Tedenby scoort in zijn 400ste wedstrijd voor HV71, Oosterwijks Visby wint twee keer, wisselend succes Nederlandse dames


Face-Off IJshockey SHL

Drie wedstrijdrondes in de SHL deze week. Ook Visby/Roma speelde drie wedstrijden en de dames van Färjestad en SDE speelden ook hun wedstrijden. Een drukke Zweedse week waarover Barend Hoogteijling je weer op de hoogte brengt.

Malmö – Djurgården, weer 3-3?

Een lange week in de SHL met wedstrijden op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag. Op dinsdag begonnen Malmö Redhawks en Djurgården aan hun tweeluik. De vijf vorige onderlinge duels waren na zestig minuten allemaal geëindigd in 3-3, waarna de ploeg uit Stockholm in overtime of shoot-outs driemaal als winnaar van het ijs kon stappen. Dinsdag begon Malmö als een tornado maar, ondanks het overwicht in het begin van de wedstrijd, werd de eerste periode afgesloten zonder goals. De tweede periode was duidelijk voor Djurgården en de thuisploeg werd vastgezet in het eigen verdedigingsvak. In een gedeelte van het middenstuk had DIF zestien schoten op doel tegenover Redhawks nul. Toch was het Malmö dat de score opende via Johan Olofsson. De gasten trokken door een goal van Emil Bemström de stand weer gelijk.

In de derde periode liet Malmö de gasten niet meer in hun spel komen en de ploeg was duidelijk sterker. Goals van Frederik Storm en Lars Bryggman zorgden voor een 3-1 eindstand.

Topteams tegen underdogs

Op woensdag werden er twee wedstrijden gespeeld die, op papier, voor de nummer twee en zes van het klassement niet te moeilijk zouden moeten zijn. Na de winst op nummer drie Frölunda en koploper Luleå kreeg Färjestad als runner-up echter flink de deksel op de neus. Rögle speelde zeer aanvallend en knokte zich naar een 4-6 overwinning. Rögle was in de eerste periode binnen iets meer dan vijf minuten op 0-2 gekomen.  De thuisploeg uit Karlstad wist door twee goals in het slotstuk van de eerste periode de stand weer gelijk te trekken. Met een 3-2 stand werd aan de laatste periode begonnen. Daarin liet Nils Höglander met een kunststukje de 3-3 aantekenen.


Na deze goal liepen de gasten uit naar een 3-5 tussenstand, waarna FBK nog iets terug deed en 4-5 scoorde. Dertig seconden voor tijd besliste Daniel Zaar het duel door een empty-netter te scoren: 4-6.

Verdedigers beslissen duel voor Örebro

Het andere duel op woensdag was tussen Örebro (13de met 36 punten) en Växjö Lakers (6de met 56 punten). Buiten het behoorlijke verschil op de ranglijst moest de thuisploeg ook nog aantreden zonder zijn topscorer Aaron Palushaj. Örebro liet zich echter daardoor niet kisten en ondanks dat de eerste periode met een 1-2 achterstand werd afgesloten, ging het team met volle goede moed verder zonder leider Palushaj. De achterstand werd omgezet naar een 3-2 voorsprong. In de derde periode werd de eindstand uiteindelijk 4-2 door een empty-netter van Nick Ebert die de puck vanachter zijn eigen goallijn in het doel van Växjö wist te schieten. Bij afwezigheid van Palushaj namen de verdedigers zijn taak over. Het was de derde goal van een Örebro verdediger deze avond.

Djurgården kan revanche nemen op Malmö

Donderdag kon Djurgården revanche nemen toen het in Hovet Malmö ontving voor de tweede onderlinge ontmoeting deze week. Waar de Deen Frederik Storm in het eerste treffen al één van de goals voor zijn rekening nam voor de Redhawks, scoorde hij er nu twee in de met 2-3 door de gasten gewonnen wedstrijd. Twee overwinningen van Malmö met Storm als meest productieve speler met drie goals. In de tweede wedstrijd viel ook Cristopher Nihlstorp op die 44 van de 46 schoten stopte. Nihlstorp had het heel wat drukker dan zijn concurrent aan de andere kant van het ijs. Adam Reideborn moest op veertien schoten wel drie goals incasseren.

