Twee goals Dijkema en één voor Zwarthoed, Linköping klopt ‘angstgegner’


Face-Off IJshockey SHL

Drie Nederlandse goals dit weekend in Zweden. Barend Hoogteijling brengt je weer op de hoogte over het het top-ijshockey in Zweden.

SDE speelt prima wedstrijd tegen nummer twee

Na de winst in Örnsköldvik op MODO, twee weken geleden, was SDE ook in deze wedstrijd zeker niet de slechtere. In de eerste periode was het zelfs de betere en ook in de tweede periode kon de ploeg uit Stockholm goed meekomen. Na twee minuten stond SDE op voorsprong. Een schot vanaf de blauwe lijn van Kayleigh Hamers, dat net naast ging en via de boarding aan de andere kant van de goal uitkwam werd door Julie Zwarthoed goed verwerkt: 1-0. “Normaal mist Kayleigh nooit het doel als ze schiet. Vandaag dus wel en via de boarding kwam de puck op mijn stick waarna ik die alleen nog maar hoefde in te tikken”, liet een lachende Zwarthoed weten na afloop. In de eerste periode maakt MODO nog wel de gelijkmaker.

Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed
Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed

De tweede periode weet de ploeg uit Ö-vik meer druk te zetten maar verdedigend zit het bij SDE goed in elkaar. Met nog tien minuten te spelen in de derde periode valt dan toch de 1-2. Nadat SDE in de laatste minuten de goalie voor een veldspeelster heeft gewisseld wordt dan nog de 1-3 via een empty-netter gescoord. “Weer in de laatste periode. Jammer dat we het net niet kunnen afmaken. We speelden goed en waren over de hele wedstrijd misschien de betere” laat Zwarthoed weten. “En die laatste goal? Ach, dat was een’ lucky bounce’ hun verdedigingsvak uit. Die tellen we niet mee”, sluit ze af met een glimlach en een dubbel gevoel.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 30 75 140:42 (98)
2 MODO Hockey 32 73 120:72 (48)
3 Linköping HC 31 63 121:64 (57)
4 HV 71 32 61 103:58 (45)
5 Leksands IF 32 60 100:65 (35)
6 Djurgårdens IF 30 48 87:73 (14)
7 Brynäs IF 31 37 63:86 (-23)
8 AIK 32 32 63:92 (-29)
9 SDE HF 33 16 49:139 (-90)
10 Göteborg HC 31 6 27:182 (-155)

Färjestad wint dankzij twee goals van Dijkema

Dat de 1-2 pas twee minuten en dertien seconden voor tijd werd gescoord deed niets af een de overmacht waarmee FBK de wedstrijd in Leksand speelde. Vooral in de eerste periode werd er voornamelijk in het verdedigingsvak van de thuisploeg gespeeld en was het Marée Dijkema die na ruim drie minuten de 0-1 op het scorebord liet noteren. Een lange aanval van de gasten werd uiteindelijk goed afgerond door de Groningse die zich constant goed voor de goal positioneerde. Dijkema: “De eerste periode was erg sterk van ons. Daarna ging het minder in de tweede, maar met maar twaalf speelsters hebben we het toch prima gedaan.” FBK trad met maar vier verdedigsters, twee centers en zes wingers aan tegen de nummer drie van het klassement.

Op het einde van het middenstuk wist Leksand te profiteren van de door FBK gemiste kansen en kon de stand weer gelijk trekken.

In de derde periode was Färjestad weer bij de les maar duurde het tot iets meer dan twee minuten voor het einde voordat de 1-2 op het bord kwam te staan. Britt Wortel vuurde vanaf de blauwe lijn een schot af dat door de goalie van de thuisploeg nog kon worden gestopt. De rebound die bij Dijkema terechtkwam was er echter te veel: 1-2. Een halve minuut later werd ook nog de 1-3 via een empty-net goal gescoord.

“De eerste en derde periode waren we goed. We speelden met maar vier verdedigsters en dan merk je dat je gedurende de wedstrijd minder snel bent dan normaal of een pass geeft in plaats van een actie te maken. Met vijf verdedigsters, dat is het fijnste. Veel ijstijd en toch tijd om te wisselen”, laat Wortel na de wedstrijd weten. Over haar samenspel met Dijkema zegt ze: “We staan nu minder vaak samen op het ijs omdat we oneven lijnen hebben voor en achter. Jammer, want als ik met Marée, Jennifer [Axelsson] en Emma [Thomann] speel weten we elkaar goed te vinden.”

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 13 37 53:16 (37)
2 Sandvikens IK 12 29 49:19 (30)
3 Leksands IF 13 14 26:39 (-13)
4 Västerås IK Ungdom 12 10 18:41 (-23)
5 SHK Hockey Club 12 3 14:45 (-31)

Tweemaal verlies voor Visby/Roma

Martijn Oosterwijk zag vanaf de spelersbank Visby/Roma deze week twee keer verliezen. Op Gotland werd er van Kristianstad, dat het erg goed doet in de AllEttan Södra, verloren na shoot-outs. In de tweede periode bracht William Erenrot VRH nog op een 1-0 voorsprong. Zeven minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwamen de gasten toch nog langszij. Omdat er verder niet meer werd gescoord moesten shoot-outs de beslissing brengen waarin Kristianstad uiteindelijk de beste was.

