Top-4 verdediger voor Toronto, 1000e wedstrijd voor …


Face-Off IJshockey NHL

Het Jake Muzzin Effect in Toronto?

Een rustige eerste week na de all-star dagen, dus is dit een update van twee weken. Trades, contract nieuws, mijlpalen en triest nieuws is er te melden. Jeroen de Groot praat je weer helemaal bij over afgelopen twee weken.

De week na het All-Star weekend gebeurde er weer genoeg in de Atlantic Division. Toronto haalde verdediger Jake Muzzin bij LA vandaan, 2017 first round pick Auston Matthews tekende een vijf jarig contract. Ottawa schijnt een take- it or Leave aanbieding aan Matt Duchene te hebben gegeven. Een Boston aanvaller speelde zijn 1000e wedstrijd in de NHL, en goalie Tuukka Rask bereikte ook een mijlpaal. Dinsdag kreeg men in Montreal triest nieuws, waar een voormalig speler en Assistent General Manager overleden is.

Vooraf aan het seizoen werd al duidelijk dat de Maple Leafs behoefte hebben aan een top-4 verdediger. Na de dramatische reeks in januari , werd er vlak na het All-Star weekend een top verdediger aangetrokken in een trade: Jake Muzzin werd geruild voor twee talenten en een first round draftpick in de 2019 draft.

Boston Bruins aanvaller Patrice Bergeron speelde afgelopen dinsdag zijn 1000e wedstrijd tegen de New York Islanders, met twee doelpunten werd hij tevens de grote man.

Dinsdag werd ook bekend dat Maple Leafs aanvaller Auston Matthews een nieuw contract heeft getekend, de Arizona native speelt de komende vijf seizoenen wederom in het blauw/wit.

Voormalig assistent General Manager en oud speler van de Montreal Canadiens André Boudrias, is woensdag op 75 jarige leeftijd overleden. Boudrias was 12 jaar de assistent onder General Manager Serge Savard, in die periode won Montreal tweemaal(1986 en 1993) de Stanley Cup. Hierna won hij als scout van de New Jersey Devils nog driemaal de Stanley Cup (1995,2000 en 2003).

 

Power Ranking  Atlantic Division

  1. Tampa Bay Lightning (82 punten, 39-11-4, L10: 5-3-2 OT2)

Vrijdagavond werd er nipt met 1-0 gewonnen van de Islanders, waarna er door Tampa zaterdag tegen de NY Rangers bijna een 3-0 voorsprong werd weggegeven.

Het lijkt allemaal even wat lastiger te gaan voor de koploper, dinsdagavond werd er na shoot-outs verloren van de Vegas Golden Knights. Donderdagavond werd er verloren van de St.Louis Blues, in een avond waarin beide goalies onpasseerbaar waren. Met nog 59 seconden op de teller wist Brayden Schenn Tampa Goalie Andrei Vasilevski te passeren. Ondanks de twee nederlagen blijft de Lightning ongenaakbaar in de Atlantic Division.

  1. Toronto Maple Leafs (69 punten, 33-17-3, L10: 5-4-1,W3 )

Na meer dan een week geen wedstrijd gespeeld te hebben, namen de Leafs het vrijdag op tegen Detroit, er werd na verlenging verloren. Zaterdagavond werden de twee punten wel gepakt tegen de Pittsburgh Penguins (3-2). Maandagavond werd er met gemak gewonnen van de Anaheim Ducks, het werd 6-1 mede door de eerste goal van Jake Muzzin. Woensdagavond stond in het teken van een legendarische commentator, Bob Cole (85 jaar), die zijn laatste thuiswedstrijd van de Leafs (5-4 winst) van commentaar voorzag.

  1. Montreal Canadiens (68punten, 31-18-6, L10: 8-1-1,W3 )

zaterdag namen de Canadiens het op tegen de New Jersey Devils, en tweemaal werd er de voorsprong gepakt. Toch pakten de Devils onder aanvoering van Nico Hischier (2 doelpunten) in Overtime de volle winst. Zondag ontving Montreal de Edmonton Oilers, wederom was er een verlenging nodig om de wedstrijd te beslissen. Jonathan Drouin schoot in OT de winnende treffer achter Edmonton goalie Mikko Koskinen. Dinsdag werd er tegen de zwaar tegenvallende Anaheim Ducks gemakkelijk gewonnen. Brendan Gallagher wist tweemaal het net te vinden, en Jonathan Drouin was goed voor drie assists. Na het slechte nieuws over André Boudrias woensdag, stond er een pittig duel op het programma voor Montreal. In het eigen Bell Centre kwam Winnipeg op bezoek. Na een vroege tegentreffer, trapte Montreal het gas in, en liep uit naar een 5-1 voorsprong. Wederom was het Jonathan Drouin die het voortouw nam, en met twee doelpunten en twee assists had hij een grote bijdrage aan de ruime overwinning. Het werd uiteindelijk 5-2 voor de “Red hot” Canadiens.

  1. Boston Bruins (66 punten, 29-17-8, L10: 4-2-4, OT1 )

Zondag werd er met 1-0 gewonnen van de titelhouder Washington, de overwinning betekende overwinning nummer 253 voor goalie Tuukka Rask, die nu de meeste overwinningen voor de Boston Bruins in de historie van de club heeft. Dinsdag werd er gespeeld tegen de koploper in de Metro Division: de New York Islanders. Het was wedstrijd nummer 1000 in de NHL voor aanvaller Patrice Bergeron, die met twee doelpunten ook nog eens zijn team naar de overwinning schoot (3-1). Woensdagavond werd er na een shoot-out verloren van laagvliegers New York Rangers. Tijdens de wedstrijd namen de Bruins in de tweede periode een 3-1 voorsprong, maar wisten de voorsprong in de derde periode niet vast te houden.

