Winst voor Nijmegen en Den Haag, finalisten Belgische beker bekend


Face-Off IJshockey Beker

Gisteren de tweede duels in de playoffs van beide bekertoernooien. Daarin dwongen Nijmegen en Den Haag een derde duel af en zijn Luik en Herentals de finalisten in België. Oscar de KunderReginald Delmarche en Ed Versteeve blikken terug.

AHOUD DEVILS – UNIS FLYERS HEERENVEEN 3-2 OT

In een nagenoeg uitverkochte Triavium moest AHOUD Devils het zondagavond opnieuw opnemen tegen UNIS Flyers in de halve finales van de Nederlandse beker. Deze avond stond wedstrijd nummer twee op het programma in de best of three serie. De sfeer zat er lekker in, want ook het uitvak was lekker vol met supporters van Heerenveen.

Het was een openingsfase met een hoog tempo en beide teams waren duidelijk de wedstrijd van zaterdagavond nog niet vergeten. Het was dan ook veel duw en trek werk en zowel Heerenveen als Nijmegen vocht zich door deze periode heen. Halverwege de eerste periode prikte Nijmegen als eerste raak via Levi Houkes. Dat deed hij door een powerplay goal te scoren achter Flyers-goalie Jeff Honebeeke. In de slotminuut wist Jeffrey Melissant de 2-0 binnen te schieten, waarmee beide teams de kleedkamers gingen opzoeken.

AHOUD Nijmegen Devils UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen

ROMMELIGE PERIODE

In deze periode zouden geen goals worden gescoord en het was dan ook meer overleven voor de Nijmegenaren omdat er veel straffen werden uitgedeeld.  Nijmegen-goalie Deniz Mollen stond ijzersterk te keepen deze avond. Toch moest hij één maal de gang naar het net maken; in de laatste paar seconden van deze periode zette Pippo Limnell de 2-1 op het scorebord voor de Flyers, waarmee we de pauze ingingen.

AHOUD Nijmegen Devils UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen

SPANNEND

Het werd een spannende slotstuk waarbij de thuisploeg de voorsprong probeerde te behouden en de Flyers uit Heerenveen op jacht gingen naar de gelijkmaker. De wedstrijd werd in een hoog tempo gespeeld, maar werd niet veel beter dan de tweede periode.De spanning was echter om te snijden, zoals je verwacht bij een halve finale duel in de playoffs, het publiek zat op het puntje van hun stoel. Nadat de thuisploeg wat kansen op de gelijkmaker had laten liggen, sloeg Tony Demelinne twee minuten voor tijd toe, door zijn eigen rebound binnen te werken. Met 2-2 moest overtime de beslissing brengen.

AHOUD Nijmegen Devils UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen

Tijdens de verlenging kregen beide teams goede kansen. Nijmegen kreeg een powerplay en dat was genoeg reden voor Devils-coach Alexander Jacobs om gebruik te maken van een time-out. Kort na de hervatting viel de winnende treffer. Nick de Jong haalde verwoestend van de blauwe lijn uit en liet Hoonebeeke kansloos. Het Triavium ontplofte en Nijmegen hield de serie levend. Na afloop werd elkaar, onder het genot van wat duw-en trek werk, de waarheid gezegd, wat match penalties opleverden voor Jim Gudden, Nick de Jong en de broers Nordemann. Game 3 moet qua datum nog bepaald worden vanwege de perikelen met de Thialf-hal.

CAIROX HIJS HOKIJ – MICROZ EATERS GELEEN 6-4

Na een spetterend eerste duel, waar Geleen de zege pakte, was het aan Den Haag om de bekertiel niet kwijt te raken. In een lekkere volle Uithof ontving het de Eaters. Het werd opnieuw een heerlijke ijshockeyavond voor de toeschouwers, die na afloop maar één conclusie konden trekken: zó moet ijshockey zijn!

SNELLE OPENING

De uitploeg startte fantastisch, want na 19 tellen lag de puck in het Haagse net; Lars van Sloun reageerde alert op een rebound. Geleen opende prima, maar Den Haag nam het initiatief over. Viktor Gibbs legde de puck vakkundig vanaf de recherzijde achter doelman Delil op de powerplay voor de gelijkmaker. Geleen poetste die gelijkmaker direct weg; Lukasz Bartak verschalkte op schitterende wijze doelman Hrelja. Toch zou Den Haag met een voorsprong de kleedkamer induiken. Alan van Bentem, die zijn ploeg op sleeptouw nam, scoorde twee maal voor de thuisploeg.

HIJS Geleen

BOEIEND

In het middenstuk werd de wedstrijd boeiender en boeiender. Kansen over en weer, maar beide goalies keepten een uitstekende wedstrijd. Toch nam Geleen het heft weer in handen. Jord Smit en Nick Verschuren zetten de Limburgers hernieuwd op voorsprong, waarbij die laatste dat tijdens een 5-on-3 deed. Den Haag weigerde te capituleren, rechtte de rug en kwam via een prachtige treffer van Raymond van der Schuit opnieuw op gelijke hoogte voor een 4-4 tweede ruststand.

