Zwaar weekend voor Oosterwijk, Zwarthoed en Hamers, HV71 is de ploeg in topvorm

Face-Off IJshockey SHL

De Nederlanders die dit weekend in actie kwamen in Zweden hadden het zwaar. In de SHL zijn HV71, Andrew Rowe, Anton Wedin en Trevor Mingoia HOT. Bij Färjestad tegen Malmö ging het er erg heet aan toe. Barend Hoogteijling brengt je weer op de hoogte.

Rowe blijft scoren voor Mora IK

Er werd al wel eerder twee keer achter elkaar gewonnen maar steeds zat daar minstens een overtime bij. Twee wedstrijden op rij winnen in reguliere tijd, dat had Mora IK dit seizoen nog niet gedaan. Na de overwinning vorig weekend op Djurgården, werd er donderdag met 2-4 van nummer vier op de ranglijst, Linköping, gewonnen. Andrew Rowe ging door met waar hij tegen Djurgården ook al druk mee was; vroeg scoren. Na 26 seconden wist hij het net al te vinden. De Amerikaan wist deze keer geen hattrick te scoren maar in de tweede periode zorgde hij, met zijn tweede goal, wel voor de 1-2. Sebastian Hartmann en de Noor Michael Haga scoorden de 1-3 en 1-4 voor de ploeg waar oud Tilburg Trappers coach Barry Smith assistent coach is. In de laatste vijf wedstrijden wist Rowe acht keer te scoren.

Anton Wedin speler van de maand december

Timrå verloor in Växjö met 3-2 van de plaatselijke Lakers. Ondanks het negentiende verlies kon er deze week toch een succes(je) gevierd worden door de ploeg. Anton Wedin werd verkozen tot speler van de maand december, voor de andere finalisten Jack Connolly (Luleå) en Jonas Gunnarsson (HV71). Wedin werd met name geprezen omdat hij erg belangrijk is voor zijn team en de goals die hij maakt klasse doelpunten zijn die ook echt het verschil maken in de wedstrijd.

Skåne-derby wordt spektakel stuk

Dé wedstrijd van donderdag was de Skåne-derby tussen Rögle en Malmö Redhawks. Alles wat je van een derby mag verwachten zat er in. Veel strijd, nog meer doelpunten en een held. In de eerste periode was het de thuisploeg die de meeste echte kansen kreeg, maar het was Malmö dat met een 1-2 voorsprong de eerste pauze in ging. Al vroeg in middenstuk was het Trevor Mingoia die de stand gelijk trok. NHL-Draft-prospect Nils Höglander wist de thuisploeg zelfs op voorsprong te brengen voordat de Redhawks nog net voor de tweede dweilpauze gelijk maakte: 3-3. Rögle scoorde in deze periode twee goals op vier schoten.

In de derde periode zette Lucas Elvenes de thuisploeg wederom op voorsprong. Konstatin Komarek had nog geen twee minuten nodig om Malmö opnieuw op gelijke hoogte te brengen. Net over de helft van de afsluitende periode wist Daniel Widing weer een gaatje te vinden in de Redhawks verdediging voor de 5-4. Voor het eerst in de wedstrijd werd er een gat van twee doelpunten verschil gemaakt toen Mingoia zijn tweede van de avond scoorde: 6-4.

Drie minuten voor het einde van de reguliere tijd haalde Malmö de goalie van het ijs voor een extra veldspeler. Met goed resultaat, zo leek het. De puck ging over de lijn achter Rögle doelman Justin Pogge. Na lang overleg en bestudering van de beelden besloten de scheidsrechters de goal af te keuren. Het doel kwam van zijn plaats voordat de puck over de lijn ging. Extra zuur voor Malmö was dat de puck via de paal terug het veld in kwam en Pogge de puck zelf over de lijn sloeg, net nadat een Rögle speler in zijn val het doel verplaatste.

Trevor Mingoia - Rögle BK
Trevor Mingoia – Rögle BK (Foto: Peter Arvidson – BildByrån)

De held van de wedstrijd werd Mingoia die twee goals maakte. De Amerikaan werd in december overgenomen van Västerviks IK, dat in de AllSvenskan uitkomt. In zijn eerste zes wedstrijden heeft Mingoia acht punten gemaakt (5G, 3A).

Duel tussen twee teams in topvorm

In zijn zevende wedstrijd, op zaterdag, was het weer raak voor Mingoia en bracht hij zijn totaal op zes goals. Dé twee teams die het best in vorm zijn van de gehele SHL troffen elkaar in Ängelholm. HV71 had dertien punten behaald in de laatste vijf wedstrijden. Rögle kon daar tien punten tegenover zetten. In de eerste periode was de thuisploeg iets beter, maar ondanks dat beide teams goede kansen kregen bleven er twee nullen op het scorebord staan toen voor de eerste keer werd gepauzeerd. Ook qua strafminuten bleef de teller op nul staan. Na 78 seconden in de tweede periode, wist de nieuwe aanwinst van de thuisploeg, Mingoia, de officials wel aan het werk te zetten om zijn score op het scorebord weer te geven. Twee minuten na de openingstreffer maakte HV71 weer gelijk nadat er een speler van Rögle naar de strafbank was gestuurd. In de derde periode speelden beide teams in een nog hogere versnelling wat zorgde voor een zeer vermakelijke wedstrijd. Isac Brännström tikte, halverwege het afsluitende deel, met een volley de 1-2 binnen. Via een empty-netter scoorde Anton Bengtson uiteindelijke de 1-3 einduitslag op het scorebord in deze felle maar faire (in totaal vier strafminuten) wedstrijd.