  1. Buffalo Sabres (59 punten, 26-20-7, L10: 3-6-1,OT1 )

Dat Buffalo bijna twee weken geen wedstrijd gespeeld had, werd vrijdag 1 februari duidelijk. In het eigen Keybank Center werd er kansloos met 7-3 verloren van de Chicago Blackhawks. Dinsdag stond er wederom een lastige wedstrijd op het programma, in eigenhuis ontving Buffalo de Minnesota Wild. Grote man werd Sam Reinhart die in de shoot-out uiteindelijk de winnende treffer maakte, nadat hij in de wedstrijd al goed was voor een doelpunt en een assist. Donderdagavond leek Buffalo al in reguliere speeltijd het onderspit te moeten delven tegen Carolina, maar in de laatste vijf minuten scoorden Marco Scandella en Jeff Skinner (laatste minuut) nog voor Buffalo. In OT trokken de Sabres uiteindelijk aan het kortste eind, het werd het 6-5 voor de Hurricanes.

6. Detroit Red Wings(49 punten, 21-26-7, L10: 5-5-0,L1 )

Vrijdagavond ontving Detroit de dwalende Toronto Maple Leafs, en het werd een prima wedstrijd voor de mannen van coach Jeff Blashil. Lange tijd leek de wedstrijd in reguliere speeltijd beslist te worden voor de Red Wings, tot twee minuten voor tijd Patrick Marleau de gelijkmaker binnenschoot voor de Maple Leafs. In OT werd verdediger Danny deKeyser matchwinner voor de Red Wings.

Zaterdagavond werd deKeyser wederom matchwinner in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Ottawa.

 

  1. Florida Panthers (52 punten, 22-22-8, L10: 5-5-0,W1)

In eigen huis ontving Florida vrijdag titelkandidaat Nashville Predators. Ondanks de voorsprong door Jonathan Huberdeau in de tweede periode, liep Nashville over de Panthers heen in de derde periode en werd het 1-4 voor de Preds.

Zaterdag begon de wedstrijd tegen de Vegas Golden Knights prima, en prikte Aleksander Barkov al na twaalf seconden de 1-0 binnen. In de derde periode wisten Mike Hoffman en Frank Vatrano ook te scoren. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor Florida. Dinsdagavond werd er opnieuw verloren, ditmaal was St.Louis Blues met 3-2 te sterk. Mike Matheson scoorde de winnende goal donderdagavond in OT tegen de Pittsburgh Penguins. Florida won met 3-2 en  Aleksander Barkov haalde zijn 300e punt in zijn carrière.

 

  1. Ottawa Senators (45 punten, 20-29-5, L10: 4-6-0,W1)

Vrijdagavond gingen de Senators op bezoek in Pittsburgh, en stond Ottawa halverwege de tweede periode tegen een 0-3 achterstand aan te kijken. Met nog vijf minuten op de klok wist Bobby Ryan de Senators op de scorebord te brengen. In de derde periode werd het nog even spannend nadat Mikkel Boedker en Matt Duchene wisten te scoren en ze terugkwamen tot 3-4. Met een kleine drie minuten te gaan, maakte Jake Guentzel aan alle hoop een einde, het werd 5-3 voor de Pinguins. Ondanks een spervuur aan schoten op Detroit goalie Jonathan Bernier, werd er zaterdag niet gescoord tegen de Red Wings. De wedstrijd werd met 2-0 verloren. Woensdagavond kwamen de Senators heel knap terug in de wedstrijd nadat Toronto in de tweede periode een 4-2 voorsprong had genomen. Onder leiding van Thomas Chabot en Magnus Paajarvi werd het binnen vier minuten in de derde periode 4-4. Toch stond Ottawa aan het eind van de wedstrijd met wederom lege handen. Het werd 5-4 voor Toronto. Donderdag nam Ottawa het op tegen de Anaheim Ducks, en eindelijk werd er weer gewonnen, het werd 4-0 tegen het team van Daniel Sprong.

Het wordt een eentonig verhaal (ondanks de overwinning op Anaheim) voor Ottawa, de ene na de andere wedstrijd wordt momenteel verloren. Het is voor de supporters te hopen dat GM Pierre Dorion voor de tradedeadline genoeg draftpicks weet te bemachtigen.

Three stars of the week

  1. Danny DeKeyser

De ervaren verdediger werd in twee avonden tweemaal de matchwinner voor de in prima vorm verkerende Detroit Red Wings. Waarschijnlijk gaan de Red Wings wederom de play-offs missen, en reken maar dat DeKeyser hoog op de verlanglijst staat van de teams die wel in de play-offs van de Stanley Cup gaan spelen.

  1. Tuukka Rask

Rask speelde afgelopen week twee wedstrijden, waarin hij 53 schoten op zich afgevuurd zag worden. Slechts éénmaal werd er gescoord, en mede daarom verdiend Rask een plekje bij de three stars van deze week.

  1. Andreas Johnsson

De rappe vleugelspeler van de Toronto Maple Leafs heeft er een prima week op zitten. In de vier wedstrijden die hij met de Leafs speelde, wist hij driemaal te scoren en was hij goed voor 2 assists.

Previous Razendspannende slotfase in de BeNe League om play-off ranking!
Next Trappers toont veerkracht en wint van EXA Icefighters Leipzig