Razendspannende slotfase in de BeNe League om play-off ranking!


BeNe League
Foto: Kurt Tops

De laatste drie weken van het reguliere BeNe League seizoen gaan vanaf vanavond in. Één conclusie is duidelijk: het worden ongekend spannende weken, waarin nog een hele hoop kan gebeuren op de ranglijst. Geleen, Herentals, Heerenveen, Luik en Nijmegen zijn inmiddels zeker van een play-off ticket. Gelopen koers is het pas op 26 februari, als het laatste duel van de competitie wordt gespeeld. Ed Versteeve blikt vooruit op de ontknoping van de competitie, waarbij de voorspelling is dat menig nagelriem het niet zal overleven qua spanning.

Scheve BeNe League Ranglijst

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 Microz Eaters Geleen 19 14 3 1 1 45 +54
2 ERA Renomar HYC 16 13 1 2 0 43 +83
3 UNIS Flyers Heerenveen 15 12 1 1 1 39 +59
4 Luik Bulldogs 18 12 4 1 1 39 +51
5 AHOUD Devils Nijmegen 15 10 4 1 0 32 +43
6 CAIROX Hijs Hokij 16 9 5 0 2 29 +45
7 Chiefs Leuven 17 5 6 2 1 20 -4
8 Zoetermeer Panters 17 4 10 1 2 16 -24
9 Amsterdam Tigers 17 5 12 0 0 15 -45
10 Mechelen Golden Sharks 17 3 14 0 0 9 -82
11 Antwerp Phantoms 17 2 14 0 1 7 -82
12 Trappers Toekomstteam 16 2 14 0 0 6 -98

Kijkend naar de ranglijst zoals hij is, voordat we het speelweekend ingaan, zien we dat hij ‘scheef’ is. Zo speelde Geleen al negentien duels, terwijl Heerenveen en Nijmegen er vijftien op de teller hebben staan. Op dit moment is de strijd om de play-offs in grofweg drie ‘groepen’ te verdelen. De strijd om plaats één en twee, spanning om de plaatsen drie tot en met zes en daarachter is het dringen geblazen om plek zeven en acht. We nemen de ranking door, op basis van het aantal verliespunten tot nu toe. Welke negen ploegen maken nog (de grootste) kans op het post-season?

ERA Renomar HYC | 16-43 | 5 verliespunten

ERA Renomar HYC Herentals
Foto: Kurt Tops

Thuis: Cairox HIJS Hokij, Zoetermeer Panters, UNIS Flyers Heerenveen
Uit: Amsterdam Tigers, AHOUD Devils Nijmegen, UNIS Flyers Heerenveen

De kersverse bekerwinnaar van België is de ploeg met de minste verliespunten in de BeNe League. Het verloor van Luik Bulldogs en won twee maal na over-time. In het eigen Kempens Netepark is de ploeg van Jeffrey van Iersel onverslaanbaar; zowel in de Beker als in de BeNe League heeft Herentals een 100% score dit seizoen. Makkelijk is het resterende programma niet voor de Belgen. HYC treft Unis Flyers Heerenveen nog twee maal, daarnaast regerend kampioen Cairox Hijs Hokij en vervolgens Nederlands Bekerwinnaar, Ahoud Devils Nijmegen. Dat zijn ploegen die zelf ook nog alles om voor te spelen hebben. Ik schat de kansen van de Belgen net iets hoger in dan die van Heerenveen om plek één te grijpen.

UNIS Flyers Heerenveen | 15-39 | 6 verliespunten

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Thuis: Trappers Toekomstteam, CAIROX HIJS Hokij, ERA Renomar HYC, AHOUD Devils Nijmegen
Uit: Antwerp Phantoms, Amsterdam Tigers, ERA Renomar HYC

Welkom thuis! Dat zal vooral het credo zijn van UNIS Flyers Heerenveen. Na het debacle met Thialf, kan er vanaf vanavond weer in de eigen hal gespeeld worden. Nog zeven duels komen er op het menu voor de Friezen. Zij zullen met Herentals uit moeten gaan maken wie de eerste plaats zal pakken en het thuisvoordeel in de gehele play-offs heeft. Cruciale vraag in het geheel is; kunnen de mannen vol gas geven in die laatste fase? In de periode van de verplaatsing naar de Elfstedenhal van Leeuwarden tot de terugkeer vanavond in Thialf verloor de ploeg in BeNe League verband één maal in Geleen. Het werd daarnaast door Nijmegen uitgeschakeld in de Beker. Het totale ‘Leeuwarden effect’ lijkt dus wel mee te vallen. Twee maal ERA Renomar Herentals, CAIROX HIJS Hokij en AHOUD Devils doemen op als tegenstanders in de slotfase, waarbij de duels tegen de Belgen het verschil tussen plaats één en twee gaan maken.

