Herentals in knotsgek duel langs Luik, Geleen verslaat Nijmegen en pakt koppositie

Face-Off IJshockey BeNe League

Zondag werden er maar liefst vijf duels gespeeld in de BeNe League. In Herentals vielen maar liefst 20 (!) goals tegen Luik in de 11-9 zege van HYC en op Glanerbrook stond de topper tussen Geleen en Nijmegen (6-3) in het teken van de Teddy Toss. Den Haag, Zoetermeer en Amsterdam boekten ook zeges in doelpuntrijke wedstrijden. Cor Machielsen en Ed Versteeve blikken terug.

ERA RENOMAR HYC – LUIK BULLDOGS 11-9

Voor de coaches was het een nachtmerrie, voor de fans een perfecte wedstrijd qua goals en wat er allemaal op het ijs gebeurde. Entertaining was het codewoord van de avond. De man met de meeste punten was de Canadese Luikenaar Cheyne Matheson met vier goals en drie assists.  Defensieve blunders, goalie blunders, domme penalty’s pakken, alles zat in het topduel op het Neteparkt. Bottleneck van de wedstrijd was bij een stand van 5-7; Luik pakte binnen drie minuten drie straffen, waar HYC drie keer van profiteerde. Ben Vercammen scoorde een hattrick met drie powerplay goals en Preston Shupe was goed voor twee goals waaronder een short handed goal. Kyle Brothers scoorde ook een hattrick en twee goals van Mitch Morgan en Peter Bartek maakten de elf goals compleet voor Herentals. Voor Bulldogs scoorden -naast de vier treffers van Matheson- Jordan Paulus twee keer, Lester Brown, Alexandre Bremer en Michael Distate ieder een keer. Na afloop van het duel sprak Cor Machielsen na met Preston Shupe van HYC en Cheyne Matheson van Luik.

MICROZ EATERS GELEEN – AHOUD NIJMEGEN DEVILS 6-3

Op een volgepakt Glanerbrook stond de topper tussen Geleen en Nijmegen op het programma. Het duel stond in het teken van de Teddy Toss, waarbij de eerste treffer van de thuisploeg een golf van teddyberen zou ontketenen. Nijmegen startte echter het best aan de wedstrijd, want op de eerste powerplay van de avond zette Branden Eden zijn ploeg na amper twee minuten al op voorsprong. Geleen wilde wel, maar kon niet, er leek wat spanning op de ploeg te zitten. De thuisploeg kreeg de meeste kansen, Nijmegen de beste. Beide ploegen kregen de puck echter niet achter de prima keepende doelmannen Delil en Mollen.

Na de eerste pauze deelden de bezoekers opnieuw een tik uit. Opnieuw na twee minuten spelen zette Marcel Kars de 0-2 op de borden. Nadat RJ Reed vanwege kicking een match penalty kreeg, scoorde Geleen de aansluitingstreffer. Matt Beer kon er vandoor en scoorde behendig. En dat was het moment dat de beren het ijs op konden. Reed sloeg uit frustratie keihard tegen een deur en dat kwam hem duur te staan. Hand gebroken, weken uitgeschakeld, buiten de schorsing om.

De goal leek Geleen goed te doen en na een onderbreking van bijna een uur werd de wedstrijd hervat. In de allerlaatste sceonde van het middenstuk schoot Nick Verschuren de teams op gelijke hoogte. Er werd niet gerust en na de speelhelft wissel ontspon zich een boeiend gevecht. Geleen drong aan, maar drukte niet af. Glanerbrook viel stil toen opnieuw Kars de puck achter Delil legde. Na 47 minuten spelen stond er 2-3 op het bord en leek Nijmegen aan de haal te gaan met de zege. De thuisploeg hervond energie toen Vadim Geyesbreghs op prachtige wijze de gelijkmaker noteerde. Na goed voorbereidend werk van Lukasz Bartak, omspeelde de Belgische verdediger Nijmegen-goalie Mollen en liet de puck het net in glijden. Dat was het sein voor Geleen om aan te zetten; vanuit het niets lukte alles, waar Nijmegen het geluk en de finesse ontbeerde. Zes minuten na de gelijkmaker stond er 6-3 op het bord, door treffers van Remco Knoren, Lukasz Bartak en Mordy Munichman. Daarmee was het gedaan, konden de Limburgers de winst bijschrijven en zich koploper noemen van de BeNe League.

