Pacific Division: Wie gaat de Flames stoppen?


Face-Off IJshockey NHL

We gaan wat nieuws doen

Welkom bij deze eerste editie van onze NHL Recaps ‘nieuwe stijl’. Wij vonden onze recaps te lang en dat vonden jullie waarschijnlijk ook. We voelden bovendien aan dat onze terugblikken, ondanks het vele werk dat erin gaat zitten, vooral aanvoelde als een opsomming van wedstrijduitslagen. Daarom kiezen we nu voor een iets meer analytische stijl.

Allereerst hebben we de terugblik opgedeeld in divisies en krijg je nu vier terugblikken per week. Op dinsdag is de Metropolitan Divisie aan de beurt, op donderdag de Central, op zaterdag de Atlantic en op zondag de Pacific. Zo blijven de stukken behapbaar en weet je gelijk waar je jouw team terug kan vinden.

Nieuwe opzet

De stukken zullen uit drie delen bestaan. Ten eerste het nieuws over trades, blessures en ontslagen die gevallen zijn. Daarna gaan we over op een typisch Amerikaanse manier van trendwatching: de Power Rankings. Dit is anders dan de normale stand. We kijken namelijk niet alleen naar het aantal punten, maar ook naar de recente vorm. Hierin gaan we ieder team langs en bespreken we de belangrijkste gebeurtenissen, net als vroeger, maar dan korter.

Tot slot kiezen we voor iedere divisie ook de Three Stars of the Week. Dit zijn volgens ons de belangrijkste spelers binnen deze divisie van de afgelopen week.

We hopen dat deze versie van terugblikken wat beter leesbaar is en blijft en dat we hiermee bovendien een interessant inzicht geven in de mening van onze redacteuren. Veel leesplezier!

Pacific Division: Wie gaat de Flames stoppen?

Alweer een week voorbij in de Pacific Divisie. Cor Machielsen blikt terug en bekijkt welke clubs de goede kant op gaan en wie zich zorgen moeten maken.

Nieuws: Connor McDavid gekozen tot captain voor de NHL All Stars weekend

Er zijn inmiddels naast McDavid negen andere spelers gekozen voor het team. Van de Vancouver Canucks rookie Elias Pettersson, van de koploper Calgary Flames Johnny Gaudreau, van de thuisclub San Jose Sharks zullen Joe Pavelski, Brent Burns en Erik Karlsson hun opwachting maken. Drew Doughty van de L.A. Kings, Clayton Keller van de Arizona Coyotes en als goalies zijn gekozen Marc-Andre Fleury van Vegas Golden Knights en John Gibson van de Anaheim Ducks.

De rekenwonders onder u zullen al hebben geteld dat we nog een speler tekort komen. De laatste speler wordt op 10 januari aangekondigd. Tot die tijd kan er door de fans worden gestemd.

Power Rankings: Vegas Golden Knights aan een opmars bezig.

1. Vegas Golden Knights (54 punten, 25-15-4, L10: 7-1-2, W5)

Na een wat magere start van het seizoen zijn de mannen van Gerard Gallant aan een flinke opmars begonnen, inmiddels staan ze tweede in de divisie. De afgelopen week vier wedstrijden en vier overwinningen en alle vier tegen Pacific teams. Paul Statsny is duidelijk de beste man aan de kant van de Knights na zijn terugkeer van een blessure met twee goals en drie assists in deze vier wedstrijden.


Marc-Andre Fleury startte in drie van deze wedstrijden met een GAA van 1 en een save percentage van .959

2. San Jose Sharks (44 punten, 23-13-7, L10: 6-2-2, W2)

Het All Star trio Brent Burns, Erik Karlsson en Joe Pavelski staat volledig in de top tien qua punten in de afgelopen week met respectievelijk acht, zeven en zes punten. Vooral in de wedstrijd tegen de Avalanche was Burns op dreef met drie assists en een goal. Pavelski scoorde hetzelfde.

Tegen de leider in de league, Tampa Bay Lightning, maakte de Sharks een einde aan een zestien wedstrijden streak met punten halen en geen achtste overwinning op rij.

Voorlopig staan de Sharks stevig op de derde plaats in de divisie met acht punten los op de Ducks.