HIJS Geleen

NAGELS BIJTEN

Nagelbijten, zenuwachtig heen en weer lopen, aanmoedigingen; ook voor het publiek was de spanning te snijden. Nadat Bartak in de slotseconde een holding penalty kreeg, begon Den Haag op de powerplay. Opnieuw Alan van Bentem prikte raak, waarmee zijn hattrick compleet was. Het duel kon opnieuw beide kanten op, al speelde Den Haag de slotperiode met meer wilskracht dan de bezoekers. Raymond van der Schuit besliste de wedstrijd door opnieuw tijdens een man-meer het net achter Delil te vinden. Met een 6-4 zege stapten de Hagenaars het ijs af en gaat het zich opmaken voor 2 januari; dan staat het derde duel in deze serie op de rol op Glanerbrook.

CHIEFS LEUVEN – LUIK BULLDOGS 2-3

Na de krappe overtime nederlaag zaterdagavond waren we benieuwd naar de weerbaarheid van de Leuven Chiefs. Winnen was een must, om alsnog een derde, beslissende wedstrijd af te dwingen. Bulldogs Luik begon zondag, zoals het zaterdag eindigde. Met een bliksemsnel doelpunt! Na twaalf seconden, had Bryan Henry (hij alweer) zijn Bulldogs al op voorsprong geknald. Van een droomstart gesproken. Daarna volgden kansen aan beide kanten. Rusten deden we nog steeds met die 0-1 tussenstand. Ook in de tweede periode waren de ploegen elkaar waard; ieder zijn stijl, maar scoren bleef achterwege. Toen Cheyne Matheson er diep in het middenstuk 0-2 van maakte voor de Luikse bezoekers, werd het meer dan moeilijk voor de Pietermannen. Tot net voor de tweede dweilpauze de benjamin bij de Chiefs, Basim Laeremans, de aansluitingstreffer kon scoren voor Leuven.

Foto: Michel Geysens

In een spannende derde periode trok Leuven naar voren. En ja hoor, Leuvenaar Laeremans wist Luikse goalie Stef Verhulst een tweede maal te verschalken en maakte er zo 2-2 van. Bulldogs forward Henry maakte op zijn beurt zijn tweede treffer van de avond en bracht de bezoekers uit de Vurige Stede met 2-3 voor. De spanning steeg ten top, kansen werden niet afgemaakt en ondanks powerplays aan beide kanten lukte scoren niet meer. 2-3 zege voor Luik en alzo de Bulldogs weer naar de Bekerfinale. Leuven Chiefs is uitgeschakeld na deze twee puike wedstrijden. Geen reden voor ontgoocheling, want de ploeg toonde naast kunde op het ijs ook heel wat mentale veerkracht en lijkt gewapend voor een sterk 2019.

ERA RENOMAR HYC – MECHELEN GOLDEN SHARKS 4-1

Met quasi dezelfde ploegopstellingen leek deze terugwedstrijd, na de 1-8 uitzege van HYC, een formailiteit. Golden Sharks Mechelen had de knop echter goed omgedraaid en werkte in blok voor iedere puck. Na 20 minuten stond het in een mistig Netepark nog steeds 0-0, absolute verdienste van de Mechelse troepen van coach Jesse Raekelboom. In de tweede periode maakte de jarige Kyle Brothers er eindelijk 1-0 van in een dubbele man meer situatie. Maar kraken deden de Sharks niet. Vanuit quasi elke positie werd geknald op HYC goalie Arne Waumans. Maar scoren deed uiteindelijk HYC opnieuw. Een loeihard schot van Vincent Morgan was zelfs voor de beresterk keepende Mike Gysbrechts niet te pakken.

ERA Renomar HYC Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

Ook in de derde periode bleven de Mechelaars gedisciplineerd werken en voor hun kans gaan waar mogelijk. Halfweg van het slotstuk scoorde routinier Marek Ziarny na een mooie Sharks aanval de aansluitingstreffer. Toch wat spanning plots! Opluchting alom met de tweede treffer van HYC forward Vincent Morgan voor de 3-1. Mechelen bleef echter speldeprikken uitdelen. In de slotminuut ruilde Mechelen zijn goalie in voor een bijkomende aanvaller. Daarop maakte “Vinnie” Morgan zijn hattrick rond en legde zo de 4-1 eindscore vast. Logische zege voor HYC, de wijze waarop zal coach Jeffrey Van Iersel zonder twijfel stof ter discussie gegeven hebben. Bij Golden Sharks Mechelen kan men op deze flinke groepsprestatie verder bouwen in januari!

Previous #22 - Kaitlyn van de Wijgert - Winger - Eindhoven Kemphanen
Next Slowakije walst over Kazachstan heen, Rusland verslaat een lastig Zwitserland