In Kungsbacka, net onder Göteborg, werd zondag met 4-1 verloren van Hanhals. De nummer negen van de ranglijst is nu op één punt genaderd van Visby/Roma. Na twaalf minuten stond de ploeg van de Zweedse westkust al met 3-0 voor. Toen in de tweede periode een speler van VRH een 5+20 minuten straf kreeg, werd met nog vier minuten straftijd te gaan, de 4-0 gescoord. Op het einde van het middenstuk wist Anton Brandhammar nog de 4-1 te scoren. Ondanks een overwicht van Visby in de derde periode was de wedstrijd gespeeld en moest er door de Gotlanders zonder punten in de bagage teruggevlogen worden naar Visby.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Kallinge-Ronneby IF 8 20 33:23 (10)
2 Kristianstads IK 8 18 26:17 (9)
3 Vimmerby HC 8 15 24:16 (8)
4 Tranås AIF 8 14 25:25 (0)
5 IF Troja/Ljungby 8 13 23:22 (1)
6 Huddinge IK 8 12 24:22 (2)
7 Mariestad BoIS HC 8 9 26:27 (-1)
8 Visby/Roma HK 8 8 17:24 (-7)
9 Hanhals IF 8 7 29:30 (-1)
10 Grums IK 8 4 16:37 (-21)

Örebro geen prettige tegenstander voor Linköping

Je hebt ze, tegenstanders waar het moeilijk van winnen is. Linköping heeft er zo één: Örebro. De laatste overwinning van LHC op hun ‘angstgegner’ dateert van januari 2018. De drie daaropvolgende wedstrijden werden (dit seizoen) allemaal verloren, in overtime. Tweemaal was het Aaron Palushaj die of met de late gelijkmaker, of met de winnende goal het vonnis voltrok.

Ook deze keer leek Linköping het onderspit te gaan delven. Na negen en een halve minuut had Linköping goalie Jonas Gustavsson al elf schoten te verwerken gehad. Omdat die van Rodrigo Abols, Glenn Gustaffsson en Christopher Mastomäki niet werden gehouden moest Gustavsson met een 0-3 tussenstand plaats maken voor Jacob Johansson. Als even later een penalty-shot word gemist lijkt het een gelopen race. Alhoewel…, er is nog vijftig minuten te spelen. De eerste tien daarvan worden goed besteed want met een iets comfortabelere 2-3 tussenstand wordt de eerste periode beëindigd. De twee periode is nog maar net begonnen als de gelijkmaker wordt gescoord door Jimmy Andersson. En terwijl, zowel Palushaj als Mastomäki op de stafbank van Örebro zitten, scoort Adam Brodecki halverwege de wedstrijd Linköping op voorsprong. In de rest van het middenstuk en de derde periode wordt er niet meer gescoord. Totdat…,wie anders dan LHC-nachtmerrie Palushaj met nog veertig seconden op de klok de gelijkmaker binnenwerkt. Het zal toch niet denkt heel Linköping. Niet weer in overtime verliezen van Palushaj en zijn Örebro.

Broc Little schiet Linköping naar de overwinning

Die overtime kwam er in ieder geval wel. Maar, mede dankzij een powerplay voor Linköping, kon een andere Amerikaan de hoofdrol van de avond opeisen. Broc Little werd de gevierde man en scoorde de winnende treffer voor de thuisploeg. Dat Little erg belangrijk is voor LHC blijkt uit de statistieken. Tijdens zijn afwezigheid, vanwege een blessure, behaalde het team achttien punten uit vijftien wedstrijden. In de negentien wedstrijd dat de kleine Amerikaan wél meespeelde werden er 38 punten behaald.

Broc Little - Linköping HC
Broc Little – Linköping HC (Foto: Peter Holgersson – Bildbyrån)

Veel uitslagen met drie tegen nul

Er waren donderdag nog meer wedstrijden waar 0-3 (of 3-0) op het scorebord kwam te staan. De teams die dat overkwam konden echter niet, zoals Linköping dat wel deed, de schade weer herstellen. Frölunda Indians (dat als enige SHL team dinsdag nog speelde en de finale van de CHL bereikte) ging thuis hard onderuit tegen Färjestad, dat nu de tweede opeenvolgende overwinning op rij behaalde na vier eerdere nederlagen op rij. Skellefteå deed goede zaken door Växjö Lakers met 3-0 te verslaan. De derde wedstrijd waarbij drie goals achterstand niet meer werd goed gemaakt was HV71 tegen Luleå. De koploper maakte het zelfs nog erger door met 0-4 in Jönköping te winnen. Drie shut-outs op één avond. Mantas Armalis (Skellefteå), Joel Lassinantti (Luleå) en Adam Werner (Färjestad) hadden een prima avond.