Microz Eaters Geleen | 19-45 | 12 verliespunten

Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

Thuis: Antwerp Phantoms, Zoetermeer Panters
Uit:
Luik Bulldogs

De ploeg die het dichtst bij de finish is, is Microz Eaters Geleen. De Limburgers moeten dit weekend winnen bij Luik Bulldogs om op die manier de grootste kanshebber te zijn op (op zijn minst) plek drie. Mochten Herentals en Heerenveen dan punten gaan verspelen ligt er nog een hogere klassering in het verschiet, maar de kans daarop lijkt niet heel groot. De strijd om plek drie barst pas écht los op het moment dat Geleen geen punten pakt in Luik. Ondenkbaar is dat resultaat niet in de ‘derby’. Eaters en Bulldogs maken er altijd een spektakel van, waarbij de Belgen het merendeel van de winstpartijen opeisen. Dat was dit seizoen overigens wel anders; toen pakte Geleen met 8-2 de zege. Bij een nederlaag van Geleen, kruipen Nijmegen, Luik en Den Haag flink dichterbij. Van de ploegen die op plek 3 tot 6 staan, heeft Geleen het relatief makkelijkste programma. En een marge van +6 op doelsaldo ten opzichte van Luik in het onderlinge resultaat. Veel marge om iets te laten liggen is er in ieder geval niet.

AHOUD Devils Nijmegen | 15-32 | 13 verliespunten

AHOUD Devils Nijmegen beker
Foto: Robert Bos

Thuis: Mechelen Golden Sharks, ERA Renomar HYC, Trappers Toekomstteam
Uit: Zoetermeer Panters, Chiefs Leuven, UNIS Flyers Heerenveen, CAIROX HIJS Hokij

De beker is binnen voor Nijmegen. Dan is het nu zaak om de ambities kracht bij te zetten in de BeNe League. Feitelijk gezien mag het dan niet heel veel punten meer verliezen om het thuisvoordeel (plek vier of hoger) te laten vallen. Zeven duels prijken er nog op de rol van Devils, met Herentals, Heerenveen, Den Haag en een listige uitpot tegen Leuven nog op de rol. Wil het Geleen voorbij op de ranking, dan mag het niet meer dan één van de laatste duels verliezen. Plus… AHOUD weet dat Luik en Den Haag op de loer liggen. Het laatste duel tegen HIJS (in Den Haag) zou wel eens een hele belangrijke kunnen worden.

Luik Bulldogs | 18-39 | 15 verliespunten

Luik Bulldogs
Foto: Robert Bos

Thuis: Microz Eaters Geleen, Mechelen Golden Sharks, Trappers Toekomstteam
Uit: Chiefs Leuven

De Bulldogs zien we op plek vijf qua verliespunten. Om de druk maximaal op te voeren op Geleen en Nijmegen, dient het alle vier de duels te winnen. Dat is voor de ploeg van Paul Vincent -op papier- geen onmogelijke opgave. Van de laatste vier duels van het reguliere seizoen mag het er drie in het eigen stadion afwerken. Daar zit dan ook de topper bij tegen Geleen dit weekend. Maar net als Nijmegen krijgen de Luikenaars te maken met een listige uitbeurt in Leuven. Wil het Geleen voorbij op de ranking, dan zal het niet alleen moeten winnen, maar dat ook nog eens moeten doen met meer dan zes goals verschil.

