Herentals wint nipt van Geleen, Nijmegen verslaat Den Haag en Zoetermeer heeft moeite met Antwerpen


Face-Off IJshockey BeNe League

Drie wedstrijden stonden op het programma waaronder de teams die op drie februari de bekerfinale spelen. Dat werd een nipte overwinning voor de Nijmegenaren. Zoetermeer had het zwaar tegen de Antwerpenaren en wonnen na overtime en Herentals hadden een hele zware kluif om de winst tegen Geleen te pakken.

AHOUD Devils Nijmegen – Cairox HIJS Hokij (5-4)

Vrijdagavond stonden Nijmegen en Den Haag als voorproefje voor de bekerfinale tegenover elkaar op het ijs. De thuisploeg kwam langzaam uit de startblokken, maar het tempo van deze wedstrijd lag behoorlijk hoog. Door fouten in de verdediging van Ahoud Devils kwamen de Hagenezen al binnen zes minuten op een 0-2 voorsprong door goals van Alan van Bentem en Mike Verschuren.

Nijmegen bleef kansen creëren. Vanaf de blauwe lijn ging R.J. Reed alleen op goalie Tomislav Hrelja af en zetten de thuisploeg op het scorebord: 1-2. Het was een moeilijke periode voor beide teams, maar het bleef vechten tot de laatste seconden. Branden Eden scoorde namelijk in de laatste tien seconden. Zodoende werd met een 2-2 stand de kleedkamer opgezocht.

HET MIDDENSTUK

Het spel ging over en weer en er was veel duw en trek werk rond de goals. Het zou dan ook niet lang duren voordat Levi Houkes de thuisploeg op een 3-2 voorsprong bracht. Er werden veel schoten op de goal gevuurd door de Ahoud Devils, maar toch wist Cairox Hijs Hokij Den Haag via Alan van Bentem een power-play goal te scoren, waardoor de stand met 3-3 weer gelijk werd. Tegen het einde van deze tweede periode maakte de Nijmegenaren duidelijk het spel op het ijs en brachten Branden Eden en Houkes de stand op 5-3.

In de laatste periode van deze wedstrijd lag het tempo nog steeds hoog en werd Den Haag gevaarlijker. Zo scoorden de gasten nog een aansluitingstreffer via Joey Oosterveld en stond er opeens 5-4 op het scorebord. Uiteindelijk zou dat ook de eindstand worden, maar voordat deze wedstrijd werd afgefloten kregen beide teams nog een flink aantal straffen. Ook haalde Den Haag na een time-out meerdere keren goalie Tomislav Hrelja van het ijs voor een aanvaller speler.  Het waren voor het thuispubliek spannende laatste minuten. Maar het was uiteindelijk Nijmegen dat aan het langste eind trok en met een 5-4 winst deze wedstrijd heeft gewonnen.

Foto: Robert Bos

Zoetermeer Panters – Antwerp Phantoms (4-3 in OT)

In de Silverdome stond een spannend duel tussen twee subtoppers op het programma. Zoetermeer Panters nam het op tegen Antwerp Phantoms. Even leek het er zelfs op dat de bezoekers er met de zege vandoor zouden gaan, maar dat liet Zoetermeer niet gebeuren.

Na twaalf minuten zette Teris Wright Zoetermeer op voorsprong na aangeven van  Bas Tammerijn en Erik Brand. In de tweede periode kwam Antwerp Phantoms na precies 37 minuten op gelijke hoogte via Axel Kila (assists van Simon Dozin en Jens Theunis). Lang konden de Belgen hier niet van genieten. Na 54 seconden stonden de Panters namelijk alweer voor. Erik Brand zette zijn ploeg op 2-1.

In de derde periode zouden de rollen worden omgedraaid. Eerst maakte Justin van Baarsen de 2-2. Vervolgens werd het in de 52e minuut zelfs 3-2 door een powerplay goal van Jens Engelen. Drie minuten later kwam de thuisploeg echter weer op gelijke hoogte en dwong het, dankzij een goal van Dusan Kmec verlenging af.

Door een straf voor Ben van den Bogaert met nog twintig tellen te gaan gingen de Phantoms met een man minder overtime in. Hierin werd het duel al na 57 seconden beslist door een goal van Michael van Rijswijk.

Door de zege klimmen de Panters weer over de Amsterdam Tigers heen en staan ze nu achtste in de BeNe League.

Era Renomar HYC Herentals – Microz Eaters Limburg (5-4)

De topper van de avond werd een spannende match in een fink gevuld Netepark. Thuisploeg HYC kende een succesvolle start met twee snelle doelpunten. In de tweede minuut opende Kyle Brothers de score en twee minuten later verdubbelde Ben Vercammen de Kempense voorsprong. Eaters kon, halfweg de eerste periode, via Levi Smeets tegen scoren en even later kon Matthew Beer op de powerplay mooi gelijkmaken. De meegereisde Eaters-fans konden helemaal los toen Lukasz Bartak de Limburgers na een knappe aanval 2-3 op voorsprong schoot!

In een even puike tweede periode kwam de rood-witte brigade op gelijke hoogte dankzij een powerplay-treffer van Emiel Goris. Beide teams speelden sterk hockey en de supporters genoten van het knap spel. In de eindfase van deze tweede periode, dwong HYC een penalty shot af. Goalgetter Preston Shupe liet de kans niet liggen om de leider in het BeNe-League kampioenschap weer op voorsprong te schieten.

In de slotperiode kwamen de mannen van Andy Tenbult op gelijke hoogte dankzij de tweede treffer van de avond van de 19-jarige Smeets. De wedstrijd werd wat warriger en scoren bleek niet meer mogelijk. Twee minuten voor tijd werd Eaters met een penalty kill opgezadeld. HYC-Coach Jeffrey Van Iersel vroeg een Time-Out aan om de strategie nogmaals aan te scherpen. En ja hoor, Vincent Morgan fusilleerde vanop afstand Limburgse goalie Rowan Delil, voor de 5-4. In de laatste 90 seconden slaagden Glenn Bakx en zijn mannen er niet in om Kevin Van Looveren voor een vijfde maal te passeren. Ontgoocheling bij de bezoekers, die ondanks een sterke partij geen punten uit België konden meenemen. Voor thuisploeg ERA Renomar was het feesten! De veruit meest productieve ploeg in de BeNe-League, met 129 treffers,  blijft in de ranking mooi aan de leiding!

Previous Van Gorp bezorgt Tilburg Trappers winst in overtime
Next Iserlohn lijdt negende nederlaag op rij, Mannheim, München blijven winnen