SPECIAL: Toledo Walleye, shirts, shirts en nog meer shirts


Toledo Walleye logo
Toledo Walleye logo

Alle teams hebben een thuis- en een uittenue. Veel teams hebben ook nog een derde shirt en soms zelfs een vierde om iets extra’s te vieren of om geld in te zamelen voor een bepaald goed doel. Voor verzamelaars zijn dit mooie objecten om toe te voegen aan hun verzameling. Mocht je verzamelaar zijn van speciale shirts, dan zit je goed bij Toledo Walleye. Een team dat uitkomt in de ECHL en geaffilieerd is met Detroit Red Wings en Grand Rapid Griffins (AHL). Barend Hoogteijling dook in de stapel met shirts.

Toledo Walleye maakt er kennelijk een sport van om in ‘special jerseys’ te spelen. De teamkleuren zijn lichtblauw, donkerblauw, goud en wit. En daar wordt driftig mee gecombineerd, maar niet alleen met die kleuren, want er zijn nog veel meer mooie kleuren moeten ze gedacht hebben. Het logo van het team uit Toledo, Ohio is een walleye, een breedbekbaars. Ook dit logo is iets om mee te variëren. En dan zijn er ook de speciale avonden die in het leven zijn geroepen, waar soms wel hele speciale shirts uit voortkomen.

De ‘regulars’

Zoals aangeven zijn de teamkleuren lichtblauw, donkerblauw, goud en wit en is het logo een walleye. Het normale tenue met als derde shirt het zwarte, ziet er dan zo uit.

Toledo Walleye - Regular
Toledo Walleye – Regular Jerseys

Toledo Walleye is niet het eerste ijshockey team uit Toledo. Om Toledo Goaldiggers te eren, dat van 1974 tot en met 1986 in de IHL speelde werd op 23 en 24 januari 2018 in deze shirts gespeeld.

Toledo Walleye - Goaldiggers heritage
Toledo Walleye – Goaldiggers Tribute

Als je, net zoals in bijvoorbeeld de NHL, een buitenwedstrijd speelt, moet dat uiteraard in speciale tenues. Daarin verschilt Toledo Walleye niet van andere teams. Als je in één seizoen twee buitenwedstrijden speelt, dan zorg je voor twee tenues. Het witte tenue werd aangetrokken op 27 december 2014, het blauwe op 3 januari 2015.

Toledo Walleye - Winsterfest
Toledo Walleye – Winsterfest Jerseys

Het groene? Dat was voor de oud spelers die een wedstrijdje speelden tegen oud spelers van Fort Wayne Komets. Maar tegen Kalamzoo Wings speelde ook het ECHL team in deze shirts.

In Toledo wordt niet alleen geijshockeyd. Er wordt, onder andere, ook gehonkbald. De Mud Hens zijn hier actief in de International League, een Minor League Basebal organisatie. Net zoals de ijshockeyende broer zijn ze geaffilieerd met een team uit Detroit; de Tigers. De banden tussen deze twee teams uit Toledo zijn zo goed dat ze in ‘elkaars tenue’ wedstrijden hebben gespeeld. In april 2016 speelde Toledo Walleye als honkballers hun wedstrijd.

Toledo Walleye - Mud Hens
Toledo Walleye – Mud Hens Jersey

Toledo Mud Hens zijn zelf ook niet vies om buiten hun eigen tenue, speciaal ontworpen kledij te dragen. Zo zijn ze te zien geweest in onder andere Beatles (Sgt. Pepper), Boba Fett, Harry Potter, Ghostbusters, Christmas in July, Chewbacca, en Zelda georiënteerde honkbal uniformen. Toledo staat ook bekend om haar glasindustrie en glaskunst en word daarom ook wel Glass City genoemd. Reden genoeg voor de Walleye organisatie om nieuwe shirts te laten ontwerpen.

Toledo Walleye - Gold + Glass City
Toledo Walleye – Regular jersey 2018/19 en Glass City jersey

Op 23 december 2016 werd er eer betoond aan de bijnaam van de stad. De gele (gouden) shirts worden overigens dit seizoen, naast de lichtblauwe, veelvuldig gebruikt tijdens thuiswedstrijden. Op de linkerschouder is het logo van Detroit Red Wings te zien.

All Star weekend

Als je het All Star weekend van de ECHL organiseert (18-21 januari 2019), komen daar natuurlijk ook weer speciale shirts aan te pas. Zeker als het toernooitje zo is opgezet dat er vier teams zijn, waarvan twee met spelers van Toledo Walleye en de andere twee teams met spelers uit East en West. De spelers van Walleye werden verdeeld in Hooks (geel) en Finns (wit). De vishaken en vin zijn beiden een logo dat ook op de shirts heeft gestaan en op sommige shirts ook als schouder-patch is gebruikt. East speelde in rood en West trad in de felblauwe shirts aan. Toledo Walleye trad in de eerste wedstrijd, na het All Star weekend, aan in de donkerblauwe shirts met het All Star logo op de borst.

Toledo Walleye -All Star weekend
Toledo Walleye -All Star weekend 2019

De vishaak van het All Star weekend, is een logo dat in meerdere seizoenen op een Walleye shirt terugkomt.