Herstel van Mora IK

De enige wedstrijd op donderdag, waar er geen 3-0 of 0-3 stand op het scorebord kwam, werd wel gewonnen met drie goals verschil. Via een 2-1 ruststand voor Mora tegen Rögle was het in de tweede periode Andrew Rowe die zijn zesde goal in de laatste vier wedstrijden scoorde en de thuisploeg op 3-1 bracht. Vlak voor tijd werd via een empty netter het verschil op drie goals gebracht, 4-1.

Ook zaterdag werd er door Mora weer gewonnen, alhoewel er voor de overwinning op Örebro een overtime nodig was (1-2 OT).

Mora IK is, zeker voor een team dat twee weken geleden nog op een voorlaatste plek bivakkeerde, aan een prima reeks bezig. In de laatste vijf wedstrijden heeft het elf punten behaald. Maar net iets minder dan de twee ploegen die uit de laatste vijf wedstrijden het meeste aantal punten behaalden. Skellefteå en Djurgården behaalden er twaalf. Buiten de productieve Rowe is ook Janne Juvonen verantwoordelijk voor het goede presteren van Mora. De Finse goalie, die in november overkwam van Insbruck, stopte deze week 64 van de 66 schoten die hij op zich af kreeg gevuurd door de spelers van Rögle en Örebro.

Janne Juvonen - Mora IK
Janne Juvonen – Mora IK – (Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån)

Skellefteå en Djurgården behalen deze week 100%

Skellefteå en Djurgården deden het deze week erg goed en behaalden beiden zes punten uit de twee gespeelde wedstrijden. Na de 3-0 op Växjö versloeg Skellefteå op zaterdag HV71 met 1-3. Het tweede opeenvolgende verlies van de ploeg uit Jönköping dat de weg naar boven (tijdelijk?) gestopt ziet. Djurgården won vrijdag, in Gävle, met 1-2 van Brynäs. Zaterdag was het verschil groter en moest Brynäs met 3-0 het onderspit delven. Linus Hultström was in beide wedstrijden goed op dreef, niet alleen verdedigend deed hij zijn werk, zoals hij dat al het hele seizoen goed doet. Hij scoorde ook nog zijn negende goal van het seizoen en wist een assist te geven.

Luleå – Färjestad, nummer 1 tegen nummer 2

De topwedstrijd van het weekend was die van koploper Luleå tegen nummer twee Färjestad. Met acht goals, een overtime, shut-outs en een enerverend scoreverloop, een heerlijke wedstrijd. Zeker voor de neutrale kijker. Na twee periodes was de stand 3-2 voor de thuisploeg en gezien het aantal schoten dat op het doel van Färjestad werd afgevuurd was dat geheel terecht (34 tegen 12 schoten van FBK). In de eerste periode waren de gasten via Marcus Nilsson op 0-1 gekomen. Luleå sloeg terug en via Erik Gustafsson, Robin Kovacs en, de deze week geweldig spelende, Karl Fabricius werd het 3-1 voordat Linus Johansson halverwege de tweede periode de 3-2 scoorde. Na de 3-1 was Markus Svensson Adam Werner komen vervangen in het doel van Färjestad. Waar Werner drie goals moest toestaan op zeventien schoten, kreeg Svensson het nog drukker in de rest van de wedstrijd. In totaal kreeg hij nog 27 schoten op zijn doel te verwerken.


Svensson had met deze save de save-van-de-week

Svensson beslist kraker

In de derde periode kwamen de gasten op 3-4 voorsprong dankzij Gustav Rydahl en Oscar Steen. Nog geen twee minuten later wist Daniel Sondell echter al weer de gelijkmaker te maken, met nog tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd. Daarin werd, net zoals in overtime, niet meer gescoord. Shoot-outs moesten uitkomst brengen en daarin was Svensson niet te kloppen. Daniel Viksten wist wel te scoren en daarmee kon FBK twee punten mee terugnemen naar Karlstad.

Markus Svensson - Färjestad BK
Markus Svensson – Färjestad BK in actie tegen Luleå met Johan Harju (#24) en Johan Ryno (#61) voor hem. (Foto: Simon Aliasson – Bildbyrån)
RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 34 62 94:74 (20)
2 Färjestad BK 34 59 96:79 (17)
3 Frölunda HC 35 59 89:85 (4)
4 Djurgårdens IF 33 57 99:74 (25)
5 Linköping HC 34 56 96:88 (8)
6 Växjö Lakers HC 34 56 78:74 (4)
7 Skellefteå AIK 34 52 94:84 (10)
8 HV 71 34 52 79:76 (3)
9 IF Malmö Redhawks 33 52 81:80 (1)
10 Brynäs IF 34 50 75:86 (-11)
11 Rögle BK 34 48 77:87 (-10)
12 Mora IK 34 40 81:103 (-22)
13 Örebro HK 34 36 83:100 (-17)
14 Timrå IK 33 32 77:109 (-32)
Previous Heerenveen slacht Tilburg af, Geleen stroef langs Amsterdam
Next Anaheim Ducks breekt losing streak, Sprong eist hoofdrol op tegen Devils