Nijmegen pakt beker van Den Haag na krankzinnige slotfase


AHOUD Devils Nijmegen beker
Foto: Paul Nicolaassen

AHOUD Devils Nijmegen is de bekerkampioen van dit seizoen. Gisteravond leek CAIROX HIJS Hokij op weg om de titel de prolongeren, maar Devils sloeg tien seconden voor tijd én in overtime toe. Ed Versteeve blikt terug.

STERKE OPENING

Den Haag opende sterk in de ramvolle Uithof en zette Nijmegen vast in het eigen vak. Na drie minuten moest goalie Deniz Mollen voor de eerste keer optreden. Niet viel later had Jeffrey Melissant de openingstreffer op de stick, toen Hrelja de puck via de boarding langs zich zag glijden. Melissant treuzelde, waardoor Hrelja kon herstellen. In het restant van de periode was het HIJS dat de klok sloeg. Nadat Raymond van der Schuit en Donny van Musscher twee levensgrote kansen misten, opnieuw stond Mollen in de weg, was het in de achtste minuut wel raak. Een prachtige pass van Jurryt Smid werd binnengeschoten door Mike Verschuren. De 1-0 voorsprong was terecht.

AHOUD Devils Nijmegen beker
Foto: Paul Nicolaassen

Het spelbeeld veranderde niet; Den Haag bleef druk uitoefenen op de defensie van Nijmegen, dat er slechts af en toe uitkwam richting het vak van HIJS. Tomislav Hrelja greep rond het kwartier twee maal puik in op inzetten van Reed en Houkes. Anderhalve minuut later lag de tweede Haagse treffer tegen de touwen. Joey Oosterveld werkte te puck prima binnen op de powerplay, op assist van Raymonder van der Schuit, en liet Mollen voor een tweede keer kansloos. Met een 2-0 stand werd de kleedkamers opgezocht en er was niemand die daar vreemd van opkeek.

TERUGKNOKKEN

Met Pataky nog op de strafbank voor holding, opende Nijmegen met een man meer aan deel twee. Na een minuut vond het de aansluiting. Nick de Jong leek de puck te verspelen, maar kreeg nog een schot van de stick. De puck ‘dwarrelde’ over de schouder van Hrelja tegen de netten. AHOUD kreeg na de treffer meer grip op het spel van Den Haag, maar de Uithofbewoners kregen via Bommezijn een kans op de derde treffer. De uitstekend keepende Mollen bleek opnieuw een sta-in-de-weg. In de 36e minuut zette de ‘thuisploeg’ de gelijkmaker op de borden. Levi Houkes zorgde met een strak verdekt schot voor de 2-2, op het moment dat beide ploegen met vier man op het ijs stonden. Een minuut later kreeg Viktor Gibbs Sjodin een kans om Den Haag weer op voorsprong te zetten, maar wederom stond de AHOUD goalie in de weg.

CAIROX HIJS Hokij AHOUD Devils Nijmegen IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

PUNTJE VAN DE STOEL

In de derde periode was het woord weer aan Den Haag; het pakte het initiatief terug en dat betaalde zich al vroeg uit. Na amper twee minuten zette Captain Alan van Bentem zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Verschuren kwam goed op en bediende de aanvoerder op maat; die rondde af door de benen van Mollen. De ploeg van Eimers hield het initiatief, maar vond keer op keer de goalie van AHOUD op zijn pad. Van der Schuit en Verschuren kregen daarnaast de stick net niet achter de puck om te scoren. Anderhalve minuut voor tijd leek de winst in de tas voor HIJS toen Nick de Jong de strafbank opmoest, maar Den Haag kreeg zelf een straf voor ‘too many men’. Uitgerekend de beste man aan Haagse zijde, Joey Oosterveld, leidde de gelijkmaker in. Tien tellen voor het einde schoof hij de puck bij het uitverdedigen recht in het blad van RJ Reed; de Canadees haalde vervolgens vernietigend uit en tekende voor de 3-3.

AHOUD Devils Nijmegen beker
Foto: Paul Nicolaassen

Het toch al onrustige Nijmeegse supportersvak eiste nog even de spotlights op, door de overtime iets later te laten starten. Nijmegen kreeg daarin na vijftien tellen een man meer op het ijs. Uitgerekend Jeffrey Melissant deed zijn oude teammaatjes de das om. Hij kreeg de puck aangespeeld, zette Pataky met een schijnbeweging opzij en klopte Hrelja ‘five-hole’. De puck rolde langzaam over de lijn, waarmee Nijmegen na tien jaar de beker weer omhoog mocht houden.

Previous Tilburgers met gemak langs Füchse in Duisburg.
Next Spanning om plaats acht: Zoetermeer Panters onderuit tegen Trappers en Amsterdam Tigers