#22 – Kaitlyn van de Wijgert – Winger – Eindhoven Kemphanen


Nederland U18 Dames IJshockey

De Nederlandse U18 dames spelen vanaf 6 januari op het WK Division IB in het Schotse Dumfries. Face-Off zal daar natuurlijk, als zelfbenoemd ambassadeur van de ploeg, bij zijn. Hoogste tijd om de toekomstige sterren van het vrouwenijshockey nader aan jullie voor te stellen via korte vragen. Nu in de spotlights: Kaitlyn van de Wijgert van Eindhoven Kemphanen.

Naam: Kaitlyn van de Wijgert

Geboortedatum: 1 december 2001

Woonplaats: Tilburg

Broers en/of zussen: Één zusje, Meagan

Speelt die ook ijshockey? Nee, die speelt geen ijshockey

Wat voor school/opleiding doe je? Ik zit nu in mijn examenjaar van de HAVO op het Beatrix College. Na mijn examens wil ik misschien de stewardessopleiding volgen in Eindhoven.

Huidige club: Eindhoven Kemphanen natuurlijk!

Positie: Aanvaller en dan vaak winger.

Kaitlyn van de Wijgert Nederland U18
Foto: Kuijpers Fotografie

Rugnummer bij U18: Rugnummer 22

Speelt ijshockey sinds: Ik ben begonnen met ijshockeyen in december 2013. Toen was ik net 12 geworden.

Hoe ben ik in aanraking gekomen met ijshockey? Mijn vader heeft altijd geijshockeyd en daardoor kwam ik vaak op de ijsbaan. Toen is hij scheidsrechter geworden en wilde ik dat ook. Papa zei toen dat ik daarvoor wel goed moest kunnen schaatsen. Daardoor moest ik op ijshockey om het spelletje te snappen en natuurlijk zodat ik beter zou kunnen schaatsen. Toen vond ik het spelletje leuker dan het fluiten, terwijl ik fluiten ook nog steeds heel leuk vind!

Wat vind je leuk aan ijshockey? Alles!!!! Het schaatsen en het spelen met de puck is zo leuk. Ook als je iets moeilijk vind om te doen en je doet altijd je best en het lukt nooit en dan die ene keer tijdens de wedstrijd of tijdens de training dat het eindelijk na zoveel proberen toch eindelijk lukt, dat is echt een mooi gevoel! Ook is het spelen in een team heel leuk, want je weet dat je niet in je eentje staat. Samen kun je er altijd wat moois van maken en dat is zeker gebeurd in Mexico vorig jaar.

Kaitlyn van de Wijgert Nederland U18

Hoe vaak train je per week? Ik train twee keer met de U16 1.5 uur en twee keer met TLC een uur. Daarnaast train ik ook nog bij Jaap Backx PT één keer in de week om mijn spieren en conditie op peil te houden door het seizoen heen.

Wie zijn jou trainers? Op dit moment zijn Jean-Pierre van der Weide en Jordy Plug mijn trainers bij Eindhoven Kemphanen U16. Bij de TLC zijn Larry Suarez en Tom Messie mijn trainers. En bij het Nederlands damesteam U18 zijn Alf Philippen, Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors mijn trainers. Mijn off-ice coach is mijn vader, die altijd met tips komt en zegt wat ik beter kan doen.

Favoriete club in Nederland of in het buitenland? Natuurlijk is Eindhoven Kemphanen mijn favoriete club in Nederland. In het buitenland volg ik de damescompetitie van Canada waar ik vooral Toronto Furies volg. In de NHL hou ik Pittsburgh Penguins bij. Daarnaast bewonder ik ook het Australisch mannenteam, die afgelopen april in Tilburg hun WK speelde en zilver pakte.

Mooiste stadion waar ik ooit gespeeld heb? Mexico-city!!! Niet de mooiste ijsbaan, maar wel de ijsbaan waar ik de mooiste herinneringen heb opgedaan.