Toledo Walleye - Hooks
Toledo Walleye – vishaken op het shirt

Pink in the Rink

Dit zijn allemaal nog geen vreemde of uitzinnige shirts en dat zijn deze shirts ook zeker niet. Ieder jaar wordt er overal in roze shirts gespeeld om, onder andere via het veilen van de shirts, geld op te halen voor de strijd tegen borstkanker, de zogenaamde ‘Pink in the Rink’.

Toledo Walleye - Pink in the rink
Toledo Walleye – Pink in the Rink

Ugly Sweaters en zombies

Het rond Kerstmis spelen in Ugly Sweaters wordt vaker gedaan door heel veel teams, maar begint toch al meer speciaal te worden. In december 2013 werden deze Ugly Sweater shirts aangetrokken.

Toledo Walleye - Ugly Sweater
Toledo Walleye – Ugly Sweater

Voorafgaand aan de Zombie-night in maart 2016 werd de spanning opgebouwd. Er zou een virus rondwaren in het team. Toch kon er (uiteraard) gespeeld worden en men begon de eerste periode in, als sneeuw zo witte shirts. In de eerste dweilpauze moet er iets met het team gebeurd zijn, want in de tweede periode zaten er vlekken op de shirts; bloedvlekken. In de derde periode waren de shirts nog meer met modder en bloed bevlekt. Men had uitgepakt in Toledo. Drie verschillende shirts voor één wedstrijd.

Toledo Walleye - Zombie night
Toledo Walleye – Zombie Night 2016

De volgende Zombie Night in november 2018 pakten ze iets minder uit in Toledo. Uiteraard was er een special jersey. Eéntje en daar bleef het deze keer bij.

Toledo Walleye - Zombie 2
Toledo Walleye – Zombie Night 2018

Star Wars

Niet alleen zombies zijn populair. Ook Star Wars is dat en op 2 november 2013 trad men als X-Wing piloten ten strijden tegen Kalamazoo Wings dat in Darth Vader geïnspireerde shirts aantrad.

Toledo Walleye - Star Wars X Wing 2
Toledo Walleye – X-Wing Pilot (Star Wars) Jersey

Star Wars bleek een bron van inspiratie want een paar seizoenen later verscheen Toledo Walleye als Chewbacca op het ijs

Toledo Walleye - Chewbacca
Toledo Walleye – Chewbacca (Star Wars) Jersey

Een man, een pak; Don Cherry

Wie ook als inspiratie diende was Don Cherry, de voormalig NHL speler en coach en huidig commentator die bekend staat om zijn flamboyante pakken. Op 23 januari 2016 ging het hele team het ijs op als Don Cherry. Het shirt kreeg overigens zijn goedkeuring van Cherry.

Toledo Walleye - Don Cherry
Toledo Walleye – Don Cherry Jersey

Superhelden

Of deze Batman tenues de goedkeuring van Bruce Wayne hebben gekregen is niet bekend. De goalie voelde zich op 22 november 2014 in ieder geval een Super Hero. De tegenstander (Evansville IceMen) moesten als The Joker het ijs op.

Toledo Walleye - Batman
Toledo Walleye – Batman + The Joker Jerseys

Andere superhelden passeerden ook de revue in Toledo’s Huntington Center. Iron Man kwam, in november 2017 zelfs in hoogsteigen persoon naar de wedstrijd toen Wheeling Nailers (als captain America) streden.

Toledo Walleye - Iron Man
Toledo Walleye – Iron Man

Ook de recentere Black Panther film en de hitserie Game of Thrones zorgden voor, in dit geval, donkere special jerseys.

Toledo Walleye - Black
Toledo Walleye – Game of Thrones + Black Panther Jerseys

Van Super Mario via Harry Potter naar Rocky Balboa

Kleuriger ging het erin november 2015 aan toe op 8-bit Night. Toledo trad aan als Super Mario en For Wayne Komets werd als Bowser aangekleed.

Toledo Walleye - 8-bit
Toledo Walleye – 8-bit Night met Super Mario en Bowser

Ook Harry Potter kwam voorbij in Toledo. Tweemaal werd er een Harry Potter Night georganiseerd met bijpassende shirts.

Toledo Walleye - Harry Potter
Toledo Walleye – Harry Potter theme jerseys

Zonder een oordeel te vellen: Ja, in deze tenues hebben de spelers zich ook moeten inspannen op het ijs. Alle Walleye spelers werden in een Rocky (Balboa) tenue het ijs opgestuurd.

Toledo Walleye - Rocky
Toledo Walleye – Rocky Jersey

Nog meer special jerseys

En dan mogen St. Patricks Day, de Boy Scouts, twee andere oude teams uit Toledo (Blades en Storm) en Boxing Day (Holy Toledo) natuurlijk niet worden vergeten. En dat deden ze dan ook niet.

Toledo Walleye - Diversen
Diverse andere Toledo Walleye jerseys – Boy Scouts, Toledo Blades, St. Patricks Day, Toledo Storm, Holy Toledo

Niet alleen Toledo Walleye

Overigens zijn ook andere ECHL en AHL teams behoorlijk actief als het gaat om special jerseys. In de zoektocht naar Walleye shirts kom je ook shirts tegen van onder andere Greenville Swamp Rabbits, Cincinnati Cyclones, Kalamazoo Wings en Utah Grizzlies in de ECHL en Rockford IceHogs in de AHL.

Previous Uitstekend spelend Tilburg Trappers wint van Moskitos Essen
Next Jurryt Smid verruilt CAIROX HIJS Hokij voor AHOUD Devils Nijmegen