Op bezoek in Baden Baden bij goalgetter Martin Vachal


Enkele weken geleden vertrok Golden Sharks goalgetter van dienst, Martin Vachal, plots naar Duitsland. Van onze BeNe League naar de Duitse Regionalliga, zeg maar Divisie Vier. Een verrassende move van deze 25-jarige forward, die eerder al voor Hasselt en Leuven speelde op ons hoogste niveau. Vorige week trok Reginald Delmarche, in combinatie met het traditioneel Duits Kerstmarkt bezoek, naar Baden Baden. De nieuwe thuishaven van Vachal. Daar stond het duel van zijn nieuwe club, Baden Rhinos, tegen Mad Dogs Mannheim geprogrammeerd.

Baden Rhinos, met Canadese roots

In een voormalig Canadees militair complex met eigen luchthaven, nu uitgebouwd tot Baden Airport, de regionale luchthaven van Karslruhe, spelen de lokale Rhinos hun wedstrijden in een oude Canadese ijshal; de Eisarena. In een vorig leven speelde hier een uit Canadese militairen samengesteld team; de Baden Raiders. De wat afgeleefde hal herbergt naast een net opgefriste cafetaria, ook een brede gang met standjes voor merchandisingverkoop en op de bovenverdieping is er een heuse VIP lounge.

De wedstrijd bleef lang op slot; maar nadat de nieuwe forward Martin Vachal het openingsdoelpunt forceerde, stoomde de thuisploeg uit Baden Baden door naar een overtuigende 7-2 zege en een top-4 plaats in de rangschikking. Dit vond plaats voor een enthousiast en luidruchtig publiek. Een duizendtal toeschouwers, aangevuurd door luid tromgeroffel, stuwden de eigen Rhinos naar voren. En lacherig doen over de Regionalliga hoeft niet. Menig BeNe League team zou hier flink zweten om punten mee te graaien, is mijn mening.

Sfeer en structuur in Baden Baden

Vachal was tevreden met de zege. “We zijn blij met deze duidelijke driepunter. Ook hier mag je slechts twee imports hebben. Mijn Canadese aanvalsmaat, Graham Brulotte, was vanavond wegens een kwetsuur niet van de partij. Anderzijds hebben we vanavond vijf verschillende doelpuntenmakers en dat is ook wel mooi; dat we als team gevaarlijk zijn. Het niveau is best hoog hier; dat merkte ik meteen bij de trainingen. Wat knap is, is dat de groep als groep sterk is! Zelfs onze derde en vierde lijn spelen best goed ijshockey. In deze competitie kan iedereen van iedereen winnen. We zijn allen aan elkaar gewaagd. We mikken op de play-offs; dus een top-4 plek is het doel. Daarna zien we wel. De overgang viel best mee. Overdag werk ik als electrotechnicien voor een lokaal bedrijf en ’s avonds is het trainen, Duitse lessen volgen en rusten geblazen. Wat ik absoluut mis is het trainen/coachen van een jeugdteam. Zowel in Leuven als bij de Sharks in Mechelen had ik een jeugdteam onder mijn hoede. Dat is toch wel super; je ziet die spelertjes evolueren. Je voelt de spontane appreciatie en ook de samenwerking met Jos Lejeune was prima.”

“Ik heb ondertussen mijn Tsjechische B-trainerslicentie behaald en volgend seizoen zal ik ook hier een jeugdteam mogen begeleiden. Ja, ik heb hier een meerjarige overeenkomst en er zijn plannen voor Oberliga. Plannen, geen risicovolle avonturen. Het zijn fijne mensen hier die als groep werken aan de toekomst van deze toch wel jonge club. Ik denk wel graag terug aan de leuke wedstrijden tegen onder andere HIJS of Eaters. De sfeer is hier ook wel top; wat een lawaai! En heb je gezien, vijf minuten na affluiten zijn al die supporters nog aan het zingen en aan het trommelen voor ons” aldus Baden Rhinos aanwinst Vachal.”

Picture Baden Rhinos

Naar Oberliga toewerken

Ook Coach Richard Drewniak voelden we even aan de tand. “We zijn blij met deze zege en met de manier waarop. Martin past zich hier goed aan, heeft de juiste instelling en weegt op de tegenstander. Anderzijds heeft hij toch wel twee mooie kansen laten liggen vanavond. We zijn blij met zijn komst. We volgden Martin al even en toen we hoorden dat hij uitkeek naar een andere club hebben we snel geschakeld. De uitbouw van de club en de omkadering van het eerste team is onze prioriteit. Onze VIP-lounge, met all-in formule inzake catering en honderd outside seats om de wedstrijd te volgen, is volgeboekt dit seizoen. Onze 900 staanplaatsen zijn wedstrijd na wedstrijd goed gevuld. We werken aan een project voor een nieuwe ijshal en we werken aan een Oberliga-structuur. Sportief willen we echter graag dit jaar het kampioenschap winnen; dat is ons onmiddellijk doel.”

Previous #9 - Luka Prooi - Defence - Dordrecht Lions
Next Tilburg Trappers wint laatste thuiswedstrijd van 2018