Kaitlyn van de Wijgert Nederland U18
Kaitlyn van de Wijgert met de zusjes Rojas van Mexico U18

Beste vrouwelijke speelster? ik vind Natalie Spooner en Sarah Nurse heel goed. Zij spelen allebei voor Toronto Furies en voor het Canadees nationaal vrouwenteam. Ook vind ik Michelle Noë een hele goede speelster. Ze is snel en zelfs sommige jongens durven niet met haar in de hoek te gaan als de puck daar is. Ze speelt zo hard en wil voor elke puck gaan. Dat is echt mooi om te zien!

Beste speler bij de mannen? Ik vind Damian Kluijtmans echt een hele goede speler. Hij speelt bij Eindhoven Kemphanen eerste divisie. Als hij de puck heeft dan komt er niemand aan en vaak scoort hij zelfs ook nog.

Wie is jouw grote idool? Michelle Noë omdat ze heel hard speelt en ze is zo snel. Als ze een fout maakt dan lost ze het altijd zelf op.

Hoogtepunt voor jou tot nu toe? Zelf heb ik al hele leuke dingen gedaan en meegemaakt, maar mijn hoogtepunt was toch wel goud winnen in Mexico. Dit is sowieso een once-in-a-lifetime experience.

Favoriete eten? Ik hou van taco’s!! Geen twijfel over mogelijk. Dat eet ik niet al te vaak, helaas. Mijn lievelingseten wat ik wel wekelijks kan eten (ook voor de trainingen) is spaghetti met carbonara saus.

Hobby’s/vrije tijd: Vrije tijd heb ik niet veel. In het ijshockeyseizoen doe ik maar vier dingen, namelijk slapen, eten, trainen en naar school gaan. In de zomer als ik dan toch vrije tijd heb, vind ik het leuk om te gaan sporten, buiten te zitten op het terras of in de zon te liggen met muziek.

Welke muziek luister je graag? Ik vind van alles leuk. Papa en ik zitten per week gemiddeld zo’n zes uur in de auto. Dan draaien we in de auto vaak carnavalsmuziek, 70’s hits, rap, kerstliedjes en noem zo maar op. Het is nooit saai!

Kaitlyn van de Wijgert Nederland U18

Welke sites lees je voor ijshockey? Natuurlijk Face-Off! Ook wel op Instagram houd ik sommige ijshockeypagina’s bij, maar Face-Off houdt mij het meest op de hoogte.

Geloof/bijgeloof: Ik draag voor belangrijke wedstrijden altijd coole gekke gekleurde sokken die ik heb gekregen. Ik heb een paar happy socks van mijn moeder gekregen met klavertjes vier. Van een vriendin van mij heb ik knal roze sokken met bananen gekregen. Die neem ik beiden mee naar Schotland!

Wat verwacht je van het WK in Schotland? Ik verwacht dat we het tegen sommige landen moeilijk zullen krijgen, omdat we een jong team hebben en dit ons tweede jaar is. Ik denk ook zeker niet dat we daarom kunnen verliezen ,want ik geloof altijd dat wij met dit team een medaille kunnen pakken. Als we gedisciplineerd blijven hockeyen samen en luisteren naar wat de coach ons vertelt. We hebben een team met best wel wat talenten.

Wat is jouw droom/doel in het ijshockey? Mijn droom is om ooit zo goed te kunnen ijshockeyen , zoals Michelle Noë, dat jongens niet denken ‘oh het is máár een meisje’, maar dat ze denken ‘verdomme, het is wel een goed meisje!’.

Face-off is… Betrokken! Ze hebben niet alleen aandacht voor het hoogste niveau, maar ook de jeugd die gemotiveerd moet blijven om naar dat hoogste niveau toe te werken. Face-off heeft een eenheid gecreëerd in het ijshockey. Eerst waren het allemaal ijshockeypagina’s, maar dan voor één club. Nu hebben we een platform voor al het ijshockey in Nederland en zelfs daarbuiten. Dat is belangrijk voor een sport die nog de komende jaren moet groeien.

Er moeten meer meiden op ijshockey komen, want… Het is de mooiste sport die er is. Niet alleen de sport zelf maar ook buiten het ijs.

Previous Powerplay goals bezorgen Tilburg Trappers winst in Berlijn
Next Winst voor Nijmegen en Den Haag, finalisten Belgische beker bekend