Vier keer 2-3 en één keer 0-5

Een opvallende score is die 2-3 op donderdagavond niet. Behalve Mora – Timrå dat 0-5 werd, eindigden alle andere wedstrijden in 2-3. Zo was Frölunda de sterkste in en tegen Linköping, HV71 won in Gävle van Brynäs en de strijd tussen de teams uit noord Zweden was een overwinning voor de gasten.

Deze redding van Felix Sandström (HV71) werd verkozen tot save van de week

Noorderslag in Zweden

Skellefteå mocht het nog wat noordelijker gelegen Luleå bezoeken om het tegen de koploper op te nemen. In een kolkende Coop Norrbotten Arena werd de noordelijke rivaal, die vier van de laatste vijf wedstrijden had gewonnen, ontvangen. De eerste vijf minuten was de puck bijna niet te zien in het verdedigingsvak van Luleå, dat aanval op aanval op het doel van de gasten uitvoerde. In het tweede deel van deze periode kwam Skellefteå meer aan aanvallen toe, maar het was de thuisclub die de bovenliggende partij bleef.

In de tweede periode was het Adam Pettersson die de gasten in een powerplay al vroeg op 0-1 zette. Negen minuten later was het 0-3 door goals van Tim Söderlund (een heerlijk slap-shot) en Jonathan Pudas. Luleå was haast in shock, maar dankzij een goal van Robin Kovacs bleef er nog hoop: 1-3.

Mantas Armalis - Skellefteå AIK
Mantas Armalis – Skellefteå AIK (Foto: Simon Eliasson – Bildbryrån)

In de derde periode werd de druk op de goal van Mantas Armalis nog verder opgevoerd door Luleå (in totaal kreeg hij 29 schoten op doel, terwijl Skellefteå zelf maar 12 schoten op doel produceerde). Met nog tien minuten te spelen bracht Petter Emanuelsson het verschil terug tot één goal: 2-3. Ondanks de druk die bleef toenemen werd de Litouwse goalie van Skellefteå niet meer gepasseerd. Ook door de gasten werd niets meer aan de 2-3 stand veranderd, ondanks een poging op het lege doel van Luleå. Het schot van Albin vanuit het eigen verdedigingsvak eindigde op de paal.

Luleå heeft overtime nodig tegen Rögle

Een vol programma op zaterdag, waarbij alle ploegen in actie kwamen. Malmö zette de zegereeks voort door thuis met 5-1 van Mora te winnen, Färjestad won met 2-5 bij Timrå en Brynäs won met 4-1 van Linköping. Zeker de eerste twee wedstrijden leverden geen verrassende winnaars op. Dat Luleå van Rögle won mag ook niet als een verrassing worden gezien. Toch had de koploper het erg moeilijk in Ängelholm en moest er een overtime aan te pas komen om uiteindelijk met twee punten terug te kunnen naar Luleå (2-3 OT).

Een wedstrijd duurt zestig minuten, niet 59 minuten en 59,7 seconden

Er was nog een wedstrijd die in overtime werd beslist. Skellefteå (het team is in vorm de laatste twee weken) nam het thuis op tegen het worstelende Örebro. In de eerste periode waren de gasten op 0-1 gekomen en die stand werd in de tweede periode rechtgetrokken door Skellefteå. Drie en halve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd werd de 1-2 gescoord door Patrik Virta. Örebro leek op weg naar de drie punten. Leek, want met nog 0,3 seconden op de klok scoorde Oscar Möller de gelijkmaker. Möller had de smaak te pakken want hij scoorde ook de winnende goal in overtime (3-2 OT).

Half dozijn goals voor Djurgården in Göteborg

In Göteborg moest Djurgården het na de twee nederlagen tegen Malmö opnemen tegen Frölunda Indians. De pijn van de nederlagen moet diep hebben gezeten, want ruim 11.000 toeschouwers zagen een zeer explosief DIF. Na nog geen halve minuut scoorde Daniel Brodin de 0-1.


De 0-1 Van Daniel werd verkozen tot goal van de week.

Chay Genoway wist vier minuten later de gelijkmaker te scoren op één van de drie schoten die Indians op Adam Reideborn afvuurde. Eén van de redenen waarom Frölunda coach Roger Rönnberg na ruim vijftien minuten een time-out moest nemen. Inderdaad één van de redenen, want hij had er op zijn minst nog vijf anderen. Via Jakob Lilja, Marcus Davidsson, Jacob Josefson en Emil Bemström was Djurgården inmiddels uitgelopen naar 1-5. Voor de vijf goals had DIF in de eerste periode veertien schoten nodig.

