Geleen verslaat Heerenveen, Herentals, Luik en Nijmegen profiteren


Face-Off IJshockey BeNe League

Gisteravond werden er vier duels gespeeld in de BeNe League. Het topaffiche van de dag werd in Geleen gespeeld, waar Heerenveen op een 7-2 nederlaag getrakteerd werd. Herentals, Luik en Nijmegen profiteerden dankbaar van het Friese verlies.

MICROZ EATERS GELEEN – UNIS FLYERS HEERENVEEN 7-2

Geleen ontving gisteren Heerenveen op de eigen Glanerbrook voor de topper van deze zondag. In een gelijkopgaande eerste periode zette Nick Verschuren de thuisploeg na een klein kwartier spelen op voorsprong. Zijn schot uit een moeilijke hoek vindt het net achter doelman Idzenga. Aan het einde van de periode mag Jord Smit met 2+10 de banken in en direct slaan de Friezen terug. Pippo Limnell verschalkt Rowan Delil tussen de benen voor de 1-1 ruststand bij de eerste dweil.

De bezoekers kwamen in het middenstuk iets beter de kleedkamers uit, maar konden niet doordrukken. In de 34e minuut pakte Geleen opnieuw een voorsprong: Smit kogelde op het doel van Heerenveen, Lukasz Bartak reageerde attent op de rebound. Amper 30 tellen later leidt slordig uitverdedigen van Flyers de 3-1 in; opnieuw Bartak weet te profiteren en brengt de marge op twee. Tijd voor Mike Nason om zijn manschappen bij elkaar te roepen voor een time-out. Het lijkt effect te sorteren, want de bezoekers komen met twee man meer op het ijs te staan. ‘Een koud kunstje’ voor Heerenveen, want de ploeg heeft slechts twaalf seconden nodig om via Adam Bezak de aansluiting te vinden. Glas op het ijs onderbreekt de wedstrijd en de resterende 23 minuten worden na de tweede dweil gespeeld.

Microz Eaters Geleen UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Lex Eckhardt

Nadat Idzenga een straf veroorzaakt voor ‘delaying the game’ weet Nick Verschuren op de powerplay de marge weer op twee te zetten. Na de korte break sloeg Geleen opnieuw toe. Tom Marx bereikte met een prima pass Bartak die alleen op Idzenga af kon en vakkundig de 5-2 binnenwerkte. Een op dat moment geflateerde voorsprong, maar Geleen liet zien dat het dit keer wél de kansen benutte. In de 49e minuut breekt Nick Verschuren definitief het Friese verzet als hij de puck verovert en met een hard schot Idzenga voor een zesde keer klopt. Het betekent het einde van de wedstrijd voor de goalie, die wordt vervangen door Jeff Honebeeke. Die ziet drie minuten voor tijd opnieuw Nick Verschuren op zich afkomen, maar die wordt onreglementair afgestopt. Het toegekende penalty shot wordt door de aanvaller vakkundig binnengewerkt voor de 7-2 eindstand. Een terechte, maar volgens Geleense bronnen ‘enigszins geflatteerde’ zege. Voor Heerenveen betekende het de eerste nederlaag van het seizoen in reguliere speeltijd. Nick Verschuren was naast vier treffers goed voor twee assists, inmiddels goed voor 51 punten totaal dit seizoen in de BeNe League.

ERA RENOMAR HYC – CHIEFS LEUVEN 6-2

Herentals zou prima zaken kunnen doen na het verlies van Heerenveen, door zelf van Chiefs Leuven te winnen in eigen huis. Na amper een minuut mocht Ebe Daems de kleedkamers al op gaan zoeken voor een check from behind. Dat was het meest in het oog springende wapenfeit in de eerste periode; Leuven hield prima stand tegen de aanvalsdriften van de thuisploeg. Preston Shupe maakte direct na de dweil de eerste treffer van de avond, maar Leuven sloeg direct terug via Alec James. Daarna schakelde HYC een tandje bij en gaf het Chiefs het nakijken. Twee treffers van Vincent Morgan en goals van Ben Vercammen en Kyle Brothers waren de Leuvense goalie Malinowski te machtig.

ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

In het slotstuk kwam Chiefs nog terug naar 5-2 via Adam Logozzo, maar verder terug in de wedstrijd komen zat er niet in voor de bezoekers. Opnieuw Vercammen zette zeven minuten voor tijd de 6-2 eindstand op het bord. Vincent Morgan was naast zijn twee treffers bij alle goals betrokken via de assist, die hem zes punten opleverden deze avond.

LUIK BULLDOGS – ANTWERP PHANTOMS 13-3

Luik Bulldogs moest winnen van Antwerp Phantoms om de druk op Geleen erop te houden op de ranglijst. Na tien minuten spelen was het verhaal van de avond wel duidelijk; Bulldogs wenste er geen spannende partij van te maken en denderde over Phantoms heen. Frank Neven, Lester Brown, Cheyne Matheson en Alexandre Bremer hadden het net al gevonden, tussendoor had Simon Dozin Antwerp op het bord gezet. Nick Rivait zette de 5-1 ruststand op het bord; opvallend detail van de vijfde treffer was dat Luik met twee man minder op het ijs stond.

Bulldogs Luik Nick Rivait
Foto: Kurt Tops

In het middenstuk ging Luik onverdroten verder met scoren. Liefst zeven maal bolde het net achter de Antwerpse goalies. Na de negende Bulldogs treffer haalde Antwerp coach Gert Peeters doelman Charlie Vocke naar de kant. Zijn vervanger Robin de Groote mocht na 30 tellen al voor het eerst de gang naar het net maken. In de slotperiode haalde de thuisploeg de voet van het gaspedaal. Phantoms ‘won’ de derde doorgang zelfs met 2-1, door twee treffers van Elia Urlings. Met 13-3 stapte Luik als winnaar van het ijs af, waarmee Antwerp een ontzettend groot mirakel nodig heeft om de playoffs nog te gaan halen. De kans dat we Phantoms in het post-season terug gaan zien, is niet heel groot te noemen.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 0-9

Nijmegen mocht gisteravond op Stappegoor acte de présence geven bij het toekomstteam van Trappers. Niemand verwachtte op voorhand een stunt van Tilburg en dat was terecht. Na een half uur spelen stond er al 0-8 op het scorebord. Justin Evers, Harley Verkroost en Levi Houkes scoorden ieder twee maal voor de bezoekers. Lange tijd gebeurde er qua doelpunten niets na de acht treffers; pas in de voorlaatste minuut konden de handen weer de lucht in na een goal van Branden Eden die voor de 0-9 eindstand tekende. AHOUD Devils kan zich nu gaan richten op de bekerfinale van volgende week zondag tegen Den Haag.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 Microz Eaters Geleen 19 14 3 1 1 45 +54
2 ERA Renomar HYC 16 13 1 2 0 43 +83
3 UNIS Flyers Heerenveen 15 12 1 1 1 39 +59
4 Luik Bulldogs 18 12 4 1 1 39 +51
5 AHOUD Devils Nijmegen 15 10 4 1 0 32 +43
6 CAIROX Hijs Hokij 16 9 5 0 2 29 +45
7 Chiefs Leuven 17 5 6 2 1 20 -4
8 Zoetermeer Panters 15 4 8 1 2 16 -19
9 Amsterdam Tigers 16 4 12 0 0 12 -48
10 Mechelen Golden Sharks 17 3 14 0 0 9 -82
11 Antwerp Phantoms 17 2 14 0 1 7 -82
12 Trappers Toekomstteam 15 1 14 0 0 3 -100
Previous Slordig Trappers weet toch te winnen van TecArt Black Dragons
Next Tedenby scoort in zijn 400ste wedstrijd voor HV71, Oosterwijks Visby wint twee keer, wisselend succes Nederlandse dames