Stephan Lundh - HV71
Stephan Lundh – HV71 (Foto: Mikael Fritzin – TT)

Sinds Stephan Lundh twaalf wedstrijden geleden de coaching heeft overgenomen bij de club uit Jönköping heeft het 29 punten behaald. Een, zeker voor de SHL, erg hoog aantal met een gemiddelde van 2,4 punten per wedstrijd.

Färjestad tegen Malmö leek wel een play-off wedstrijd

Een wedstrijd waar het zaterdag wat minder ‘gezellig’ aan toeging was Färjestad tegen Malmö Redhawks. De thuisploeg had vier wedstrijden op rij verloren en de gasten verloren de laatste twee wedstrijden en beiden wilden hun negatieve reeks beëindigen. FBK begon de wedstrijd zeer fel en na een fraai uitgespeelde aanval wist Marcus Nilsson na vier minuten de openingstreffer te scoren. Halverwege het beginstuk was de stand 2-1 na goals van achtereenvolgens Michael Lundqvist (FBK) en Frederik Storm (Redhawks). Als een paar minuten later Fredrik Händemark van Malmö de verkeerde bank in wordt gereden slaat de vlam in de pan waarbij flink wat straffen worden uitgedeeld. Redhawks heethoofd Marcus Sylvegård brengt ook een bezoek aan de spelersbank van Färjestad en deelt daar wat klappen uit. Hij mag gaan douchen met een vijf minuten straf plus een game misconduct voor ‘fighting’. In totaal vielen erbij dit opstootje 35 strafminuten.

De tweede periode was doelpuntloos en buiten een viertal straffen van twee minuten vielen vooral de erg sterk spelende goalies op. Oscar Alsenfelt hield met uitstekende reddingen zijn team in de wedstrijd terwijl aan de andere kant Adam Werner er voor zorgde dat Malmö de gelijkmaker niet scoorde. Op het einde van de periode was nog wel te zien dat Fredrik Warg laaiend was nadat hij de stick van een Färjestad speler in zijn kruis geslagen kreeg. De gemoederen bleven ook in de laatste periode, zoals in de play-offs, hoog oplopen. Een checking-to-the-head van Henrik Hetta zorgde ervoor dat hij als tweede speler van Malmö voortijdig de kleedkamer op moest gaan zoeken. Axel Ottosson wist de bevrijdende 3-1 te scoren waardoor Färjestad eindelijk weer eens tot winst kwam. In totaal werden er 84 strafminuten uitgedeeld.

Luleå won deze week beide wedstrijden van Örebro (4-2 en 1-2) en nam de koppositie weer over van Frölunda.

Verlies voor Visby/Roma in Mariestad

Woensdag begon de ‘road-trip’ van Visby/Roma met de wedstrijd tegen Mariestad BoIS HC. De mannen van Gotland begonnen, zonder Martijn Oosterwijk, goed aan de wedstrijd en binnen drie minuten was het Michael Adamsson die de puck in het net van de gastheren wist te krijgen. Anderhalve minuut later was het echter al weer gelijk toen Daniel Marmenlind werd gepasseerd. In het middenstuk was het eerst Mariestad dat scoorde en was het VRH dat na vijf minuten in het tweede deel de gelijkmaker scoorde. Op het einde van de tweede periode was er een opstootje tussen twee Ollsons. Christian Ollson (Visby/Roma) en Erik Olsson (Mariestad) kregen het met elkaar aan de stok en moesten beiden voor drie keer twee minuten naar de strafbank.
Ook aan het begin van de derde periode viel er een goal te noteren. Mariestad kwam voor de tweede keer in deze wedstrijd op voorsprong: 3-2. De laatste anderhalve minuut van de wedstrijd werd Marmenlind nog naar de kant voor een extra veldspeler maar de 3-2 score bleef op het bord staan.