In de tweede periode probeerde de thuisploeg orde op zaken te stellen, maar verder dan een prima verhouding met de schoten op doel (21-3) kwam ze niet. In de derde periode wist Brodin nog één keer het net te laten bollen voor de 1-6 eindstand. Geen vrolijke avond voor Rönnberg die nog altijd met Frölunda op een derde plek staat en zijn team ook geregeld ziet scoren, maar de tegenstander dat precies even vaak ziet doen (doelsaldo 93-93).

Smålands-derby is vierhonderdste wedstrijd van Tedenby bij HV71

Mattias Tedenby is razend populier in Jönköping. Zijn handelsmerk is zijn tomeloze inzet en niet te stoppen motor gekoppeld aan snelheid en een geweldige techniek. Zaterdag speelde hij, de voor Jönköping en Växjö zeer belangrijke, Smålands-derby zijn vierhonderdste SHL wedstrijd. Allemaal in het shirt van HV71. Daarmee is hij de derde nu nog actieve speler die deze kaap heeft gerond. Martin Thornberg heeft inmiddels 661 op de teller staan en Oscar Sundh begon het seizoen met 399 wedstrijden maar heeft er daar inmiddels 36 aan toegevoegd. Ze staan allemaal nog ruim achter Johan Davidsson die, tussen 1992 en 2013, 920 wedstrijden voor HV71 in de SHL speelde.
Växjö was heel de wedstrijd gevaarlijk en speelde sterk maar de thuisploeg deed daar nog een schepje bovenop. Toch was het Brendan Shinnimin die halverwege de eerste periode de 0-1 liet aantekenen voor de Lakers. Iets meer dan een minuut later trok Robin Figren de stand gelijk. Vierentwintig seconden na de gelijkmaker kon Viktor Fasth de tweede puck uit het net vissen toen Alexander Ytterel met een machtig schot de goalie passeerde: 2-1.

Aan het begin van de tweede periode gaf Tedenby zijn feestje extra glans door een rebound perfect binnen te werken voor de 3-1.

De gasten gaven niet op en via het Duitse talent Dominik Bokk werd de tweede periode afgesloten met een 3-2 tussenstand. Voor Bokk was het zijn vijfde goal dit seizoen, maar pas de eerste in een vijf-tegen-vijf situatie.
In de derde periode zette Växjö nog aan maar HV71 had, zoals bijna het hele seizoen al, de zaken verdedigend goed voor elkaar en incasseerde geen derde tegentreffer meer. Wel wist de ploeg uit Jönköping de Kinnarps Arena nog een keer te laten juichen toen Tedenby met zijn tweede goal van de avond een kroon zette op zijn jubileumwedstrijd: 4-2.

Voor de derde achtereenvolgende keer dit seizoen gingen de drie punten van de Smålands-derby naar HV71. Voor Växjö was het extra pijnlijk omdat het de derde nederlaag op rij was deze week.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 36 64 99:79 (20)
2 Färjestad BK 36 62 105:87 (18)
3 Frölunda HC 37 62 93:93 (0)
4 Djurgårdens IF 36 60 108:81 (27)
5 IF Malmö Redhawks 36 60 92:84 (8)
6 HV 71 36 58 86:80 (6)
7 Skellefteå AIK 36 57 100:88 (12)
8 Linköping HC 36 56 99:95 (4)
9 Växjö Lakers HC 36 56 82:82 (0)
10 Brynäs IF 36 53 81:90 (-9)
11 Rögle BK 36 52 85:94 (-9)
12 Örebro HK 36 40 89:105 (-16)
13 Mora IK 36 40 82:113 (-31)
14 Timrå IK 35 36 84:114 (-30)

Visby/Roma verliest van ervaren Troja/Ljungby

Woensdag mocht Martijn Oosterwijk het doel van de Gotlanders verdedigen tegen IF Troja/Ljungby. De ploeg uit Ljungby is vorig seizoen gedegradeerd vanuit de AllSvenskan. En volgens Oosterwijk was dat ook te merken: “Je merkt het gewoon in de wedstrijd dat die spelers veel ervaring hebben op het hogere niveau.”