3. Calgary Flames (56 punten, 26-13-4, L10: 5-3-2, W1)

De divisieleider heeft een goede week achter de rug met maar één nederlaag tegen de Bruins. In de top tien van afgelopen week scoorden drie Flames spelers de meeste punten. Johnny Gaudreau, Sean Monahan en Elias Lindholm met tien, acht en zeven stuks. De afgelopen vier wedstrijden werd er twintig keer gescoord. Wie gaat de Flames stoppen in de Pacific divisie? Dat is de grote vraag zo halverwege het seizoen.

4. L.A. Kings (37 punten, 17-23-3, L10: 6-4-1, L2)

Het gaat met kleine stapjes steeds beter, na de trainerswissel met Willie Desjardins als interim coach, hebben de Kings in de laatste tien wedstrijden er zes gewonnen.  Eigenlijk is het nog steeds de oude garde die de punten bijeen sprokkelen. Drew Doughty, Anze Kopitar, Jonathan Quick en Dustin Brown. Tegen de Oilers was het Quick die zijn 300e overwinning behaalde en Kopitar zijn 300e goal.

5. Vancouver Canucks (44 punten, 20-21-4, L10: 5-5-0, L2)

De afgelopen week was het genieten van rookie Elias Pettersson die na 38 wedstrijden al 42 punten heeft. 22G-20A. De schrik was dan ook groot toen hij in een duel met een andere rookie Jesperi Kotkaniemi geblesseerd naar de kant moest. Voorlopig is hij er even uit maar de verwachting is dat het niet al te lang zal zijn. Hij is ook nog  geselecteerd voor het All Star event.

Tegen Toronto was er zonder Pettersson geen eer te behalen en werd er met 5-0 verloren. De prognose is dat hij er twee weken uit ligt met een knieblessure. Ondanks de blessure van Pettersson staan ze voorlopig op de vijfde plaats van de divisie.

6. Anaheim Ducks (42 punten, 19-16-7, L10: 3-5-2, L7)

Ondanks dat Daniel Sprong het statistisch zeer goed doet, hebben de Ducks toch een losing streak van zeven wedstrijden aan hun kont hangen. Daar zaten wel twee overtime verliezen bij. In de afgelopen week werd er maar een puntje behaald. Als Josh Mahura dan de beste is met twee assists en er maar drie goals zijn gescoord door Sprong, Nick Ritchie en Carter Rowney, dan laat de oude garde zoals Ryan Kesler en Ryan Getzlaf het aardig afweten.

7. Edmonton Oilers (41 punten, 19-19-3, L10: 2-7-1, L1)

Blessures van je twee beste verdedigers kun je niet zo maar opvangen. Desondanks heb je wel een van de beste ter wereld in je team. Echter, zoals al een paar jaar lang, zijn alleen Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins en Leon Draisattl verantwoordelijk voor de scores. Dat werd afgelopen week weer duidelijk toen zij respectievelijk goed waren voor twee, een en drie goals. Na een goede start van Ken Hitchcock met 7-2-1 is het na de blessures van Kris Russel en Oscar Klefbom een stuurloos schip. Zo ook in de laatste wedstrijd tegen de Kings die toch allerlaatste in de divisie staan. Ze kregen een shutout tegen, dus 0,0 punten. Het zou zo het derde jaar van de vier met McDavid zijn waarin er geen play-offs worden gehaald. Dat zou goed het einde kunnen betekenen van GM Peter Chiarelli. De board heeft gezegd: play-offs en anders ontslag.

8. Arizona Coyotes (37 punten, 17-21-3, L10: 3-6-1, L3)
Voor de Coyotes dreigt weer een seizoen zonder progressie. De afgelopen week was het een OT-verlies en twee reguliere verlies partijen. Het hoogtepunt van de week maar dan uit ogen van een fan.

Three stars of the week: Johnny Gaudreau, Brent Burns en Sean Monahan

photo: (Jeff McIntosh/CP)

1. Johnny Gaudreau, goed voor elf punten met vijf goals en zes assits in vier wedstrijden. Al het hele seizoen een stabiele factor voor de Flames.

2. Brent Burns, in drie wedstrijden goed voor drie goals en zes assists. Ijzersterk op de powerplay.

3. Sean Monahan, zo’n stille kracht die niet opvalt maar als hij niet meedoet dan mis je hem big time. Een goal en acht assists de laatste vier wedstrijden.

 

 

Previous Hijs wint derby, Belgische toppers niet in de fout
Next Finland verslaat Amerika om het goud, Rusland pakt brons