De Teddy Toss liet niet minder dan 18.534 knuffels op het ijs verschijnen. Naast de winst, was dit misschien nog wel het belangrijkste gegeven van de avond. IJshockey is prachtig, maar er is natuurlijk veel meer in het leven. Ed Versteeve sprak na afloop met Luke Zwartbol en Matt Beer na over het bijzondere duel.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – CAIROX HIJS HOKIJ 2-8

HIJS wilde zich revancheren voor de nederlaag tegen Geleen afgelopen vrijdag en mocht het geschonden blazoen op proberen te poetsen tegen Trappers. De Brabanders geven zich dit seizoen niet zonder slag of stoot over en spelen in fases ook gewoon prima ijshockey. Wonderen mochten echter niet verwacht worden tegen de regerend kampioen. Door treffers van Marco Bommezijn, Raymond van der Schuit en Joey Oosterveld pakte Den Haag een snelle 0-3 voorsprong. Tilburg beet echter van zich af door op de powerplay via Brent Boom voor een 1-3 ruststand te tekenen. Direct na de onderbreking knalde Van der Schuit zijn tweede van de middag binnen, maar opnieuw kwam Trappers op een marge van twee via Damian Leppers. Via Mike Verschuren liepen de bezoekers naar 2-5, maar veilig was de marge niet te noemen na 40 minuten ijshockey.

Van der Schuit nam zijn ploeg aan de hand door met twee treffers het duel te beslissen na 47 minuten spelen. Tilburg hield moedig stand en incasseerde alleen nog de treffer van Donny van Musscher, drie minuten voor tijd. Met een 2-8 zege kon HIJS de bus in richting de Hofstad.

CHIEFS LEUVEN – ZOETERMEER PANTERS 4-6

Amper 24 uur na de overtime zege van Leuven in Zoetermeer, troffen de teams elkaar opnieuw in Leuven. Panters had wat recht te zetten en dat deed men met verve. Valentijn Scheffe sloeg twee maal toe namens de bezoekers, waarmee het een 0-2 voorsprong te pakken had. Captain Joy Turpijn bracht de marge na zeventien minuten spelen zelfs op drie en dat deed recht aan de verhoudingen op het ijs.

Via Thomas Borgman en een powerplay goal Marko van Leeuwen denderde Zoetermeer zelfs door naar 0-5. Case closed zou je zeggen, maar niets was minder waar. Borya Kolyasnikov zette zijn ploeg voor het eerst op de borden, maar vijftien tellen later lag de zesde Panters treffer in het mandje via Michael van Rijswijk. Via Iniaz Steyaert, Rino Dhondt en Adam Logozzo stond er drie minuten voor tijd ineens 4-6 op het bord. Verder liet Panters het niet komen, waarmee het revanche nam voor de nederlaag in het Silverdome.

ANTWERP PHANTOMS – AMSTERDAM TIGERS 6-7

Voor beide teams een belangrijk duel in Antwerpen. Amsterdam wilde zes punten op de teller zetten, tegen concurrenten, iets dat men in Antwerp ook graag wilde na de winst op Mechelen.

De bezoekers namen de leiding in de zesde minuut, maar Phantoms zette dit recht halverwege de periode met een tegendoelpunt via Kevin De Winter. Met nog een seconde op de klok in dezelfde periode knalde Ax’l Kila nummer twee in de Amsterdamse netten. Phantoms vond duidelijk z’n drive in liep in de tweede periode uit tot 5-2 met doelpunten van Sean McCann-Coppens, Elia Urlings en Patrick Van Noten Jr. En dan sputterde de motor. De thuisploeg speelde veel te aanvallend en verwaarloosde de verdediging. Tigers beende bij en dichtte de kloof waardoor het uitermate spannend werd naar het einde toe. Door het geblunder in de verdediging van de thuisploeg nam Amsterdam zelfs de leiding met een zesde doelpunt. Met drie minuten op de klok scoorde Jens Engelen de gelijkmaker om de wedstrijd in Overtime te slepen. Echter, Phantoms liet opnieuw een steek vallen in een cruciale fase en de bezoekers scoorden de winning goal met amper een seconde op de klok. John Versteeg velde het vonnis over de Belgen.

Na de winst in de slotseconden, nu dus de deksel op de neus in de slotfase voor Phantoms. Voor Tigers een 100% score.