Hijs wint derby, Belgische toppers niet in de fout


Face-Off IJshockey BeNe League

Weer een zaterdagavond vol met actie in de BeNe League. Tim GerthJeroen de Groot en Jonathan van Osta praten je bij.

Mechelen Golden Sharks – Bulldogs Liege: 3-7

Bulldogs Liege heeft vlotjes gewonnen van de Mechelen Golden Sharks. Mechelen, dat via twee powerplay treffers en een shorthanded goal, nog wel in de buurt kon blijven, kwam toch tekort. Het werd 3-7 voor de bezoekers.

Waar Mechelen juist dankzij de special teams op de been bleef, kon Luik niet profiteren van de vele powerplay kansen die het kreeg. Het trio Virgil Delbrassine, Ax’l Milpas en Cheyne Thomas Matheson was goed voor ieder twee goals. Dankzij Jordan Paulus was aantal doelpunten toch oneven. Doelpuntenmakers in Mechelse loondienst waren Marek Ziarny, met 2 treffers, en Cas Staps.

Picture : Mireille Thurion

Zo verstevigd Luik Bulldogs zijn vierde positie. Met een voorsprong van vier punten op Nijmegen en een achterstand van drie punten op Heerenveen.

Chiefs Leuven – Amsterdam Tigers: 7-2

In Leuven waren de Amsterdam Tigers een gemakkelijke prooi voor Leuven. Alec James zette zijn ploeg in de elfde minuut op voorsprong. Niet veel later zou Michael Egdom de voorsprong verdubbelen. Na een tegengoal van Dean Versteeg liep Leuven definitief richting zege via dubbele treffers van Dean Thurura en Adam Logozzo en ook Rino Dhondt kon zijn doelpuntje meepikken.

Tussendoor kon enkel John Versteeg, die was meegereisd naar België, nog tegenscoren voor de Amsterdammers.  In de slotfase werden er, met name aan Leuvense kant, nog wat spelers op de bon geslingerd. Ook Connor Barette moest de strafbank op.

De Chiefs liepen zo weer wat punten uit op de directe concurrent uit Amsterdam. De voorsprong bedraagt nu acht punten met drie wedstrijden meer gespeeld. De achterstand op nummer zes HIJS Hokij Den Haag is inmiddels teruggelopen tot drie punten.

Zoetermeer Panters – Cairox Hijs Hokij 2-4

Zoals gebruikelijk kon de streekderby van Zoetermeer tegen Den Haag weer op een hoop supporters van beide clubs rekenen. Cairox Hijs Hokij speelde de vijfde wedstrijd van de week.

Vanaf de eerste minuut was de druk wel duidelijk hoger aan de zijde van de Zoetermeer Panters. Ondanks vele pogingen kregen de spelers van Hijs de puck echter niet langs de uitstekend keepende Zoetermeerse Goalie Kevin Riedijk. Na 8 minuten spelen en 2 penalties voor Zoetermeer, kwam het eerste doelpunt dan toch: Levi Boer schoot de 0-1 in het net.

In de tweede periode leek het veel van hetzelfde te zijn. De druk van Hijs op de Panters was groot, maar met regelmaat wisten de Panters gevaarlijk uit te breken en shots op het Haagse goal te leveren. Echter stonden beide goalies hun mannetje, en volgden er deze periode, ondanks enkele penalties, geen goals. Het leek daarbij voor Hijs makkelijk te gaan, maar een enkel goal zou genoeg zijn voor de Panters om de druk terug te brengen.