In de eerste periode die gelijk opging kwam Troja op 1-0 voorsprong en die voorsprong werd in de tweede periode uitgebreid naar 2-0 voordat Visby wist te scoren: 2-1. Het middenstuk waarin de thuisploeg een licht overwicht had werd uiteindelijk met 3-1 afgesloten. De gasten hadden een penalty-kill goed doorstaan, maar twee seconden later werd er toch gescoord. Mattias Åkesson, één van de spelers met veel AllSvenskan ervaring (332 wedstrijden) en topscorer van Troja/Ljungby, wist in de derde periode de 4-1 te maken. Vier minuten voor tijd werd Oosterwijk naar de kant gehaald voor een extra veldspeler. Twee minuten later was de 5-1 gescoord en mocht Oosterwijk weer het ijs op.

Na afloop was de teneur dat Visby/Roma zorgvuldiger met de kansen moest omgaan. De ploeg speelde gewoon goed mee, maar een afmaker ontbrak. Ondanks het verlies en de vier goals die Oosterwijk tegen kreeg, keek hij met een positief gevoel terug op de wedstrijd: “Natuurlijk is het erg zuur dat we hebben verloren. Ik kreeg veel te doen en heb toch een goed gevoel over mijn spel. De cijfers zien er slechter uit dan dat het daadwerkelijk op het ijs was.”

Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk

Huddinge, een oude bekende van Visby/Roma

Na de wedstrijd bleef de selectie op het Zweedse vasteland om het vrijdag tegen Huddinge op te nemen. Huddinge is een bekende, want beide teams kwamen elkaar eerder dit seizoen al tegen in de AllEttan Östra. Beide keren was het de uitspelende ploeg die er met de winst vandoor ging (1-4 voor VRH en 1-2 voor Huddinge). In wat de beste wedstrijd van Visby/Roma werd dit seizoen moest Oosterwijk vanaf de spelersbank toekijken. Deze keer mocht Daniel Marmenlind weer het ijs op. In de tweede periode kwam de score op gang door een goal van Zane Jones die de gasten op voorsprong bracht. Twee goals later stond Huddinge met 2-1 voor. Christian Olsson zorgde met de vierde goal in zes minuten voor de 2-2 ruststand. Aan het begin van de derde periode was het Jones die de 2-3 scoorde. Tevens de eindstand en voor de derde keer dit seizoen wint de uitspelende ploeg in deze onderlinge tweestrijd.

Hij speelde zelf niet maar Oosterwijk was ook zeer tevreden met de overwinning zoals is te zien op deze samenvatting.

De rammen van Gotland verslaan de kraanvogels uit Trånas

Op zondag kwam Trånas naar Gotland. Visby/Roma speelde in de nieuwe thuistenues, met de ram uiteraard prominent op de borst. De eerste uitwedstrijd in de AllEttan Södra was op 30 december tegen Trånas en die werd door Visby met 3-1 verloren. Nu werd er met 4-2 gewonnen van het team met de kraanvogel in het logo. Marmenlind mocht deze wedstrijd het doel van Visby verdedigen.
Met deze twee opeenvolgende overwinningen kan VRH weer omhoog kijken op de ranglijst. Het staat nog op een achtste plaats, maar het verschil met het als vierde geplaatste Troja/Ljungby is maar drie punten. Deze week wordt er thuis op vrijdag Mariestad ontvangen en volgt op zondag de uitwedstrijd tegen koploper Kallinge-Ronneby.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Kallinge-Ronneby IF 11 28 45:29 (16)
2 Kristianstads IK 11 24 39:26 (13)
3 Vimmerby HC 11 20 38:23 (15)
4 IF Troja/Ljungby 11 17 31:31 (0)
5 Tranås AIF 11 17 32:33 (-1)
6 Huddinge IK 11 16 30:29 (1)
7 Mariestad BoIS HC 11 14 34:34 (0)
8 Visby/Roma HK 11 14 25:33 (-8)
9 Hanhals IF 11 9 33:44 (-11)
10 Grums IK 11 6 22:47 (-25)

SDE HF maakt het Linköping erg lastig

Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers kunnen met SDE de play-offs niet meer halen en maken zich op voor de play-downs. Dat het een taaie ploeg is ondervond Linköping dat op een derde plaats staat en nog een kansje heeft om de competitie als tweede af te sluiten. In een voor SDE zwakkere eerste periode kwam LHC op een 2-0 voorsprong. De dames uit Stockholm herpakten zich echter in de tweede en derde periode en wisten de thuisploeg goed partij te geven. Toch wist LHC al in de eerste minuut van het middenstuk uit te lopen naar 3-0. SDE kwam echter knap terug naar 3-2 door goals van Emma Forsgren (met assists van Zwarthoed en Hamers) en Lisa Mattson (assist van Hamers en Anna Åström).
Zwarthoed: “In de eerste periode waren we niet echt goed. De rest van de wedstrijd waren we volgens mij dominanter dan Linköping. Ik hou aan deze wedstrijd wel een goed gevoel over”.

Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed
Kayleigh Hamers (#4) en Julie Zwarthoed (#10)

Waar de 3-3 nog altijd mogelijk was, wist Linköping vier minuten voor het einde van de weet dan toch de voor hen bevrijdende 4-2 te scoren, op een powerplay.

Hamers: “Jammer inderdaad maar we speelden goed als een team en dat is op dit moment belangrijker dan punten”. Zwarthoed voegt daaraan toe: “Het goede gevoel moeten we vasthouden. We moeten komend weekend goed afsluiten en dan met een goed gevoel de play-downs in!”

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 33 84 152:46 (106)
2 MODO Hockey 33 76 126:75 (51)
3 Linköping HC 34 72 132:69 (63)
4 Leksands IF 35 63 109:73 (36)
5 HV 71 33 61 103:60 (43)
6 Djurgårdens IF 33 54 95:79 (16)
7 Brynäs IF 34 37 68:101 (-33)
8 AIK 34 35 70:97 (-27)
9 SDE HF 34 16 51:143 (-92)
10 Göteborg HC 33 6 29:192 (-163)

Färjestad weet ook slechte wedstrijd te winnen

Tevreden over het getoonde spel waren Marée Dijkema en Britt Wortel niet. Maar de drie punten bleven na de wedstrijd in Karlstad, waardoor de play-offs weer een stukje dichterbij zijn gekomen. Färjestad nam het zaterdag in eigen huis op tegen hekkensluiter SHK Hockey Club. Het won met 2-0 in een slechte wedstrijd. Een schoten-op-doel verhouding van 39 tegen 10 over de hele wedstrijd, geeft aan dat FBK de terechte winnaar was. In het spel van de koploper zaten echter te veel foutjes, waardoor het team niet goed tot afgeronde aanvallen kwam.

Dijkema: “Het begon al bij de warming up. Pucks kwamen niet aan en tijdens de wedstrijd was dit niet anders. Onze break-outs liepen niet, de verdedigers maakten niet snel genoeg de pass en de  aanvallers kwamen niet diep genoeg terug. De puck ging gewoon niet lekker rond in de ploeg. We maakten veel individuele foutjes waardoor er veel puck verlies was. Het liep gewoon niet, op zo af en toe een goede aanval na. Het belangrijkste is dat we de wedstrijd gewonnen hebben en dat we weer weten wat de verbeterpunten zijn, zodat we daar weer op kunnen trainen”.

Wortel Dijkema Farjestad BK
Marée Dijkema en Britt Wortel Dijkema – Farjestad BK

Ook Wortel was kritisch over de wedstrijd: “Nee, het was zeker geen goede wedstrijd. Een beetje zoals de tweede periode vorige week! We hadden denk ik wel 80% puckbezit. Maar ja, als je daar niets mee doet maakt dat ook niet uit! We kwamen totaal niet in onze flow. Het belangrijkste is dat we hebben gewonnen, dus snel vergeten en weer lekker trainen. En volgende week beter spelen!”

Volgende week speelt Färjestad thuis tegen Västerås IK Ungdom. Met nog twee wedstrijden te spelen voor FBK is het gat op Sandvikens IK (dat een wedstrijd minder heeft gespeeld) acht punten. De laatste wedstrijd van het seizoen is Sandvikens IK  –  Färjestad BK.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 14 40 55:16 (39)
2 Sandvikens IK 13 32 53:20 (33)
3 Leksands IF 13 14 26:39 (-13)
4 Västerås IK Ungdom 13 10 19:45 (-26)
5 SHK Hockey Club 13 3 14:47 (-33)

 

Previous Geleen verslaat Heerenveen, Herentals, Luik en Nijmegen profiteren
Next Duur puntenverlies voor Bremerhaven, Krefeld en Augsburg