‘The Dutch Duck’ verlost uit Pittsburgh


Elke week blikken wij weer terug op de verrichtingen van Daniel Sprong.  Onze Nederlander kende een hectische week, waarin hij Pittsburgh Penguins verruilde voor zijn nieuwe ploeg: Anaheim Ducks. Het leverde hem vanuit Face-Off de bijnaam ‘The Dutch Duck’ op. Tim Gerth blikt terug op een bewogen week.

Hoe kijken de redacteuren van Face-Off naar de trade van Sprong? We bespreken het onder andere in de nieuwe aflevering van de Face-Off Podcast:

TRADE

Het was weer eens een week die de moeite waard was voor Daniel Sprong. Waar hij in Pittsburgh permanent op de perstribune was beland, zorgde een trade ervoor dat hij naar Anaheim Ducks verkaste. Uiteindelijk zag general manager Jim Rutherford dat er geen ontkomen meer aan was. Het talent dat hij zo graag had zien slagen, kreeg niet de kans die hij verdiende en met iedere shift op de vierde lijn zou zijn marktwaarde minder worden. Met pijn in zijn hart stuurde hij Sprong richting Californië. Verdediger Marcus Pettersson mocht aansluiten in Pittsburgh. Sprong zelf gaf gelijk al aan zin te hebben in zijn nieuwe avontuur.

KNALLEND DEBUUT

Naast dat Sprong het hele jaar in een t-shirt kan doorbrengen qua temperaturen, levert de overgang hem vooral weer perspectief op. Hij speelt namelijk weer. En niet zomaar, nee hij staat op de tweede lijn met Adam Henrique en Nick Ritchie. Dat betekent gewoon minimaal een kwartier ijstijd en bovendien ook wat tijd op de power play. Ook greep de talentvolle 21-jarige terug naar zijn vertrouwde nummer elf, waarmee hij zijn hele carrière, op zijn jaren bij de Penguins na, speelde.

Een geïnspireerde Sprong begon gelijk goed bij zijn nieuwe club. Al na zes minuten, met zijn eerste schot in zijn eerste shift, had hij de puck in het netje liggen. De  2-0 van Sprong was de opmaat voor klinkende overwinning. Maar nog belangrijker: Sprong speelde ‘gewoon’ dertien minuten mee. Iets dat hij in Pittsburgh wel kon vergeten.

De goal zelf zouden we met wat cynisme ‘lucky’ kunnen noemen. Maar laten we gewoon zeggen dat het een prima schot was en dat je altijd een beetje geluk moet hebben. Het was in ieder geval ook gelijk de eerste goal van Sprong dit seizoen in de NHL.

TERUG OP AARDE

De tweede wedstrijd van de Amsterdammer bij de Ducks was wat minder indrukwekkend. De Ducks verloren kansloos van de Carolina Hurricanes. Sprong maakte vijftien minuten vol in de wedstrijd, loste vier schoten, maar eindigde de avond met een rating van -1. Het spel van de Nederlander zelf was niet per se heel slecht, maar het hele team maakte een matte indruk. Onze landgenoot was nog dichtbij een treffer, maar Mrazek keerde het schot.

FLINK AANDEEL IN NIEUWE ZEGE

Zondagnacht was Sprong weer belangrijk voor zijn ploeg in de 6-5 overwinning op de New Jersey Devils na shootouts. De Nederlander nam voor het eerst in zijn carrière een shootout in de NHL. Dat deed hij op schitterende wijze, al had hij er wel wat vrolijker bij mogen kijken. Hij was de eerste speler die scoorde, nadat Pontus Aberg voor Anaheim en Kyle Palmieri voor New Jersey hadden gemist. Uiteindelijk was het Ryan Getzlaf die de zege bezegelde.

Enigszins een domper was dat Sprong in de wedstrijd met zoveel goals geen punt wist te noteren. Wel speelde hij de meeste minuten tot nu toe (16:28), maar kwam tot slechts twee schoten.

Hoe dan ook een heerlijk begin van de Nederlander, maar hij zal moeten groeien om zijn plek te verdedigen in de line-up. Gelukkig krijgt hij wel de ruimte om dat te doen, iets wat hem in Pittsburgh niet gegund was en hem uiteindelijk opbrak. Ook vanuit Pittsburgh klinkt voorzichtig gemor op social media bij de achterban na de flitsende start van Sprong bij de Ducks. ‘Eat your heart out, Sully’ klinkt het sarcastisch door in de commentaren van de fans.

Previous Zwarthoed scoort maar verliest, Dijkema en Wortel winnen ook hun elfde wedstrijd
Next Podcast: 'Stadion-situatie Heerenveen raakt veel meer dan BeNe-team Flyers'