En dat gebeurde ook vlot in de derde periode. Marko van Leeuwen scoorde na nog geen twee minuten in de derde periode de gelijkmaker, wat op luid enthousiasme van het Zoetermeerse team en de supporters kon rekenen. In reactie ging de Haagse ploeg vlotter spelen, waarop de Panters een tweetal overtredingen maakten. Net voordat de eerste penalty was afgelopen, maakten de Panters een fout, waardoor er een delayed penalty kwam. Met 6 tegen 4 wist Hijs snel de 1-2 te scoren: Raymond van der Schuit schoot de puck op assist van Joey Oosterveld langs Riedijk. Binnen twee minuten brak Alan van Bentem ver door, en wist hij voor Hijs de 1-3 op het bord te zetten. Toch bleven de Panters knokken: regelmatig werden nieuwe aanvallen opgezet, maar ze wisten net niet af te maken. Hijs bleef ook na iedere aanval van Zoetermeer weer terug komen, en in de 58e minuut resulteerde dat in de 1-4 dankzij een mooi schot van Dani van Schilt. Wie echter dacht dat de wedstrijd daarmee gespeeld was, had het mis. De continue acties van de Panters resulteerden in de 59e minuut nog een een doelpunt door Diordy Vols. De gescoorde 2-4 was daarmee wel de eindstand van de wedstrijd. Het was weer een mooie, sfeervolle streekderby, die zoals altijd weer een goed aantal goals voortbracht.

UNIS Flyers Heerenveen – Microz Eaters Limburg: 4-2

De wedstrijd begon goed voor de thuisploeg,  in de zesde minuut scoorde Ronald Wurm tijdens een powerplay situatie de 1-0 voor Unis Flyers. Hierna kregen beide teams kansen, waar de een schot van Nick Verschuren de Eaters bijna op gelijke hoogte bracht. Maar mede door een geweldige redding van Eaters goalie Delil, bleef het tot de vijftiende minuut 1-0. In de zestiende minuut maakte Adam Bezák na goed doorzetten van Marco Postma de 2-0. De teams gingen met een verdiende voorsprong van de Flyers met 2-0 rusten.
Aan het begin van de tweede periode moest Eaters goalie Delil weer vol aan de bak, en keerde een prima schot van Hunt. Toch maakte na iets meer dan twee minuten in de tweede periode,  Flyers captain Tony Demelinne de derde goal van de avond. Twintig seconden na de 3-0, kreeg Geleen een powerplay.  Deze buitenkans liet Tsjechische Limburger Bartak niet onbenut,  binnen een halve minuut wist hij goalie Honebeeke te verschalken. De wedstrijdspanning was compleet terug nadat Heerenveen speler Lars den Edel naar de strafbank werd gestuurd.  Een minuut later scoorde Marx de 2-3 met wederom een powerplay goal.
Met deze stand gingen de teams de derde periode in. Beide partijen kregen ook in de derde periode kansen,  maar beide goalies werden niet meer gepasseerd.  in de laatste minuut werd het 4-2 nadat Geleen Delil naar de kant had gehaald, voor een extra veldspeler.  Hoekstra scoorde de empty netter. Een wedstrijd die alle kanten op kon in de derde periode, maar een verdiende overwinning voor de mannen van coach Mike Nason.

Era Renomar HYC Herentals – Antwerp Phantoms: 18-1

In Herentals kreeg Antwerp Phantoms, die eerder deze week hun tweede Amerikaanse import, RyanWidmar, alsook goalie Mike Janssen wegstuurden, een flink pak slaag. De Belgische topploeg had er duidelijk zin in en zou er geen trainingspartijtje van maken. Het duel eindigde uiteindelijk in 18-1.

Met vijf goals en drie assists was Preston Shupe op schot voor de thuisploeg. HYC deed het in de eerste periode nog rustig aan (2-0 voorsprong na twintig minuten). Met vier goals en vier assists was ook Mitch Morgan goed in vorm.

Even voor het halverwegepunt maakte Elia Urlings op aangeven van Jens Engelen de enige goal voor Antwerp Phantoms, dat met de staart tussen de benen naar huis mocht.

Natuurlijk viel te verwachten dat Herentals de betere ploeg zou zijn, maar om met de op één na grootste nederlaag van het seizoen (HIJS won eerder met 21-0 van Mechelen) af te druipen, dat zal men ook niet hebben zien aan komen.

Zodoende neemt Herentals weer even de koppositie over van Microz Eaters Limburg, dat nog één wedstrijd meer heeft gespeeld ook. De Belgische toppers staan nu op 34 punten met een ongelofelijk doelsaldo van 116 voor en 43 tegen.

Previous Antwerp Phantoms heeft per direct afscheid genomen van Ryan Widmar en Mike Jansen
Next Pacific Division: Wie gaat de Flames stoppen?