CAIROX HIJS Hokij | 16-29 | 19 verliespunten

CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Thuis: Chiefs Leuven, Trappers Toekomstteam, AHOUD Devils Nijmegen
Uit: ERA Renomar HYC, UNIS Flyers Heerenveen, Mechelen Golden Sharks

De regerend BeNe League kampioen staat op dit moment op een zesde plaats. Chris Eimers zei het voor de Bekerfinale al: ‘We staan in de kwartfinale, maar nog niet aan de goede kant. Dus we gaan een lastige kwartfinale krijgen, dat weten we.” HIJS zal nog minimaal zes punten in moeten lopen om het thuisvoordeel op te gaan halen, maar heeft in de Beker laten zien dat ‘uit’ geen belemmering hoeft te zijn. De top is breder geworden en dus is het dringen geblazen. Den Haag krijgt nog twee zware uitduels voor de kiezen: tegen Herentals en Heerenveen. En ontvangt op de slotdag Nijmegen in de eigen Uithof. Kan HIJS het thuisvoordeel nog gaan claimen? Ze zullen er alles aan doen. En zo niet? Dan zal elke tegenstander op zijn zachtst gezegd niet ‘content zijn’ als Den Haag de tegenstander is in de play-offs.

Chiefs Leuven | 17-20 | 31 verliespunten

Chiefs Leuven
Foto: Robert Bos

Thuis: Antwerp Phantoms, AHOUD Devils Nijmegen, Luik Bulldogs
Uit: CAIROX HIJS Hokij, Trappers Toekomstteam

De wellicht grootste verrassing van het seizoen is Chiefs Leuven. De ploeg van Gil Paelinck staat keurig zevende en heeft een gaatje naar Zoetermeer en Amsterdam te pakken. Het moet in de laatste vijf duels nog minimaal zes punten pakken om een play-off plek veilig te stellen. Dat het team uit Leuven een lastige klant is, blijkt wel aan de uitslagen van dit seizoen. Het heeft nog geen enkel duel met dubbele cijfers verloren en het doelsaldo -4 zegt dat Leuven het de grote ploegen ook lastig maakt. Het versloeg regerend kampioen Den Haag na shootouts en pakte brutaal een punt mee uit Nijmegen. Leuven op zeven is prima te noemen en een play-off serie tegen Heerenveen of Herentals ligt in het verschiet.

Zoetermeer Panters 17-16 | 35 verliespunten

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Thuis: AHOUD Devils Nijmegen, Amsterdam Tigers
Uit: Trappers Toekomstteam, ERA Renomar HYC, Microz Eaters Geleen

Wie wordt nummer acht? Zoetermeer of Amsterdam? Panters heeft op dit moment de achtste plek in handen, maar bewees zich vorig speelweekend een heel slechte dienst door te verliezen van Trappers én Amsterdam. In plaats van uit te lopen op Tigers, is de marge nu slechts één punt. Zoetermeer heeft een team dat -zeker in thuisduels- een puike pot ijshockey speelt, maar zich vergeet te belonen. Voorin heeft het met het vertrek van Skop en Staps offensieve kracht ingeleverd. Zoetermeer heeft twee reële kansen op drie punten: Trappers en Amsterdam. Tegen Nijmegen, Herentals en Geleen zal Panters normaliter geen punten pakken. En dus staat het duel op 22 februari dik omcirkeld: “do or die” tegen Amsterdam Tigers. Daar valt de beslissing!

Amsterdam Tigers 17-15 | 36 verliespunten

Amsterdam Tigers
Foto: Robert Bos

Thuis: ERA Renomar HYC, UNIS Flyers Heerenveen, Antwerp Phantoms
Uit: Mechelen Golden Sharks, Zoetermeer Panters

Twee weken geleden hing Tigers aan een strohalm voor de play-offs. Voorafgaand aan dit speelweekend is de strohalm een liaan geworden. Tigers versloeg Panters in een rechtstreeks ‘must win’ duel en bevindt zich één punt onder plaats acht. Het heeft een vergelijkbaar programma als Zoetermeer. Heerenveen en Herentals en Geleen zullen normaliter geen ploegen zijn die verslagen worden, maar tegen Mechelen, Antwerp en Zoetermeer moet het dan gebeuren. Waarbij de grootste kans dus op 22 februari tegen Panters gepakt dient te worden. Zien we John Versteeg, die aan zijn laatste wedstrijden op het hoogste niveau bezig is, terug in de play-offs? Dan weet Amsterdam wat het moet doen: (minimaal) zes punten pakken!

Previous Opzet Final Four Weekend gewijzigd
Next Top-4 verdediger voor Toronto, 1000e wedstrijd voor ...