank Neven hadden de netten al laten bollen voor een 3-0 voorsprong.

Luik Bulldogs
Foto: Robert Bos

Mechelen liet daarna aardig ijshockey zien en Luik was niet scherp voor het Sharks doel. Pas in het slotstuk nam Bulldogs verder afstand van Golden Sharks door goals van Matheson (2x), Akim Ramoul en Bryan Henry. Later op de avond verloor Nijmegen voor een tweede maal dit weekend, waardoor Luik nog één zege nodig heeft om het thuisvoordeel in de play-offs veilig te stellen.

Den Haag schuift brutaal Trappers TT opzij (12-4)

Met een lekkere zege tegen Heerenveen van vrijdagavond op zak, moest Den Haag dat een vervolg geven tegen de jongelingen van Tilburg. De bezoekers openden brutaal en gaven de eerste periode prima partij. Floris van Elten zette Trappers op 0-1, waarna Den Haag terugsloeg in een tijdsbestek van vier minuten via Stijn Knoop, Raymond van der Schuit en Viktor Gibbs Sjodin. Na een kwartier spelen bracht Wouter Sars zijn ploeg op 3-2 en dat deed recht aan de verhoudingen.

HIJS Trappers Toekomstteam
Foto: Robert Bos

In het middenstuk gaf Den Haag gas en dat was Trappers te veel. Goalie Van den Hout moest zeven maal de gang naar het net maken. Opvallend: de treffers kwamen van zes verschillende HIJS-spelers: Raymond van der Schuit, Stace van Bentem (2x), de jonge Jelle KronenburgJurryt Smid, Stijn Knoop en Alan van Bentem maakten de tien treffers aan het einde van de tweede periode vol. Tussendoor had ‘Hagenees in Tilburgse dienst’ Dylano Bijsterbosch de stand op 8-3 gebracht.

In het slotstuk nam Den Haag iets gas terug; dat gaf Bijsterbosch de mogelijkheid zijn tweede treffer te maken. Mike Verschuren en Alan van Bentem tilden de stand naar 12-4, waarmee HIJS de volle zes punten pakte dit weekend. Het heeft inmiddels Nijmegen in het vizier, waarmee het laatste duel van het seizoen, thuis tegen Nijmegen, wel eens de beslissing kan brengen wie plaats vijf bemachtigt.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar HYC 19 15 2 2 0 49 +90
2 UNIS Flyers Heerenveen 19 15 2 1 1 48 +95
3 Microz Eaters Geleen 20 14 3 1 2 46 +53
4 Luik Bulldogs 20 13 4 2 1 44 +59
5 AHOUD Devils Nijmegen 19 12 6 1 0 38 +49
6 CAIROX Hijs Hokij 20 12 6 0 2 38 +52
7 Chiefs Leuven 20 7 10 2 1 26 -1
8 Amsterdam Tigers 20 7 13 0 0 21 -49
9 Zoetermeer Panters 19 5 11 1 2 19 -21
10 Mechelen Golden Sharks 20 3 17 0 0 9 -99
11 Antwerp Phantoms 19 2 16 0 1 7 -102
12 Trappers Toekomstteam 19 2 17 0 0 6 -126
Previous Blues lijken in playoffs-vorm, haarscheurtjes in het Jets bolwerk
Next Krefeld pak strohalm, 63 goals in acht wedstrijden