Daniel Sprong komt helemaal tot leven in korte week Anaheim


Elke week blikken wij weer terug op de verrichtingen van Daniel Sprong. Deze week kwam hij twee keer in actie met zijn club Anaheim Ducks. Bij Face-Off is hij natuurlijk inmiddels tot The Dutch Duck gekroond. Een korte week dus, maar alsnog volop actie om over na te praten!

Bevrijdde Sprong scoort niet, maar Ducks winnen wel

Pas op woensdag kwam Anaheim voor het eerst in actie deze week. In het Honda Centre ontving de club Dallas Stars, een club die er alles aan moet doen om het zicht op de playoffs niet te verliezen. En ook een directe concurrent dus. Onze landgenoot begon op de derde lijn, met zijn haast vertrouwde lijngenoten Nick Ritchie en Adam Henrique.

In het begin ging het gelijk op, maar al na iets meer dan vijf minuten was het de thuisploeg die op 1-0 kwam. Ondrej Kase brak de ban. Ook na de openingstreffer bleven de twee ploegen elkaar in balans houden, waardoor echt grote kansen achterwege bleven. In de tweede periode kwam Dallas Stars beter in de wedstrijd en kreeg het loon na werken. Rookie Miro Heiskanen maakte gelijk. Dit gaf de Stars duidelijk leven, want binnen vijf minuten vonden ook Blake Comeau en Alex Radulov de touwen achter goalie John Gibson. Deze derde goal was de wake-up call die Anaheim nodig had. Henrique kwam dichtbij, maar het was opnieuw Kase die namens de Ducks wist te scoren. Met een 2-3 achterstand voor eigen publiek kwamen de Ducks enorm hongerig de kleekamer uit, en weer was het Kase die scoorde. Een hattrick dus! De Ducks gingen erop en erover. Goals van Brandon Montour en Jakob Silfverberg kort na elkaar deden de Stars de das om, waarna een empty-netter van Hampus Lindholm (vanaf zijn eigen zone) het duel besliste. De Ducks wonnen met 6-3, twee belangrijke punten.

Drang naar voren

Het viel misschien wel op dat de naam van Daniel Sprong niet voorkomt in dit verslag van de wedstrijd. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat de Nederlander maar achteraan sjokte, in tegendeel! Sprong oogde juist enorm fris. In Pittsburgh leek hij soms wat statischer, wellicht met vooral zijn verdedigende spel als focus. In deze wedstrijd tegen Dallas leek hij juist niet bang om risico te nemen, de open ruimte te zoeken en om ruimte te creëren voor zijn lijngenoten. Hij durft ook duidelijk meer op doel te schieten, met drie schoten op doel en een ruime handvol in totaal. Kortom, zijn aanvallend instinct komt zoveel meer naar voren in Anaheim dan dat in Pittsburgh het geval was.

Gibson en Sprong goud waard in Columbus

Op zaterdagavond stond het volgende duel op de rol, toen Anaheim op bezoek ging bij Columbus Blue Jackets. Opnieuw startte Sprong naast Henrique en Ritchie, op de derde lijn.

De openingsminuten van dit duel waren nogal gezapig, zonder serieus gevaar aan aan beide kanten. Columbus voerde langzaam de druk op en werd halverwege de openingsperiode beloond. Verdediger Markus Nutivaara vuurde een raket af vanaf de face-off, en liet Ducks-goalie John Gibson kansloos: 1-0. Het antwoord van de Ducks liet niet lang op zich wachten. Anaheim controleerde in de aanvallende zone, waarna Josh Manson onze Sprong inspeelde. Vanuit een haast onmogelijke hoek zag hij dat goalie Sergei Bobrovsky de korte hoek niet goed afdekte, en de Nederlander strafte dat genadeloos af: 1-1. Nadat de eerste periode met die gelijke stand was afgesloten, zette Columbus weer volop aan. En dat leverde kansen op, zoals een breakaway voor Artemi Panarin, maar Gibson stond zijn stevig. Aan de andere kant was Ondrej Kase dichtbij op aangeven van Ryan Getzlaf, maar Bobrovsky redde prachtig. Vooral in de derde periode werd Anaheim praktisch overlopen door de Jackets, maar Gibson hield zijn ploeg op de been.

Golden Boy Sprong!

En dus moest er overtime komen. En ik denk dat we inmiddels allemaal weten hoe dit afliep. Na ruim een minuut won Henrique de face-off en speelde zo Sprong aan. Die schaatste vervolgens weg van Panarin, wachtte tot Henrique precies het zicht van Bobrovsky had verhinderd en vuurde een bekeken schot in de verre hoek. Goal! Ondanks het overwicht van Columbus, wist Anaheim de twee punten uit Columbus mee te nemen.

Wereld van verschil

Inmiddels heeft Sprong al vijf duels meegedaan bij zijn nieuwe ploeg. En ondanks dat dit nog een prille periode is, zien we een bijna compleet andere Sprong dan de Sprong die we in Pittsburgh zagen. In Anaheim krijgt de Amsterdammer nu de ruimte om de aanval te zoeken, naast twee spelers die met hem ten strijde kunnen trekken. De statistieken spreken voor zich: meer goals en meer speelminuten en vooral meer schoten op doel. Na zestien duels in Pittsburgh stond de teller op zestien schoten op goal (met nul goals tot gevolg). Vijf duels verder in Anaheim staat de teller al op vijftien (en dus al drie doelpunten)! Het gaat de Nederlander voor de wind in Californië.

Aankomende nacht (maandag) staat er een bijzonder duel op het programma. De Ducks gaan namelijk naar de PPG Paints Arena van Sprongs oude club Pittsburgh Penguins. De club die hem tijdens de NHL Draft van 2015 koos en opleidde, maar waar een definitieve doorbrak uitbleef. Een duel dat onze landgenoot ongetwijfeld niet in de koude kleren zal gaan zitten.

Previous 'Away Day Tilburg Trappers Fanatic voelt als één grote familie'
Next CAIROX HIJS Hokij grote winnaar op Haags Sportgala 2018