Powerplay goals in de wedstrijd tegen Vimmerby HC

Vrijdag werd de tweede wedstrijd van de trip gespeeld door Visby/Roma in en tegen Vimmerby, vooraf één van de favorieten in AllEttan Södra. Halverwege de eerste periode wist Visby/Roma binnen iets meer dan drie minuten drie keer te scoren. In een vijf tegen drie situatie wist Erik Palm te scoren. Christian Hägg wist 37 seconden later in vijf tegen vier de puck zo te raken dat het 0-2 werd. Twee en een halve minuut daarna liet Mikael Adamsson de 0-3 aantekenen, ook dat doelpunt werd in powerplay gescoord. In het tweede deel wist Vimmerby 1-3 te scoren en halverwege de derde periode werd het 2-3. Beide goals op powerplay voor de thuisploeg. Visby aanvoerder Addamsson wist de voorsprong, op een powerplay, weer naar twee doelpunten verschil uit te breiden: 2-4. Nog was het niet gedaan met scoren. Vimmerby wist nog één keer het net achter Marmenlind te vinden voor de 3-4 eindstand. Ook die laatste goal was met een man meer op het ijs. Zeven goals, zeven keer op powerplay. Visby/Roma behaalde een 100% score, Vimmerby 60% op de powerplay.

Oosterwijk start tegen Grums

Nadat de selectie op zaterdag de tumultueuze wedstrijd Färjestad – Malmö had bekeken, volgde zondag de derde wedstrijd van de drie opeenvolgende uitwedstrijden. In en tegen Grums mocht Martijn Oosterwijk deze keer starten maar moest na tweeënhalve minuut al de puck uit het net halen toen de gastheren op de powerplay scoorde. In een eerste periode met veel straffen (37 minuten, waaronder een ‘game’ voor een speler van de thuisploeg) wisten beide ploegen uiteindelijk twee keer te scoren waardoor er met een tussenstand van 2-2 werd gepauzeerd.

Visby/Roma nam aan het begin van het middenstuk de leiding maar nadat Grums langszij was gekomen en ook nog de 4-3 had gescoord, werd Oosterwijk voor de resterende 24 minuten van het ijs gehaald om plaats te maken voor Daniel Marmenlind. In de derde periode overklaste de Gotlanders de thuisploeg (shots-on-goal: 6-29). Toch wist VRH pas drie minuten voor tijd de gelijkmaker te scoren en moest het tot dertien seconden voor het einde van de reguliere speeltijd wachten op de verlossende 4-5.

Na de twee winstwedstrijden is Visby/Roma gestegen naar een zevende plaats.

SDE HF verliest twee keer van de nieuwe koploper

Dit weekend speelde huidig SDHL-kampioen, Luleå/MSSK, en het misschien wel beste dames club-team van de wereld (het won in september The Champions Cup van het Amerikaanse Metropolitan Riveters) drie wedstrijden in Stockholm. Zaterdag speelde het tegen AIK en op vrijdag en zondag was SDE HF de tegenstander. Vrijdag stond Luleå nog tweede in de rangschikking met vijf wedstrijden minder gespeeld dan koploper MODO. Na dit weekend heeft de club uit noord Zweden de koppositie overgenomen van het team dat vorige week het onderspit moest delven tegen Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers.

Luleå won vrijdag met 1-4 van SDE. In de elfde minuut kon Hamers na zes seconden de strafbank alweer verlaten nadat Luleå de 0-1 had gescoord. Vier minuten later kwamen de dames uit Stockholm nog langszij via de Britse Leanne Ganney. In de tweede periode kon Luleå pas twee minuten voor de pauze een gat slaan toen de 1-3 ruststand op het bord kwam. In de afsluitende periode die qua shots-on-goal gelijk opging wisten de gasten nog één keer te scoren: 1-4.

In de wedstrijd zondag moet de pijp bij de dames uit Stockholm leeg zijn geweest. Ze spelen al een aantal wedstrijden met maar tweeënhalve lijn en tegen een team als Luleå, dat aantreed met vier volledige aanvalslijnen en zeven verdedigsters breekt zich dat op. Het verschil op de ranglijst laat zich dan ook op het ijs zien. Bovendien heeft Luleå drie speelsters bij de eerste vijf op de topscorerslijst staan. De Finse defence Jenni Hiirikoski is clubtopscorer met 47 punten (14G, 33A), gevolgd door Michelle Karvinnen (21G, 25A) en Emma Nordin (23G, 22A). SDE captain Ganney staat op een 24ste plaats met 23 punten (12G, 11A).

De Finse Karvinnen wist zondag in iedere periode het net te laten bollen en scoorde uiteindelijk vier goals in de door SDE met 1-8 verloren wedstrijd.

Winst is geboden voor SDE om play-offs te halen

Doordat AIK op zaterdag een punt van Luleå wist af te snoepen (2-3 OT) en zondag won van Brynäs (4-5) wist het, het gat op de ranglijst met SDE uit te breiden tot twaalf punten. SDE HF heeft nog vijf wedstrijden om dat gat te dichten. Woensdag moet dan wel van AIK gewonnen worden anders zijn de play-offs dit seizoen niet meer te halen.

1 Luleå HF 27 69 119:38 (81)
2 MODO Hockey 29 65 112:68 (44)
3 Linköping HC 30 63 121:63 (58)
4 Leksands IF 30 57 97:62 (35)
5 HV 71 30 55 95:55 (40)
6 Djurgårdens IF 29 46 86:73 (13)
7 Brynäs IF 28 35 60:79 (-19)
8 AIK 30 27 56:88 (-32)